Wat is nou lekkerder dan zelf je eigen vlammetjes maken. Perfect om te serveren voor elk soort feestje en zeker voor oud- en nieuw.

Zelf vlammetjes maken

Zelf vlammetjes maken

In de tijd dat ik nog regelmatig in de kroeg te vinden was bestelden we standaard een snackbord. En daar zaten standaard vlammetjes bij. De ene keer waren ze heerlijk, de andere keer middelmatig. Maar wist je dat het ook heel makkelijk is om zelf vlammetjes te maken?

De vulling

Voor lekkere vlammetjes heb je bovendien niet echt heel veel nodig. Het belangrijkste is de vulling want dat bepaalt uiteindelijk de smaak van je vlammetjes. Hier maakte ik Aziatisch getinte vlammetjes met een mix van kipdij, rawit pepers, vissaus, knoflook, sambal en citroengras. Wil je zeker weten of je vulling goed op smaak is, dan is het een goed idee om een klein beetje daarvan even apart te bakken in een koekenpan. Proeven en eventueel nog extra smaakmakers toevoegen.

Pittig

De vlammetjes zijn natuurlijk vrij pittig. Anders hadden ze wel deegrolletjes geheten. Toch? Voor deze versie gebruikte ik rawit pepers. Die zijn wel echt heel erg heet. Je kunt natuurlijk ook gewone rode pepers gebruiken. Met zaadjes en zaadlijsten zijn ze extra pittig. Zonder de zaadlijsten en zaadjes zijn de rode pepers vrij mild. Over het algemeen dan.

Ik gebruikte hier wontonvelletjes om ze in te rollen. Ik geloof dat in de kroeg standaard filodeeg wordt gebruikt voor de vlammetjes maar de wontonvelletjes vond ik makkelijker en werkten ook prima. Je krijgt een iets andere structuur maar door het formaat van de wontons is het snel gerold.

Je maakt ze stevig vast met een klein beetje water om ze aan elkaar te plakken. Ik gebruikte een koekenpan om de vlammetjes te frituren. Je hebt in dat geval een relatief kleine laag olie nodig en je kunt ze met een tang halverwege omkeren. Je kunt ook een normale frituurpan gebruiken. In dat geval zet je de temperatuur op 180ĖšC.

Natuurlijk serveer je de vlammetjes vervolgens met een lekkere dip. Ik vind curry altijd lekker, maar gebruik je favoriete dip. Eet smakelijk!

Misschien heb je geen zin in het bakken van vlammetjes maar ga je liever los met de allerlekkerste oliebollen ever. Probeer mijn appel-kaneel oliebollen met cranberries! Of wat dacht je van deze chorizo oliebollen?

Lekkere vlammetje voor oud en nieuw
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
No ratings yet

Vlammetjes

Zelf vlammetjes maken is heel eenvoudig en zo lekker!
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 15 vlammetjes

Benodigdheden

Ingrediƫnten

  • 2 rawit pepers of rode pepers
  • 1,5 el vissaus
  • 1 el sambal oelek
  • 1 tl lemongrass geraspt
  • 1 teen knoflook
  • 300 gr kipdijfilet
  • wonton pastry om te frituren
  • olie om te frituren

Instructies

  • Doe alle ingredienten in de kom van de keukenmachine en maal het fijn. Wil je het minder pittig vervang de rawit dan door rode peper.
  • Laat de wonton velletjes ontdooien en doe een theelepel vulling in een velletje en rol er een sigaar van. Plak de randen van de wonton’s met wat water aan elkaar.
  • Verhit olie in een koekenpan en frituur hier de vlammetjes in tot ze goudbruin en gaar zijn
Gang: snacks
Keuken: Hollandse keuken
Trefwoord: kipdij, rawit

Voedingswaarde per portie

Calorieƫn: 47kcal, Koolhydraten: 1g, Eiwit: 3g, Vet: 3g, Verzadigd vet: 1g, Meervoudigd onverzadigd vet: 1g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g, Transvet: 0.02g, Cholesterol: 20mg, Natrium: 180mg, Kalium: 68mg, Vezels: 0.1g, Suiker: 0.4g, Vitamine A: 74IU, Vitamine C: 9mg, Calcium: 4mg, Ijzer: 0.2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!