Een heerlijk en makkelijk recept om zelf tomaten chutney te maken. Onder in het recept zijn een lange versie genoemd (met verse tomaten) en een kortere versie (met tomatenblokjes). Beide zijn heerlijk!

zelf tomatenchutney maken

Zelf tomaten chutney maken

Er zijn soms van die dingen die je echt al tijden van plan was maar waar het om de een of andere onverklaarbare reden nooit van is gekomen. Zo heb ik best al wel het een en ander gemaakt, jam, harissa, curry pasta enzovoort maar tomaten chutney, daar was het nog niet eerder van gekomen.


En laten we eerlijk zijn, dat is natuurlijk wel een serieuze fout in mijn culinaire repertoire ( voor zover ik die heb natuurlijk, maar het klinkt zo leuk vind je niet?). Maar het was dus tijd om daar eens dringend iets aan te gaan veranderen.

zelf tomatenchutney maken

Tomatenseizoen

Het is tomaten seizoen op het moment en je ziet ze dus overal, mooi rood, zoet en op zich zelf al heerlijk. Het zelf groeien van tomaten staat ook al een tijd je op de lijst maar dat is tot op heden stomweg niet gelukt….

Geen groene vingers! Zelfs kruiden lijken niet echt te gedijen in onze tuin (behalve munt maar dat is natuurlijk meer onkruid dan iets anders)

Maar terug naar de tomaten dus. Op de markt kun je er nu een flinke hoeveelheid van kopen zonder meteen een deuk in je huishoud budget te slaan. En omdat ik er geen meer in huis had liggen moest ik eerst een flinke hoeveelheid halen.

Het basis recept voor chutney is natuurlijk vrij simpel maar na het bekijken van wat chutney recepten online besloot ik het een en ander aan te passen met smaken waarvan ik dacht dat ze goed bij elkaar zouden passen.

tomaten en uienchutney | simoneskitchen.nl

Met verse tomaten

Mijn eerste versie voor de tomaten chutney was met verse tomaten. Dat gaat prima, maar ik vind persoonlijk de velletjes dan weer niet zo lekker. En het eruit vissen ook niet meteen mijn favoriete bezigheid als ik tomaten chutney aan het maken ben. Een optie zou kunnen zijn om het in de blender te doen, maar ik hou van de structuur van wat blokjes. Dat ben je kwijt als je de blender gebruikt.

Uiteraard is het makkelijker om de tomaten te ontvellen vóór je ze gaat koken. Wil je dus verse tomaten gebruiken dan heb je twee opties:

Optie 1 – ontvellen voor het koken

Om tomaten makkelijk te ontvellen kruis je ze in met een scherp mesje. Vervolgens dompel je ze een minuutje in heet water en pel daarna de tomaten. Je kunt ze verder gewoon verwerken.

Optie 2 – In de blender

Niet mijn voorkeur maar je kunt de tomaten chutney in de blender verwerken. In dat geval zou je ervoor kunnen kiezen om na stap 1 de tomaten in de blender te doen, fijn te draaien en dan weer in de pan te doen.

Optie 3 – met tomatenblokjes uit blik

Als ik snel een batch met tomaten chutney wil maken is dit wat ik gebruik. Geen velletjes. Snel klaar en net zo lekker. Maar niet zo nuttig als je een overdosis tomaten uit eigen tuin hebt.

Tomaten chutney bij gegrilde kip of varkensvlees

Echt super lekker met gegrilde kip en ik denk ook erg lekker met varkensvlees. Ik hoop dat ik nog wat over heb voor als we binnenkort pulled pork gaan maken!!

Nog meer tomaten over? Probeer dan ook eens de tomatencurry!

zelf tomatenchutney maken

Tomaten chutney

4.41 van 10 stemmen
GangBijgerecht
KeukenHollandse

Een heerlijke tomaten chutney met ui
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 45 minuten
totaal 1 uur

4 potten

Ingrediënten

  • 750 gr tomaten gehalveerd (of 2 blikken tomatenblokjes)
  • 200 gr rode ui fijn gesneden
  • 125 gr lichte basterdsuiker
  • 2 kardemom peulen alleen zaadjes gebruiken
  • 125 ml rode wijn azijn
  • 50 gr gembersiroop
  • 1 appel geschild en in kleine blokjes
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 75 gr gedroogde cranberries
  • 1 rode chili peper fijn gesneden, zaadlijsten en zaadjes verwijderd
  • 1 el tomatenpuree
  • 1/2 tl gerookte paprika

  • Halveer de tomaten en doe ze in een grote pan met de rode wijn azijn en de suiker en breng dit aan de kook. Laat het vervolgens even doorkoken tot de velletjes los komen, verwijder die dan en voeg de rest van de ingredienten toe.
  • Laat dit nog eens 45 minuten tot een uur sudderen of tot het mengsel de gewenste dikte heeft.
  • In gesteriliseerde potten kun je de chutney minstens een half jaar bewaren.

Met tomatenblokjes

  • Gebruik je tomatenblokjes uit blik, voeg deze dan toe aan de kookpan met de rode wijnazijn en de suiker. Kook tot de suiker is opgelost en voeg dan de overige ingrediënten toe.

Notities

Voedingswaarden zijn bij benadering en voor 1 pot chutney. Uitgaande van ongeveer 4 jampotten opbrengst.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 274kcal | Koolhydraten: 67g | Eiwit: 3g | Vet: 1g | Verzadigd vet: 1g | Natrium: 49mg | Kalium: 655mg | Vezels: 6g | Suiker: 56g | Vitamine A: 1878IU | Vitamine C: 49mg | Calcium: 39mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.