Pika is een (heel) pittige saus die in Curaçao veel wordt gebruikt om bepaalde gerechten wat pittiger te maken. Je zou het dus de sambal van Curaçao kunnen noemen. Het recept voor de pika is heel eenvoudig en je maakt het binnen 10 minuten. Hoe pittig je het maakt is afhankelijk van de soort pepers die je erin doet.

Pika recept

Pika recept

De Dude is terug van twee weken genieten op Curaçao! Nou ja, het is niet alleen maar genieten geweest, hoor.
Want juist toen wij op dit heerlijke Caribische eiland zaten, besloot een zogeheten weersysteem op zee zich te gaan ontwikkelen tot een orkaan. We noemen hem even Matthew.
De orkaan zelf miste Curaçao op een haar na en zo bleef het eiland van het ergste gespaard. Maar Matthew bleek toch een staartje te hebben waarmee hij ons trakteerde.
Drie dagen lang slecht weer en ook nog een superwilde zee die hele stranden en pieren weg sloeg. Dat hadden wij dan weer op onze vakantie.

Helmi Smeulders

Gelukkig hebben we nog genoeg leuke dingen kunnen doen en zo ook een privé kookworkshop bij Helmi Smeulders, dé kook Dudette van Curaçao!

Helmi is wat je noemt een vrouw met ballen en heeft zich gespecialiseerd in Caribische smaken. En onderdeel van de workshop was natuurlijk het maken van dit pika recept.

Helmi had net zo goed de alias Caribbean SPICY girl kunnen hebben, want ze weet wel raad met pittige en pikante smaken.
Tijdens haar workshop heeft Helmi de Dude een flink lesje geleerd in de wereld van pittig maar lekker eten.

Recept voor pika

Bij binnenkomst werden we gelijk op een verfrissend biertje getrakteerd en Helmi, Dudette die zij is,  dronk natuurlijk ook lekker een pilsje mee.
Op de keukentafel lag een prachtige tonijn die vakkundig gefileerd werd en waar we de eerste pittige smaak mee beleefden met de wasabi die bij de tonijnsashimi geserveerd werd. Ok, wasabi is Japans en niet echt Caribisch, maar de tonijn was wel vers vlakbij Curacao gevangen. En wasabi of niet maakt ook helemaal niet uit, want het was gewoon vreselijk lekker.

De pikante smaak die mij echt verraste was het pika recept die we zelf hebben gemaakt. Pika is dé sambal van Curaçao en bloedjeheet! Wanneer je dit eet, zonder het ergens mee te mengen, kun je als voorbereiding voor de volgende dag gegarandeerd twee rollen wc papier in de vriezer zetten. Om onze Nederlandse smaakpapillen een beetje te sparen, heeft Helmi een beetje pika door mayonaise geroerd. En hierdoor krijg je een lekkere, pittige mayonaise die je de smaak van deze sambal laat beleven, zonder dat je gelijk met een nat washandje tussen je billen hoeft te lopen. Lekker hoor!

Natuurlijk past dit pika recept ook heel goed bij een mooi stuk vlees of gedoseerd door een groenteschotel. Kortom; je kunt aan allerlei gerechten een pittige Caribische smaak meegeven.
Als eerbetoon aan de one and only Helmi Smeulders hebben we thuis ook deze pika gemaakt. En wanneer je deze super makkelijk te maken Caribische sambal in een potje in de koeling zet, blijft het nog zeker een paar maanden goed.

Pika maken

Kookworkshops van Helmi

En nog wat goed nieuws voor alle Dudes en Dudettes die naar Curaçao willen gaan: Helmi geeft iedere week kookworkshops. Een echte aanrader om wat meer te leren van de mooie smaken die de Caribische eilanden te bieden hebben.

Pot met pika

Hou je van pittig?

Probeer dan zeker ook eens deze recepten:

Pika recept

Pika

Nog geen review
GangBasisrecept
KeukenCuracao

Helmi maakt de pika met Scotch Bonnet pepers maar die kon ik zo snel niet vinden. Deze is evenwel net zo pittig! Het is verstandig om handschoenen te dragen als je met de pepers bezig bent. Wij maakten het met alle zaadjes erin, wil je het minder pittig, haal die er dan uit.
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 10 minuten
totaal 10 minuten

350 gram

Ingrediënten

  • 3 madame jeannette pepers steeltjes van de pepers verwijderen
  • 1 jalapeno
  • 2 chilies gewone
  • 2 flinke uien grof gesneden
  • 2 teentjes knoflook even grof gehakt
  • 1 tl dijon mosterd
  • 125 ml witte balsamico
  • 60 ml water
  • 1/2 tl zout

  • Snij de pepers grof en doe in de kom van de keukenmachine. Voeg de rest van de ingredienten toe en draai tot je een grove saus hebt.
  • Bewaard in een luchtdichte pot blijft het maanden goed.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.