3elijskoud water of net genoeg om het deeg bij elkaar te brengen
Extra erbij:
Kumquats
Instructies
Pers alle limoen uit. Giet het sap in een steelpan (of kom) met de suiker, voeg de zachte boter toe in stukjes en de licht geklopte eieren.
Zet de kleine steelpan in een iets grotere pan, die gedeeltelijk is gevuld met water. Zorg ervoor dat de bodem van de kleine pan het water niet raakt. Je verwarmt nu het mengsel au bain marie en laat dit garen tot de creme dikker begint te worden. Blijf continue roeren met een houten lepel.
Zorg er ten alle tijde voor dat het niet aan de kook komt!
Zodra het dik genoeg is, giet je de limoen curd in gesteriliseerde schone jampotjes. Doe de deksels stevig dicht en bewaar in de koelkast. Door de eieren kun je limoen curd niet heel lang bewaren, dus niet langer als twee weken in de koelkast bewaren. Of verwerk het meteen in de taartjes.
Voor het deeg
Minstens 30 minuten voor je klaar bent om te gaan uitrollen en bakken bereid je je deeg voor. In de kom van een keukenmachine, uitgerust met een plastic mes, doe je de bloem en het zout en druk een paar keer op de pulse knop. Voeg de boter toe en doe dit nogmaals, ongeveer 40-50 keer of tot de boter door de bloem is gemengd en het grof is en een beetje lijkt op de consistentie van kleine erwtjes.
Voeg langzaam het water toe terwijl de motor draait. Voeg net genoeg toe totdat het deeg samen komt in een losse kruimelige bal.
Leeg de kom boven een licht met bloem bestoven aanrechtblad. Maak er een platte schijf van ongeveer 2 cm dik, rol in plastic folie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast.
Zodra je klaar bent om je taartjes in elkaar te zetten haal je het deeg uit de koelkast en leg het op een met bloem bestoven oppervlak. Rol het deeg uit tot het dun genoeg is en leg het met je deegroller of met je handen in de klaarstaande vorm. je kunt een grote vorm gebruiken of een paar lage. Het makkelijkste is het om een vormpje te gebruiken met een losse bodem. Die werken het prettigste. Leg je deeg voorzichtig in de vorm en verwijder het overtollige deeg.
Bak je taartjes eerst blind. Dit doe je door een stuk bakpapier op het deeg te leggen en hierop gewichtjes te doen. Je kunt dure bakbonen gebruiken of rijst of gedroogde peulvruchten (die kun je daarna dus niet meer eten!)
Bak het blind voor ongeveer 20 minuten op 180 C. Haal de vormpjes eruit, verwijder de bakgewichten en bestrijk het deeg met een geklutst ei. Doe terug in de oven en bak het nog eens 10 minuten.
Haal uit de oven. Zet de oven lager op 150 C
Maken van de limoen taartjes:
Giet de curd in de taartvormpjes en snij de kumquats in heel dunne ringetjes. Leg deze in een willekeurig patroontje op je taartjes. Zet het geheel nogmaals in de oven en laat dit bakken tot de curd stevig wordt. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Laat volledig afkoelen voor je het snijd.