Simone's Kitchen

Feestelijke zalmtartaar met rucola pesto

Feestelijke zalmtartaar met rucola olie | simoneskitchen.nl

Zalmtartaar met rucola pesto

De beste gerechten zijn vaak de simpelste en in dit geval valt of staat het gerecht met de kwaliteit van je ingrediënten. Heb je geen mooie verse zalm dan moet je dit niet maken. Maar ja dat geldt voor wel meer dingen denk ik dan. Toen we dit de eerste maakten had ik echt mijn twijfels. Ik vind zalm lekker maar ook snel teveel en te heftig. Je hebt hele lekkere gerookte zalm en hele vieze.. 😉

Maar het viel me 100% mee. Sterker nog; sinds die eerste keer (in 2008 hebben we deze voor het eerst gegeten… ) hebben we dit al meerdere malen gemaakt. Door de combinatie van de gerookte zalm en de verse zalmfilet is het lekker en de limoen en de rucola olie maken het een top gerecht. Sterker nog…. We hadden een gerecht bedacht voor tweede kerstdag (mijn ouders komen eten) maar ik heb net besloten dat we die inruilen voor dit voorgerecht.

Het is een voorgerecht dat snel is, je kunt het bovendien van tevoren klaarmaken en het is een gegarandeerd succes. Zorg wel dat je de zalm echt klein snijdt. Grote brokken zorgen ervoor dat het optisch niet zo mooi is en het eet ook minder lekker weg.

Rucola olie

Het grappige van de rucola olie is dat je die echt even moet laten rusten. Als je het maakt en direct proeft is het bitter. Laat het een uurtje staan, voeg wat zout toe en het is ineens heerlijk. En in combinatie met het romige van de zalm de perfecte tegenhanger.

Ben je een liefhebber van zalm? Check dan ook deze zalmterrine eens.

Rucola olie | simoneskitchen.nl

Voorgerecht : check – zalmtartaar

Hoofdgerecht: Geglaceerde ham

Dessert: Mango mousse

 

4 van 1 stem
Feestelijke zalmtartaar met rucola olie | simoneskitchen.nl
Zalmtartaar met rucola pesto
Totale tijd
15 min
 
Soort: Voorgerecht
Keyword: gerookte zalm, rucola, zalmfilet
Servings: 8 personen
Ingredienten
  • 25 gr rucola
  • 200 ml olijfolie
  • 500 gr zalm filet
  • 300 gr gerookte zalm
  • 1 limoen
  • 200 ml creme fraiche
  • 15 gr bieslook fijn gesneden
Instructies
  1. Verwijder de dikkere delen van de rucola waar nodig en doe het in de keukenmachine. Terwijl de machine draait voeg je langzaam de olie toe.
  2. Zet het weg voor een uur op kamertemperatuur en voeg daarna zout naar smaak toe.
  3. Snij de zalmfilet en de gerookte zalm in blokjes. Snij 8 dunne plakjes van de limoen en knijp de rest uit. Meng beide zalmsoorten door elkaar met citroensap, creme fraiche en ongeveer 3/4 van de bieslook. Dek af en zet in de koelkast tot gebruik.
  4. Gebruik een ronde ring om de zalm op het bord mee te vormen. Druk stevig aan met de achterkant van een lepel. Verwijder de ring. Doe een schijfje limoen op de zalmtartaar en was sprietjes van de bieslook.
  5. Druppel de rucola olie eromheen en serveer meteen.
zalmtartaar met rucola olie | simoneskitchen.nl

zalmtartaar met rucola olie

Delen is fijn!

16 comments

  1. Avatar

    Dit ziet er super lekker uit !!!

  2. Pingback: Kerstmenu ; makkelijk | Simone's Kitchen

  3. Avatar

    Lijkt me heerlijk! Maar kun je zalmfilet rauw eten??

  4. Avatar

    Heeeeeé meis wat leuk.

    Ik krijg binnenkort eters, en ik was daarom op zoek naar een mooi voorgerecht om binnenkort te maken van mijn zelf gemaakte koud gerookte zalm, en dan kom ik uitgerekend bij jou terecht 🙂 
    Nou, dit gaat ‘m dus worden dan.

    Nog wel een vraag (niks mis met rauwe zalm natuurlijk), is het aan te raden om dit met alleen gerookte zalm te doen ? (ik moet natuurlijk een beetje opscheppen over mijn gerookte zalm (welke natuurlijk veel lekkerder is dan uit de winkel 😉 )

    Ik hoor het wel.
    Groetjes
    Marcel

    • Simone van den Berg

      He Marcel! Haha, toeval bestaat niet zeggen ze he… 🙂 Superlekker gerechtje dit! Maarrrr… ik zou er wel een combi van verse en gerookte van maken, anders wordt het te zwaar. Juist de combinatie maakt dit zo’n lekker gerechtje en joh, die gerookte zalm zit er natuurlijk alsnog hartstikke in toch? 🙂

  5. Avatar

    Mmmm, ja, maar dan heb je mijn zalm nog niet op ha ha.
    Goed, ik ga jouw advies ter harte nemen Simone.

    Thx voor je reactie, en dit mooie recept. 
    Marcel

  6. Avatar

    Hoi Simone

    Inmiddels gemaakt, en het was héééérlijk 🙂
    (En ja, met verse én een extra lekkere koud gerookte zalm ? )
    Smaakvol, en tevens een luxe en mooie uitstraling op tafel.
    Echt een aanrader.

    Thx
    Marcel

  7. Pingback: Zalmterrine met komkommer en ei | Simone's Kitchen

  8. Avatar

    Is dit het originele recept van AH? Ik maak dit al jaren maar ze hebben de verhoudingen veranderd bij het AH recept op hun website. Ik ga niet rotzooien met een recept wat al lekker was zoals het was.

    • Simone van den Berg

      He Michelle,
      O dat zou heel goed kunnen al durf ik het niet met zekerheid te zeggen. We maken het al een hele tijd en ergens in de loop van de jaren is de bron van het recept verdwenen… Maar lekker is het zeker wel!

      • Avatar

        Bedankt voor je reactie. Hahahaha dat zeker. Bij het originele recept moest ik de verhoudingen al halveren omdat alleen zoon en ik dit heerlijk vinden maar baal gewoon dat ze bij AH het hele recept hebben veranderd. Nou ja ik ga de jouwe proberen. Buiten de limoen lijkt het er namelijk wel erg op kwa verhoudingen.

  9. Avatar

    Ik heb t me heerlijk laten smaken, maar ik had wat theelepeltjes kappertjes er ook nog door heen gedaan. Heb je minder limoen/citroen nodig.  En geen zout!

  10. Pingback: Beenham met ovengroente - makkelijk en feestelijk! | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos