Zelf tapenade maken is echt kinderlijk eenvoudig. Het is een kwestie van alles bij elkaar in de keukenmachine, even pulsen en je bent klaar!

Tapenade maken

Tapenade maken

Een flink aantal jaar geleden vond ik olijven echt een van de smerigste dingen die er waren. Maar omdat ik altijd had gehoord dat je olijven moest leren eten bleef ik braaf elke keer een olijf eten wanneer die in mijn eten verdwaald was geraakt.

Ik had het echter al een tijd niet meer geprobeerd, toen ik ineens een aha moment had. Ik at namelijk wél al een tijdje met veel smaak tapenade. Ik liet dat zeker niet staan maar ik realiseerde me ineens dat tapenade in feite niet meer is dan geprakte olijven. Ok, er zijn wat andere smaakmakers toegevoegd maar de basis bestaat uit olijven.

Doe mij nog maar een olijf

Ik probeerde het dus nog maar eens en het wonder geschiedde; ik vond het lekker. Nooit meer teruggekeken en olijven vind ik nu echt een van de lekkerste (en gezonde!) snacks. Nu is de ene olijf de andere niet, dus daar zit echt wel heel veel verschil in. Zowel in kwaliteit als in smaak. Ga je dus zelf tapenade maken zorg dan dat je lekkere olijven gebruikt.

Vieze olijven maken een vieze tapenade. Zo eenvoudig is het. Ik koop het liefst goede olijven op de markt. De kwaliteit van de supermarkt olijven is niet altijd even goed. Maar heb jij daar een favoriete olijf, dan kun je die uiteraard ook gebruiken voor deze tapenade.

Tapenade met parmezaanse kaas

Wat gaat er in de tapenade?

In de basis gaat het om de olijven maar qua smaakmakers kun je er wat kappertjes aan toevoegen, een teentje knoflook, verse kruiden en – indien nodig – peper en zout. Om het geheel lekker smeuïg te maken gebruik je een goede extra virgin olijfolie.

Ook lekker is het om de tapenade te bestrooien met een flinke laag parmezaanse kaas. In dat geval zeker geen extra zout aan de tapenade toevoegen. Dat is dan echt teveel.

Tapenade maken
Print recept Pin recept
No ratings yet

Tapenade maken

Heerlijk om te serveren bij een kaasplank of om lekker op een stokbroodje te smeren
Voorbereidingstijd: 5 min
Bereidingstijd: 5 min
Totale tijd: 10 min
Dieetsoort glutenvrij, Koolhydraatarm
Porties: 4 personen

Benodigdheden

Ingrediënten

  • 100 gr olijven
  • 100 gr groene olijven
  • 1 el kappertjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 bosje verse peterselie
  • 60 ml olijfolie
  • peper en zout

Instructies

  • Verwijder alle pitten uit de olijven en doe het vlees in de kom van de keukenmachine.
  • Hak het teentje knoflook wat fijner en voeg deze toe met de kappertjes en de verse peterselie. Voeg een flinke scheut olijfolie toe en pulse tot het geheel grof gemalen is. Laat het niet te lang draaien. Je wilt geen olijvenpasta maken.
  • Proef even en breng eventueel op smaak met peper en zout. Voeg nog wat extra olijfolie toe indien nodig.
Gang: Bijgerecht, Snack
Keuken: Italiaanse keuken
Trefwoord: kappertjes, olijven
Dieetsoort: glutenvrij, Koolhydraatarm

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 198kcal, Koolhydraten: 3g, Eiwit: 1g, Vet: 21g, Verzadigd vet: 3g, Meervoudigd onverzadigd vet: 2g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 16g, Natrium: 844mg, Kalium: 64mg, Vezels: 2g, Suiker: 0.3g, Vitamine A: 800IU, Vitamine C: 10mg, Calcium: 38mg, Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze recepten

Delen is fijn!