Wil je nou eens echt een ander recept maken met vis? Kies dan voor deze overheerlijke traybake met schelvis en een korstje van parmezaanse kaas.

Traybake met schelvis

Traybake met schelvis

Schelvis kende ik wel van naam, maar ik had er eigenlijk nog nooit iets mee gemaakt. Enig gegoogle vertelde me al snel dat schelvis qua smaak op kabeljauw lijkt, maar dat het wat losser van structuur is. Dat is handig om te weten want dat maakt het een ideaal visje om in de oven te bereiden.

Welke vis eet jij het meest?

Als ik heel eerlijk ben dan roep ik al maanden (jaren!) dat ik meer vis wil eten. En ik eet zeker regelmatig vis, maar kom toch al snel elke keer uit op zalm, makreel, kabeljauw of tonijn. En dat is eigenlijk jammer. Om meerdere redenen want doordat het grootste gedeelte van Nederland diezelfde vissoorten (en haring!) eet, dreigt er overbevissing voor de populaire soorten.

Het is dus een goed idee om dat af te wisselen met minder gangbare vissoorten. Denk daarbij aan schelvis, koolvis, schol, zeeduivel en de lijst is nog wel veel langer. Ook heerlijke vissoorten en vaak over het hoofd gezien.

Bewuste visweek

Het is deze week de Bewuste Visweek en als klap op de vuurpijl bestaat MSC (Marine Stewartship Council) dit jaar ook 25 jaar. MSC zet zich al 25 jaar in om overbevissing en schade aan het ecosysteem hierdoor te voorkomen. Kies je dus voor het MSC keurmerk dan kies je voor duurzame vis.

Het schelvisbestand van de Noordzee en het Skagerrak staat er goed voor en de visserij hier wordt gezamenlijk beheerd door Noorwegen en de EU. In samenspraak met wetenschappers wordt bepaald wat de vangstbeperking is.

Schelvis met parmezaanse kaas

Schelvis met korstje van parmezaanse kaas

Om weer even terug te komen op dit heerlijke recept voor een traybake met schelvis. Dat korstje… dat is zo lekker! Het is super eenvoudig om te maken en je kunt het op twee manieren doen. Wil je liever glutenvrij dan vervang je de panko door amandelmeel. Dat is ietsje minder knapperig maar zeker niet minder lekker. Verder bestaat het korstje uit parmezaanse kaas, mayonaise, oregano en peterselie. Door het zout in de parmezaan heb je hier geen extra zout nodig.

Je kunt de vis voor het beleggen met je parmezaanmengsel nog een beetje bestrooien met peper en zout, maar wees hier dus voorzichtig mee. Ik deed het niet en heb geen zout gemist.

Had ik hiervoor nog niet met schelvis gewerkt, ik ben nu om. Want dit is echt een heerlijk visje! Ik ga zeker vaker hiermee aan de gang. Maar wil jij eens iets maken met deze vis? Dan is deze traybake met schelvis absoluut een aanrader!

Traybake met schelvis

Wat is schelvis?

Schelvis is familie van de kabeljauw en wordt gevangen in het noordoosten van de Atlantische Oceaan. Het is dus een zoutwatervis. De vis kan ruim een meter lang worden en wel twintig jaar oud worden. Schelvis is een vrij magere vis, maar is rijk aan vitamine B (B3, B6, B12) en omega-3. Zoals gezegd lijkt schelvis op kabeljauw maar is wat zachter van structuur. Als je een recept hebt waar kabeljauw wordt gebruikt kun je dit dus altijd een op een vervangen voor schelvis.

Ook fijn; je kunt schelvis bijna het hele jaar door in de supermarkt vinden, maar de vis is op zijn best van juni tot februari. De vangst is dan optimaal, de prijs heel fijn en de kwaliteit het allerlekkerst. Van februari tot mei paait de vis en kan dan beter met rust worden gelaten.

O en ook een leuk weetje; de donkere vlek die boven de borstvin zit zou de duimafdruk van de heilige Petrus zijn. Nou als je nu nog niet deze lekkere vis wilt gaan proberen! Voor meer variatie met vis check dit artikel.

Traybake met schelvis

Traybake met schelvis met knapperige korst van parmezaanse kaas en kruiden

5 van 2 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenGezonde keuken

Een heerlijk ovengerecht met schelvis, courgette, knolselderij, tomaat, parmezaanse kaas en kruiden
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 40 minuten
totaal 50 minuten

2 personen

Materiaal

  • ovenschaal

Ingrediënten

Voor de schelvis

  • 500 gr schelvisfilets
  • zout en peper
  • 100 gr parmezaanse kaas geraspt
  • 50 gr panko of amandelmeel
  • 3 el mayonaise of meer indien nodig
  • 1 el verse peterselie fijn gehakt
  • 1 el verse oregano fijn gehakt

Voor de groenteschotel

  • 1 courgette in stukken
  • 300 gr trostomaat plus extra voor serveren
  • 1 ui in kwarten
  • 1/2 knolselderij in blokjes
  • 1 bol knoflook in de breedte doormidden
  • peper en zout

  • Verwarm de oven voor op 200˚C. Leg de blokjes knolselderij, de courgette en de tomaat in een ruime ovenschaal. Besprenkel met peper en zout en wat olijfolie. Leg de knoflook erbij en snij de ui in kwarten. Voeg deze ook toe aan de ovenschotel.
  • Zet in de oven voor ongeveer 20-30 minuten of tot de groente mooi gaar is.
  • Maak ondertussen je mengsel voor de parmezaanse korst. Hiervoor mix je de panko/amandelmeel met de verse oregano en peterselie. Voeg de geraspte parmezaan toe en de mayonaise. Het kan zijn dat je nog extra mayonaise nodig hebt om het bij elkaar te laten komen.
  • Dep de schelvisfilets droog en bestrooi met peper en zout. Verdeel nu het parmezaanmengsel over de bovenkant en druk een beetje aan. Het mag een flinke dikke laag zijn.
  • Zodra de groenten gaar zijn haal je de ovenschotel uit de oven en voeg nu de visfilets toe. Bak ze nog eens voor ongeveer 10 minuten of tot de vis gaar en goudbruin is.
  • Het kan zijn dat je op het eind heel even de gril nodig hebt om een bruin korstje te maken. Is dat het geval, haal de schotel dan even uit de oven en verwarm de gril voor. Zet dan weer terug en gril voor ongeveer 2-3 minuten of tot je een mooi bruin korstje hebt.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 778kcal | Koolhydraten: 32g | Eiwit: 69g | Vet: 43g | Verzadigd vet: 12g | Meervoudigd onverzadigd vet: 10g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 8g | Transvet: 0.1g | Cholesterol: 178mg | Natrium: 1639mg | Kalium: 1633mg | Vezels: 9g | Suiker: 9g | Vitamine A: 946IU | Vitamine C: 37mg | Calcium: 815mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.