Vegan kerstsoep – Ajo blanco (witte gazpacho) met macadamia
Vegan voorgerecht
Deze heerlijke ajo blanco oftewel witte gazpacho is een makkelijke soep om van tevoren te bereiden tijdens het kerstdiner. Bovendien kun je de soep koud serveren dus dat betekent geen stress tijdens het diner.
Dat vegan niet meer weg te denken is bleek wel uit de hulpkreet die ik van een flink aantal van jullie kreeg. Vegan of vegetarische gasten voor je kerstdiner maar geen idee hoe je iedereen tevreden kunt houden.
Nu ben ik van mening dat je kerstmenu echt geen vlees of vis nodig heeft om compleet te zijn maar ik snap dat het soms best een uitdaging kan zijn om verstokte carnivoren en vegans samen in een ruimte blij te houden.
Vandaar dus de komende tijd een aantal vegan kerstgerechten waar ook een vleeseter blij van wordt. Ik geef in het recept hieronder voor de witte gazpacho eventuele tips om een kleine aanpassing te maken zodat iedereen zijn of haar soep iets aan kan passen naar eigen wens.
Ajo blanco of witte gazpacho
Deze soep is afgeleid van de oorspronkelijke ajo blanco en ik vind hem persoonlijk lekkerder dan het origineel. De combinatie klinkt misschien een beetje gek maar zeker proberen want het is een topper!
Door het gebruik van de macadamia’s wordt de soep nog romiger en de smaak is heerlijk. Bovendien is het een lichte soep, wat handig is wanneer je een zwaar hoofdgerecht hebt. Sowieso wel want tijdens de feestdagen eten we allemaal al snel wat teveel. Dan zijn lichte gerechten een uitkomst!
Maak de witte gazpacho een paar uur van tevoren en laat het lekker koelen in de koelkast terwijl je je buigt over de rest van het menu. Heb je gasten die perse geen vegan willen eten (ze bestaan) dan kun je er desgewenst een bacon crumble naast serveren. Die werkt ook erg goed bij deze soep.
De witte gazpacho combineert ook heel goed met de gevulde bloemkool als hoofdgerecht.
Witte gazpacho met macadamianoten
Ingrediënten
- 250 ml groentenbouillon
- 150 gr macadamianoten ongezouten
- 1/2 tl zeezout
- 2 teentjes knoflook gehakt
- 3 sneetjes casino wit oud, zonder korstjes en in stukjes
- 1 komkommer geschild en in stukken
- 175 gr groene druiven zonder pit (of je kunt ze ook witte druiven noemen… 😉
- 2 el appelciderazijn
- 30 ml olijfolie
- bieslook om te garneren
Verder nodig
- zeef
- keukenmachine
Instructies
- Verhit de bouillon en giet over de broodstukjes heen. Laat even staan zodat het vocht goed wordt opgezogen.
- Doe de macadamianoten in de keukenmachine met het zout en de knoflook en draai tot de noten verpulverd zijn. Doe alle andere ingredienten erbij, behalve de bieslook en draai het geheel tot een gladde massa.
- Giet de soep door een zeef. Kijk of het glad genoeg is naar je zin (zo niet dan zeef je het nog een keer met een fijnere zeef) en breng op smaak met peper en zout (is meestal niet nodig dus eerst even proeven)
- Zet tot gebruik in de koelkast en serveer met gehakte bieslook eroverheen
Notities
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Pingback: Supersnelle en makkelijke gazpacho | Simone's Kitchen
Pingback: Vegan kerstmenu | Simone's Kitchen
Lijkt me een heel lekker soepje! Dankjewel voor dit recept.