Simone's Kitchen

Cassavemuffins met gerookte kip en olijven

Cassavemuffins

Cassavemuffins met gerookte kip

Een lekker stevige cassavemuffin die makkelijk is om mee te nemen als lunch onderweg of als snel ontbijt.

Ah de makkelijke muffin! Ik hou van muffins. Ze zijn makkelijk om te maken, ideaal om mee te nemen voor onderweg en echt enorm veelzijdig.

Zo kun je ontbijtmuffins maken met blauwe bessen, muffins op basis van ei of een lekkere traktatie zoals met deze appel muffins. En dat zijn slechts een paar toepassingen, maar die zijn redelijk oneindig.

Muffins met cassave

Deze muffins maakte ik met cassavemeel wat ze al anders maakt dan anders en ideaal als je een beetje moe bent geworden van alles met amandelmeel. Nu hou ik enorm van amandelmeel maar af en toe wat anders is natuurlijk ook wel eens fijn.

Deze cassavemuffins hebben behalve cassave ook nog eens courgette, gerookte kip en olijven als inhoud. Omdat ze wel iets sneller droog worden kun je ze bijvoorbeeld serveren met wat plakjes gerookte zalm of wat verse avocado.

Op die manier geef je ze bovendien een twist en zijn ze elke keer anders.

De cassavemuffins zijn makkelijk om mee te nemen. Voor het bakken is het handig als je ze even goed aandrukt in de vormpjes. Door dat het beslag echt stevig is en niet vloeibaar heeft het dat nodig. Anders blijven ze na het bakken niet in elkaar zitten.

Alternatief kun je de cassavemuffins ook heel goed als een soort mini broodje bakken in een cakevorm. Ook hier geldt dat je het even goed moet aandrukken.

Bak je het inderdaad in een cakevorm hou dan wel rekening met een langere baktijd. Check halverwege even wat de status is.

Variatietips

Behalve de courgette zou je deze cassavemuffins ook goed kunnen maken met bijvoorbeeld geraspte wortel. De gerookte kip kun je vervangen door bijvoorbeeld pulled pork of laat het helemaal weg en serveer met gerookte zalm. De zalm meebakken vind ik zelf niet lekker, maar als jij dat wel prima vindt dan kan dat natuurlijk wel.

Heb je geen cassave in huis vervang dit dan door chufameel of gebruik toch amandelmeel… 😉

Cassavemuffins
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Cassavemuffins met gerookte kip en olijven

Dit is een vrij stevig beslag dus druk het goed aan in de muffinvormpjes of – dat kan ook – maak er een broodje van in een cakevorm.
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 35 min
Porties: 12 muffins

Ingrediënten

  • 25 gr tapiocameel
  • 20 gr kokosmeel
  • 50 gr cassavemeel
  • ½ tl zout
  • 1 tl tijm
  • 1 tl bakpoeder
  • 3 eieren
  • 1 courgette geraspt en goed uitgeknepen. Uitgelekt gewicht is ongeveer 150 gr
  • 100 gr gerookte kip heel fijn gesneden
  • 10 groene olijven zonder pit, fijn gehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180˚C
  • Meng eerst de meelsoorten bij elkaar en zeef indien er veel klontjes inzitten. Voeg tijm en zout, bakpoeder en specerijen toe. In een andere kom meng je de courgetterasp, eieren, kip en olijven en roer dit door. Voeg het bij de meelsoorten en roer goed om.
  • Vet 12 muffinvormpjes in of gebruikt 1 grotere vorm. Druk het beslag stevig in de vormpjes aan.
  • Bak in de voorverwarmde oven voor 35 minuten of tot goudbruin en gaar.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.