Chocola & sinaasappel cakejes van Smulpaapje
Van de week was Susan van Smulpaapje bij me op bezoek in het ziekenhuis. Altijd gezellig om mede foodies op bezoek te krijgen natuurlijk en toen ze vroeg of ze wellicht iets voor me kon doen, was er al snel het plan van een gastblog ontstaan. Want ja, je zult wel gemerkt hebben dat het een stuk rustiger hier is geweest de afgelopen dagen dus tijd om daar weer een beetje verandering in te brengen. Met kleine stapjes maar om te beginnen kunnen jullie natuurlijk al beginnen met deze heerlijke choco en sinaasappelcakejes van Susan!
Susan’s Chocola en sinaasappel cakejes
In Engeland is Teddy’s Orange Chocolate een begrip. Chocola met een vleugje sinaasappel. Beide
smaken komen terug in dit feestelijke cakeje. Om het éxtra feestelijk te maken bedacht ik een vulling die je ook als topping gebruikt, waar beide smaken in terug komen. Schaamteloos genieten!
Chocolade en sinaasappel cakejes
Ingrediënten
Voor de cakejes
- 250 g zachte roomboter
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 2 el sinaasappelsap
- rasp van 1 sinaasappel
- 4 eieren L
- 125 g pure chocola in stukjes (of gebruik chocolate chips)
Voor de topping
- 150 g roomkaas
- 55 g poedersuiker
- 2 el sinaasappelsap
- 10 g cacao
- 100 g zachte boter
- 1 tl Grand Marnier
- extra: rasp van 1 sinaasappel voor garnering
- Oven voorverwarmen 170C
- Bakblik (ik gebruikte een een mini sandwich blik, maar een mini muffinblik, brownieblik 20x24 of regulier cakeblik kan ook)
Cakebeslag
- Alle ingrediënten, behalve de chocola, mogen in één grote kom. Met een mixer meng je alles en mix je twee minuten tot je een egaal beslag hebt. Schep de chocola door het beslag.
- Afhankelijk van je vorm schep je nu je blik 2/3 vol of giet alles in z'n geheel in het bakblik. Kleine cakejes voor 20-25 min in de oven, grote cake ongeveer 50 min. Controleer met een sateprikker of je cake goed gaar is.
Chocolade sinaasappeltopping
- In de tijd dat je de cake helemaal laat afkoelen maak je de topping. Mix hiervoor alle ingrediënten goed tot je een egaal geheel hebt. Doe dit in een spuitzak en bewaar buiten de koelkast tot je cake goed is afgekoeld. Heb je kleine cakejes gemaakt, snijd dan de bovenkant voorzichtig eraf. Halveer de
- Halveer de cakejes daarna. Met een gekarteld mes gaat dit het makkelijkst. Spuit wat van de vulling op één helft, zet de andere helft erop en garneer de bovenkant met nog wat van het chocolade/sinaasappelmengsel. Garneer met wat extra sinaasappelrasp. Herhaal met alle cakejes.
- Kies je voor één grote cake dan zou ik alleen de bovenkant garneren. Zet koud weg tot gebruik.Haal de cakejes een half uurtje voor serveren uit de koelkast, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Bestrooi voor serveren met nog wat poedersuiker. Genieten maar!
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
hoi Simone, Ik wil je vanaf deze plaats van harte beterschap toewensen en alle succes met stilzitten. Liefs Willy
Hoi Willy! Dank je wel! En dat succes met stilzitten heb ik zeker nodig! Niet mijn sterkste kant…. 🙂
He Simone ,
ben een dessert aan t zoeken en zie jouw berichtje ,heel veel sterkte en hoop een goed herstel.
Dankjewel Marjon!
Ik heb iets helemaal gemist! Waarom lig je in het ziekenhuis?? Beterschap in ieder geval! Mooi recept wel!! Prachtige kleurtjes!
He Emma! Nou ik ben inmiddels weer uit het ziekenhuis hoor, maar heb een ongeluk gehad tijdens een hondensledetocht in Noorwegen. Daarbij heb ik mijn rechterenkel verbrijzeld en de linker gebroken. Dus ik mag minimaal drie maanden niet staan op mijn rechterbeen en de vraag is ook nog maar of het weer goed komt… ooit..