Simone's Kitchen

Vegan kerstsoep – Ajo blanco (witte gazpacho) met macadamia

Vegan kerstsoep ajo blanco | simoneskitchen.nl

Vegan voorgerecht

Dat vegan niet meer weg te denken is bleek wel uit de hulpkreet die ik van een flink aantal van jullie kreeg. Vegan of vegetarische gasten voor je kerstdiner maar geen idee hoe je iedereen tevreden kunt houden. Nu ben ik van mening dat je kerstmenu echt geen vlees of vis nodig heeft om compleet te zijn maar ik snap dat het soms best een uitdaging kan zijn om verstokte carnivoren en vegans samen in een ruimte blij te houden. Vandaar dus de komende tijd een aantal vegan kerstgerechten waar ook een vleeseter blij van wordt. Ik geef in het recept hieronder eventuele tips om een kleine aanpassing te maken zodat iedereen zijn of haar soep iets aan kan passen naar eigen wens.

Ajo blanco of witte gazpacho

Deze soep is afgeleid van de oorspronkelijke ajo blanco en ik vind hem persoonlijk lekkerder dan het origineel. De combinatie klinkt misschien een beetje gek maar zeker proberen want het is een topper! Tom, toch een vleesliefhebber bij uitstek, vond het een heerlijke soep.

4 from 1 vote
Vegan kerstsoep ajo blanco | simoneskitchen.nl
Witte gazpacho met macadamianoten
Totale tijd
15 mins
 

Deze koude soep is wat lichter en dus bij uitstek geschikt als je een wat zwaarder hoofdgerecht hebt bedacht

Soort: Voorgerecht
Keuken: Vegan
Keyword: druiven, komkommer, macadamianoten
Servings: 4 personen
Ingredienten
  • 250 ml groentenbouillon
  • 150 gr macadamianoten ongezouten
  • 1/2 tl zeezout
  • 2 teentjes knoflook gehakt
  • 3 sneetjes casino wit oud, zonder korstjes en in stukjes
  • 1 komkommer geschild en in stukken
  • 175 gr groene druiven zonder pit (of je kunt ze ook witte druiven noemen... 😉
  • 2 el appelciderazijn
  • 30 ml olijfolie
  • bieslook om te garneren
Verder nodig
  • zeef
  • keukenmachine
Instructies
  1. Verhit de bouillon en giet over de broodstukjes heen. Laat even staan zodat het vocht goed wordt opgezogen.

  2. Doe de macadamianoten in de keukenmachine met het zout en de knoflook en draai tot de noten verpulverd zijn. Doe alle andere ingredienten erbij, behalve de bieslook en draai het geheel tot een gladde massa.

  3. Giet de soep door een zeef. Kijk of het glad genoeg is naar je zin (zo niet dan zeef je het nog een keer met een fijnere zeef) en breng op smaak met peper en zout (is meestal niet nodig dus eerst even proeven)

  4. Zet tot gebruik in de koelkast en serveer met gehakte bieslook eroverheen

Receptnotities

Wil je voor deze soep wat minder vega opties hebben, zorg dan dat je er apart een bacon crumble bij maakt die men naar behoefte over de soep kan strooien voor het serveren.

Een andere optie is om een stukje kip te pocheren en te plukken en deze voor de niet-vegans door de soep te doen.

2 comments

  1. Lijkt me een heel lekker soepje! Dankjewel voor dit recept.

  2. Pingback: Vegan kerstmenu | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos