Nature's Pride | simoneskitchen.nl

Je kent het vast wel; je wilt een lekkere guacamole maken voor bij je Mexicaans getinte etentje diezelfde avond en je gaat op pad om avocado’s te scoren.. Je komt thuis met je buit maar bij het openmaken van de avocado blijken ze keihard te zijn… of nog erger; bruin van binnen. Ik weet niet hoe het met jullie zit maar dat vind ik dus echt de ultieme frustratie.

Gelukkig heeft onze buurt Plus supermarkt de eetrijpe avocado’s liggen en ik kende het “Eat Me” stickertje dus goed. Wat ik niet wist, is wat een enorm bedrijf er achter dat ene kleine stickertje zit. Dus toen ik de uitnodiging kreeg van Kroon op het werk om een kijkje achter de schermen te nemen van Nature’s Pride zei ik ja. Niet wetende overigens op dat moment dat het anderhalf uur rijden was… Phoe… Maar het was het absoluut meer dan waard.

Nature's Pride | simoneskitchen.nl

Nature’s Pride is opgericht door de Amerikaanse Shawn Harris,  die voor de liefde naar Nederland verhuisde. Het bedrijf bestaat al sinds 2001 en heeft maar liefst 300 producten die ze importeren en exporteren. Nagenoeg alle producten zijn exotische groente en fruit soorten. Denk dan aan de eerder genoemde avocado, maar ook natuurlijk de mango, pithaya (dragonfruit), cactusfruit enzovoort enzovoort.

Het enorme pand staat er nog niet zo lang en is pas sinds eind vorig jaar volledig operationeel. Verantwoord ondernemen is iets dat er hoog in het vaandel staat en dat zie je meteen als je binnenkomt wandelen. Ruim, mooi, hoog en sfeervol. Er is een vlindertuin (ja echt!), er wordt gebruik gemaakt van het regenwater voor bijvoorbeeld het spoelen van de toiletten en alle geleverde energie is afkomstig van de enorme zonnepanelen die het hele pand bedekken.

Nature's Pride snoepwinkel | simoneskitchen.nl

Maar ook op allerlei andere manieren proberen ze hun steentje bij te dragen aan een betere samenleving. Zo gaat er van elke verkochte mango 1 cent naar een fonds, fair for life, waarmee in de landen waar ze zaken mee doen mooie dingen kunnen worden gedaan in diverse sociale projecten.  Lijkt niet veel he, 1 cent, maar als je bedenkt dat er op week basis 900.000 mango’s door het pand heen gaan dan gaan die centjes ineens heel hard!

naturespride7

Maar dan vraag je je wellicht af hoe het nou in zijn werk gaat; dat eetrijp process… Ik dacht eerlijk gezegd altijd dat daar mee gesjoemeld werd op de een of andere manier. Er zit echter een hele wetenschap achter en voor elk product een heuse rijpmeester. Om het maar even bij de mango’s te houden; die worden om te beginnen twee weken later als de standaard mango’s geplukt. Hierdoor zijn ze al beter gerijpt en hebben de juiste hoeveelheid suikers in zich om verder te rijpen tijdens de periode die erna komt. Afhankelijk van het land van oorsprong zijn de mango’s 1 tot 3 weken onderweg om het pand van Nature’s Pride te bereiken. Bij aankomst wordt alles zorgvuldig gecontroleerd op kwaliteit maar ook vooral op de staat van rijpheid waarin ze op dat moment verkeren. Afhankelijk van die bevindingen wordt er door de rijpmeesters een programma opgesteld met een bijpassende temperatuur. De mango’s worden langzaam op temperatuur gebracht tot ze mooi rijp zijn. Daarna worden ze weer teruggekoeld om te voorkomen dat ze overrijp worden. Dit gebeurt uiteraard niet in één grote ruimte maar in aparte units waar – ik denk per zending – de mango’s en de avocado’s in dozen liggen. Hier wordt de temperatuur en de luchtvochtigheid gereguleerd en wordt de rijpheid van de vruchten nauwlettend in de gaten gehouden. Het rijpings process duurt gemiddeld 3 tot 5 dagen.

Eetrijpe avocado | simoneskitchen.nl

Na het bereiken van de juiste status gaan de vruchten naar de opslag waar ook weer de temperatuur gereguleerd wordt. We zijn door de enorme magazijnen gelopen (wat een geweldige snoepwinkel!!) en pas hier zie je de enorme hoeveelheid producten die ze hebben. We zijn natuurlijk foodbloggers dus iedereen dook vol overgave de dozen in om te zien wat voor moois erin zat. Haha… Rawit pepers, jalapeno’s, maracuja, mangosteen en vruchten waar ik zelfs nog nooit van gehoord had! Jammer dat er geen winkelmandjes bij stonden!

Elk magazijn onderdeel heeft een andere temperatuur; de pepers worden op een andere temperatuur bewaard als de paksoi bijvoorbeeld en tegen de tijd dat we weer terug waren boven waren we allemaal redelijk verkleumd. Het koudste magazijn is namelijk slechts 2 graden… Brrrr…

Pepers in alle soorten en maten! | simoneskitchen.nl

Terug in de Butterfly room (leuke naam toch voor een meetingroom?) had de chefkok een aantal heerlijke dingen voor ons gemaakt met hun producten; o.a. zoete aardappelfrietjes, taartje met gele room en granaatappel, saucijzenbroodje met asperge en beenham…. en kregen we een waanzinnige goodie-doos gevuld met tropisch fruit.. en ook nog eens het boek Smaakvrienden fruit van Angélique Schmeinck! (blij mee!!!)

Ik ben echt zwaar onder de indruk van Nature’s Pride en nu maar hopen dat onze supermarkt ook al die andere exotische groentes en fruit gaat inkopen! (maar dat zal wel niet) Het was die drie uur rijden in de auto echt meer dan waard. Dus als je een keer de kans krijgt een bezoek te brengen zou ik dat zeker doen. Heel interessant!

naturespride6

O en je snapt natuurlijk al dat er hier binnenkort een paar recepten langs komen met exotische ingredienten… Hoe vaak krijg je nou de kans om te werken met producten als mangosteen (love mangosteen!!) of kumquats? Wat er nog meer in de doos zat? Avocado, baby ananas, mangosteen, papaya, granadilla, kokosnoot, passiefruit, kumquats, limoen, mango, dragonfruit en physalis.

Disclaimer: Wij waren bij Nature’s Pride op uitnodiging van Kroon op het werk en Nature’s Pride.

 

 

 

Delen is fijn!