Melt met longhaas | simoneskitchen.nl

Het is triest weer buiten. De herfst is ook dit jaar weer veel te snel het land in gewaaid.
De kachel wordt hier in huis inmiddels alweer flink opgestookt en ik hou mijn hart dan ook weer vast voor de stijgende energierekening.

SPONSORED

En hoewel het weer me eigenlijk vertelt dat ik trek moet hebben in stamppotten en stevige maaltijdsoepen, wil ik vandaag gewoon een mooi stuk vlees eten.
Terwijl ik droevig door het nat geregende raam naar buiten kijk, probeer ik me dingen te herinneren waar ik, ondanks het snertweer, toch een beetje vrolijk van wordt.
Een tijd geleden hadden we een kookworkshop waar we aan de slag zijn gegaan met longhaas.
Daar werd ik erg vrolijk van, want wat een ongelofelijk lekker stuk vlees is dat, zeg.

20171002 W6A8855

Longhaas is een nog niet zo bekend soort rundvlees, afkomstig van de spier achter de longen. Het zijn twee  kleinere spieren die continu in beweging zijn en daarom zit er een dikke zeen tussen. Die zeen moet je wel even wegsnijden voordat je met de longhaas aan de slag gaat (en het membraan dat over het vlees zit ook).
Maar als je dit klusje eenmaal hebt geklaard houd je een geweldig smaakvol en mals stuk vlees over dat niet onderdoet voor een goede biefstuk.
In België en Frankrijk is dit stuk vlees al veel bekender en wordt in veel restaurants geserveerd als delicatesse onder de naam Onglet.

Op vlees.nl las ik dat longhaas ook wel karweivlees wordt genoemd.
Als je wilt weten waarom dit stukje vlees deze bijnaam heeft, volg je gewoon deze link even.
Hier vind je trouwens nog wat andere leuke artikeltjes over longhaas.

Het water loopt me gewoon in de mond met dat ik zo over dit vlees praat.
Ik ga snel een mooie longhaas halen en er dan een heerlijke Melt mee maken.
Melt is trouwens een sjiek woord voor een luxe tosti, met apart beleg en veel kaas.
En omdat dit stukje vlees zo ontzettend veel smaak en een mooie bite heeft, kun je met weinig extra ingrediënten een heerlijke hap eten op tafel zetten.

Deze melt gaan we dus maken met een mooie rosé gebraden, longhaas, boerenkoolblad en truffelkaas. Lekker!

Melt met longhaas | simoneskitchen.nl

Tosti van truffelkaas en longhaas

Nog geen review

De ultieme tosti met supermals vlees en heerlijke kaas.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 15 minuten

2 -3

Ingrediënten

  • 300 gr longhaas
  • 4 bladeren boerenkool het hele blad dus niet de gesneden variant uit een zakje
  • 150 gr pittige truffelkaas in plakken gesneden
  • 4 stoere boterhammen zuurdesem vind ik altijd lekker

  • Verhit een tostiijzer of koekenpan met boter om straks je melts te kunnen grillen.
  • Verwijder het membraan en de zeen van de longhaas en smeer hem dan flink in met peper en zout.
  • Verhit olie in een tweede koekenpan en schroei het vlees aan beide kanten dicht. Maximaal drie minuten per kant is meer dan genoeg. Haal het vlees uit de pan en laat dit rusten onder aluminiumfolie
  • Ondertussen beleg je de plakken brood met de truffelkaas en legt deze in de eerste koekenpan ( of onder je tosti ijzer), zodat de kaas even kan smelten.
  • Was de boerenkoolbladeren onder de kraan en blancheer ze dan even een minuut in kokend water of onder een hete kraan (Quooker). Leg ze even op een stuk keukenpapier zodat ze wat minder vochtig worden en besprenkel ze licht met wat grof zeezout. Snij de dikke nerf uit het blad.
  • Snij de longhaas ‘op de draad’ in plakken van ongeveer een halve centimeter dik.
  • We gaan nu de tosti opbouwen. Op twee plakken brood leg je de boerenkool op de gesmolten kaas en hierop leg je wat plakken longhaas. Maak dan een sandwich door de andere twee plakken brood op het vlees te leggen. Grill de twee sandwiches nog een minuut of twee en haal ze dan uit de pan.
  • Snij de sandwiches diagonaal door (dan heb je van die driehoekjes) en serveer ze met een lekkere wasabi mayonaise.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Disclaimer: Deze post is een samenwerking met vlees.nl

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.