Paleo appel muffins
Appel muffins en muffin liefde
Sinds we vaker paleo eten is het meenemen van lunches wat lastiger geworden dan vroeger toen je nog een boterham in je trommeltje deed en zo naar werk of school ging. Een salade is altijd een optie en veel salades blijven ook wel goed zolang je dressing en groen maar apart houdt tot gebruik, maar soms wil je wel eens iets anders dan een salade.
En muffins, zoals deze appel muffins, vind ik dan heerlijk om mee te nemen voor die trek onderweg of tussendoor. Echt een complete maaltijd is het natuurlijk niet en zeker niet zoete muffins zoals dit. Maar voor de lekkere trek is het ideaal. Of als traktatie bij de koffie.
Primal Health Coach en paleo in Nederland
Sommigen van jullie weten misschien wel dat ik sinds een paar maanden bezig ben met de opleiding tot primal health coach. Super interessant en het zorgt er ook voor dat de focus op mijn eigen voeding langzaam aan veranderd. Ik heb wel het idee dat het hele “paleo” eten in Nederland een beetje een gekke bijklank heeft. Het is een woord waar meteen een lading achter lijkt te zitten of verbeeld ik me dat nu maar? In de US is het veel meer een geaccepteerde lifestyle lijkt het. Ben benieuwd wat jullie ervan vinden. Voor mij is het – hoe je het ook noemt – gewoon een manier om gezonder te eten en ik hanteer het dan ook flexibel. Het gaat er niet om dat je 100% “perfect” moet eten voor zover dat überhaupt bestaat.
Wat dat betreft vind ik de filosofie van Mark Sisson, de oprichter van Primal Health Coach Institute, wel heel erg fijn en realistisch. Hij zegt ook – en dat is ook zo – dat veel mensen die besluiten om paleo te gaan eten doorslaan naar de extreme kant. Even aangenomen dat je geen allergie of auto immune protocol volgt, want dat is een ander verhaal. Ik eet thuis bijna 100% paleo maar heb er geen problemen mee om op reis of op locatie eens wat anders te eten. Of thuis als ik echt iets heel lekkers heb gemaakt of een kooksessie met Esmee heb of… je snapt wel wat ik bedoel. Het moet het wel waard zijn overigens.
Food freedom
Dat is bij mij nog wel een aandachtspuntje: voor je er erg in hebt ga je los met de koekjes en de taartjes. 🙂 Story of my life. Dus ja in dat opzicht is streng zijn wel de beste methode maar niet realistisch als je ook nog van het leven wilt genieten. Die 80/20 regel vind ik altijd zo suf klinken maar in de basis is dat wel waar het om gaat. Of zoals Melissa Hartwig (whole30 queen) zegt over de Food Freedom. Bewust kiezen voor iets lekkers is prima. Gedachteloos dat lekkers naar binnen werken is niet zo handig (en nog minder verstandig)
Nou dat is dan ineens weer een heel verhaal als je alleen maar een lekkere muffin wilt delen. Hahaha…. Appel muffins dus! Maken? Hier is het recept.
Appel muffins
Benodigdheden
Ingrediënten
- 250 g appelcompote
- 3 grote eieren
- 85 ml kokosmelk uit een blik, volvet
- 60 g kokosbloesemsuiker
- 175 g amandelmeel
- 35 g arrowroot
- 1 el kokosbloem
- 1,5 el koekkruiden
- snufje zout
- 2 tl bakpoeder
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Neem een ruime kom en meng hier eerst de natte ingrediënten in met de suiker (ei, appelcompote, suiker en kokosmelen klop dit even goed door met een garde.
- Meng de droge en de natte ingredienten samen, roer even goed door zodat het één geheel wordt.
- Bereid een standaard muffinblik voor door er papiertjes in te doen of vet goed in. Verdeel het deeg over de 12 vormpjes en bak in de oven voor 20 minuten of tot een houten prikker er schoon uitkomt.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Ben jij ook fan van muffins? Check dan vooral deze muffins met walnoot en blauwe bessen of de hartige muffins met pulled pork!
Pingback: Courgette muffins - makkelijk voor onderweg | Simone's Kitchen