Limoen curd taartjes met kumquats en stap 2
Het is nog vroeg maar ik ben al klaarwakker. Gedeeltelijk jetlag, maar gedeeltelijk ook omdat dat brein van mij in overdrive is. Tientallen todo’s strijden om aandacht en erover nadenkend komt er alleen maar meer bij.
Ik had jullie natuurlijk al kort verteld van onze plannen en de spannende veranderingen, maar alles komt nu in een stroomversnelling. 23 november is onze vuurdoop op het Seinfestijn in Haarlem. Zet het vast in je agenda! 🙂
Wat gaat er allemaal gebeuren de komende tijd? En waar gaat het nou eigenlijk over?
Nou vanaf deze maand gaan we onze favoriete producten verkopen. Ja je hoort het goed: een aantal van onze all time favorites kun je straks ook gebruiken. Onder eigen label. Denk aan olijfolie, speciale olie (chili-olie, truffelolie ed), lekkere azijnen (mango azijn, onze favoriete balsamico), chutneys, speciale suiker, speciaal zout en kruidenrubs.
Tom gaat de producten verkopen op speciale markten. Niet op de dagmarkten dus. Maar denk aan markten als pure markt, Sunday market enzovoorts. Een en ander is allemaal nog in werking dus we houden jullie op de hoogte van de markten waar we gaan staan.
Als eerste dus het Seinfestijn, de dag erna op de Noordermarkt in Amsterdam en verder is het nog een beetje afwachten hoe het verder loopt.
Daarnaast komt er ook een kleine webshop zodat je de producten ook online kunt kopen. Of van tevoren kunt bestellen en ophalen op de markt zodat je zeker weet dat het er is.
We hebben een fantastische leverancier waar we zelf al tijden fan van zijn ( want ja we gebruiken de producten echt allemaal zelf) en de bedoeling is ook dat het blog het aanvult met recepten. Maar ook dat is werk in progress.
Want jeeeeee, wat moeten we nog een hoop regelen. Pinautomaat, etiketten voor de flessen, hoeveel moeten we in vredesnaam inkopen, banners voor de marktkraam aankleding, opslagruimte, aanmelden bij 1001 instanties en bedenken wat onze basis collectie gaat worden.
Snap je dat ik wakker lag vanmorgen?
Tom werkt nog tot januari parttime bij zijn baas dus echt fulltime ermee bezig zijn kan nog niet, dus het moet tussendoor. Voorlopig is hij elke woensdag vrij dus aankomende woensdag zit vol met afspraken. Kamer van Koophandel, groothandel, bank… Je kunt het zo gek niet bedenken.
En wat is het spannend allemaal!! We hopen natuurlijk dat het een succes wordt maar in het ergste geval hebben we straks dan waarschijnlijk voor de rest van leven genoeg olie en azijn in voorraad… 🙂
Spannende tijden dus…
En bij spannende tijden moet je jezelf af en toe verwennen vind je ook niet? Dus dit recept lag al een tijdje op de plank. Weet je nog ons bezoek aan Natures Pride? We gingen toen naar huis met een enorme doos met tropisch fruit en een van de dingen die ik ermee maakte was deze overheerlijke Limoencurd taartjes met kumquats. Het was een beetje een uitprobeersel maar wel zo lekker dat ik hem wel moest delen.
Geweldig ook straks voor de feestdagen, maar ook een topper voor een verwendagje voor jezelf… 🙂
Limoen curd taartje met kumquats
Ingrediënten
Voor de curd
- 4 limoenen ongeveer 180 ml
- 280 gr suiker
- 150 gr boter op kamertemperatuur
- 6 eieren licht geklopt
Voor het deeg
- 310 gr bloem
- 56 gr suiker
- Flinke snuf zout
- 226 gr ongezouten boter gekoeld en in kleine blokjes
- 3 el ijskoud water of net genoeg om het deeg bij elkaar te brengen
- Extra erbij:
- Kumquats
- Pers alle limoen uit. Giet het sap in een steelpan (of kom) met de suiker, voeg de zachte boter toe in stukjes en de licht geklopte eieren.
