Zoete aardappelhummus
Hummus van zoete aardappel
Dat je geen kikkererwten nodig hebt om een heerlijke hummus “stijl” dip te maken heb ik al eerder laten zien met de pompoenhummus onder andere. Vandaag weer eentje in diezelfde stijl maar dit keer maak ik het met zoete aardappel. Een zoete aardappelhummus dus. Misschien niet heel verrassend dat je hier ook hummus mee kunt maken. Want als het met pompoen kan dan kan het negen van de tien keer ook met zoete aardappel.
High speed blender
Om de zoete aardappelhummus mooi glad te krijgen gebruik ik mijn high speed blender. Een gewone blender werkt ook maar dan krijg je vaak een wat minder mooi resultaat. Maar beiden kan zeker. Of een staafmixer als je geen van beide hebt.
Liever wel een gewone hummus? Check dan zeker het recept voor hummus wat je hier kunt vinden!
Voor de zoete aardappelhummus gebruik je ongeveer 1 flinke zoete aardappel. Het formaat kan nog wel eens wisselen dus hou aan dat je minimaal 300 gram zoete aardappel hebt. De zoete aardappel maak je schoon en snij je in blokjes en deze kook je gaar. Laat even afkoelen en doe alles dan in de blender. Ik gebruik twee teentjes knoflook. Dat is best pittig, aangezien je de knoflook natuurlijk rauw gebruikt. Wil je minder dan kan dat uiteraard ook.
Roosteren van de knoflook
Ook heel lekker in de zoete aardappelhummus is om er wat geroosterde knoflook doorheen te doen. Hiervoor rooster je de knoflookteentjes voor ongeveer 20-30 minuten in de oven en je knijpt ze dan uit hun velletje boven de blender. Dat maakt de knoflook een stuk minder scherp en is heerlijk. De moeite waard.
Voor 300 gram zoete aardappel gebruik ik ongeveer 3 eetlepels tahin. Je kunt dit ook meer of minder doen. Check vooral of alles naar smaak is. Uiteindelijk doe ik er voldoende olijfolie bij om de zoete aardappelhummus op de juiste dikte te krijgen.
Zoete aardappelhummus
Benodigdheden
Ingrediënten
- 1 grote zoete aardappel in blokjes, gekookt (ongeveer 300 gr)
- 2 teentjes knoflook fijn gesneden
- 3 el tahini
- 1,5 tl zout
- 1 limoen sap
- ½ tl paprikapoeder
- Sesamzaadjes om eroverheen te strooien
- 150 ml olijfolie ongeveer
- Eventueel scheutje water
Instructies
- Doe de zoete aardappel, knoflook, tahini, zout, limoensap en olijfolie in een blender en draai glad. Is het te dik voeg dan nog wat olijfolie toe. Is het niet glad genoeg? Voeg dan een scheutje water toe en draai het nog een keer.
- Serveer de hummus met lijnzaadcrackers. Doe er wat olijfolie overheen en wat sesamzaadjes.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.