- Zet de kleine steelpan in een iets grotere pan, die gedeeltelijk is gevuld met water. Zorg ervoor dat de bodem van de kleine pan het water niet raakt. Je verwarmt nu het mengsel au bain marie en laat dit garen tot de creme dikker begint te worden. Blijf continue roeren met een houten lepel.
- Zorg er ten alle tijde voor dat het niet aan de kook komt!
- Zodra het dik genoeg is, giet je de limoen curd in gesteriliseerde schone jampotjes. Doe de deksels stevig dicht en bewaar in de koelkast. Door de eieren kun je limoen curd niet heel lang bewaren, dus niet langer als twee weken in de koelkast bewaren. Of verwerk het meteen in de taartjes.
Voor het deeg
- Minstens 30 minuten voor je klaar bent om te gaan uitrollen en bakken bereid je je deeg voor. In de kom van een keukenmachine, uitgerust met een plastic mes, doe je de bloem en het zout en druk een paar keer op de pulse knop. Voeg de boter toe en doe dit nogmaals, ongeveer 40-50 keer of tot de boter door de bloem is gemengd en het grof is en een beetje lijkt op de consistentie van kleine erwtjes.
- Voeg langzaam het water toe terwijl de motor draait. Voeg net genoeg toe totdat het deeg samen komt in een losse kruimelige bal.
- Leeg de kom boven een licht met bloem bestoven aanrechtblad. Maak er een platte schijf van ongeveer 2 cm dik, rol in plastic folie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast.
- Zodra je klaar bent om je taartjes in elkaar te zetten haal je het deeg uit de koelkast en leg het op een met bloem bestoven oppervlak. Rol het deeg uit tot het dun genoeg is en leg het met je deegroller of met je handen in de klaarstaande vorm. je kunt een grote vorm gebruiken of een paar lage. Het makkelijkste is het om een vormpje te gebruiken met een losse bodem. Die werken het prettigste. Leg je deeg voorzichtig in de vorm en verwijder het overtollige deeg.
- Bak je taartjes eerst blind. Dit doe je door een stuk bakpapier op het deeg te leggen en hierop gewichtjes te doen. Je kunt dure bakbonen gebruiken of rijst of gedroogde peulvruchten (die kun je daarna dus niet meer eten!)
- Bak het blind voor ongeveer 20 minuten op 180 C. Haal de vormpjes eruit, verwijder de bakgewichten en bestrijk het deeg met een geklutst ei. Doe terug in de oven en bak het nog eens 10 minuten.
- Haal uit de oven. Zet de oven lager op 150 C
- Maken van de limoen taartjes:
- Giet de curd in de taartvormpjes en snij de kumquats in heel dunne ringetjes. Leg deze in een willekeurig patroontje op je taartjes. Zet het geheel nogmaals in de oven en laat dit bakken tot de curd stevig wordt. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Laat volledig afkoelen voor je het snijd.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Komt allemaal goed, gaat super leuk worden! Veel succes!! x
Dank je wel Regula!
Heel veel succes met deze nieuwe uitdaging!!!!!!
Dank je wel Truus!
Wat gaaf! Druk ok, maar wat leuk om daar mee bezig te zijn.
Druk is het zeker maar ja ook wel heel erg leuk!
Oooooh! Spannend maar ook onwijs leuk!!
Jaaaa!! Heel spannend maar ja ook wel heel leuk (hoop ik dan toch!)
Wat een leuke ontwikkelingen. Veel succes!
Dank je wel Judith!
Spannende tijden! Gaat vast helemaal goed komen:) heel veel succes en vergeet niet te genieten!
Ha! Ja ik zal mijn best doen.. 😉
Wat super leuk en super spannend dat jullie dit samen op gaan zetten! Vanuit zo’n drive en passie zou je zeggen dat het alleen maar goed kan komen! Veel plezier met de voorpret.. succes met het plannen.
Enne, die taartjes zien er uit als geen straf!
Ik hoop het Elize!! Spannend is het in ieder geval wel…:)