Het beloofd vandaag een van de warmste dagen van het jaar te worden. Althans, dat heb ik er van gemaakt, want ik hoop niet dat het nóg warmer wordt. Deze koude pastasalade met tonijn is ideaal voor dat soort warme dagen.

koude pastasalade met tonijn

Koude pastasalade met tonijn

Terwijl ik dit aan het tikken ben zit ik bij de garage te wachten op mijn APK keuring van de auto. En de temperatuur is al gestaag aan het klimmen. Momenteel 24˚C maar de verwachting is dat het vandaag de 32 aan gaat tikken. En morgen maar liefst 37˚C. Ik hou best van zonnig weer, maar zo heet hoeft het voor mij nou ook weer niet!

Met dat warme weer wil je niet uren in de keuken staan en je wilt ook zeker niet warme ovens aanzetten. Dus dan is een salade zoals deze koude pastasalade met tonijn ideaal. Het enige wat je moet koken is de pasta. Ik gebruikte hier orzo, maar je kunt willekeurig welke andere pasta gebruiken. Ook lekker met mini penne bijvoorbeeld. Ik had de orzo nog liggen en het leek me een ideale pasta om dit te maken.

Koude pastasalade met tonijn

Lekker snel

Ik maakte de pastasalade toen ik op bezoek was bij Charlotte. We maakten deze pastasalade als avondeten. Het was toen nog een aangename 25˚C dus ideaal om even wat dingen te koken voor de site. En een pastasalade met tonijn ontbrak nog aan de collectie. Natuurlijk heb ik wel al heerlijke pastasalades op de site staan. Waaronder deze zes favoriete pastasalades, maar daar kan nog wel wat bij, nietwaar?

Wat gaat er in de pastasalade?

In de koude pastasalade met tonijn gaat – je raadt het al – tonijn. Daarnaast vul ik de salade met lekkere olijven, stukjes komkommer, verse basilicum en edamame boontjes. Die laatste kun je ook vervangen voor doperwten als je die liever eet.

De dressing is heel eenvoudig en bestaat uit mayonaise gecombineerd met sriracha. Dat maakt het meteen lekker pittig. Je zou eventueel ook nog extra rucola of veldsla aan de salade kunnen toevoegen.

Ook lekker om er nog wat geraspte pecorino of parmezaanse kaas overheen te doen.

Bewaren

Om eerlijk te zijn wil ik liever adviseren om deze salade direct te eten. Tonijn vind ik zelf echt minder lekker worden na een dag en omdat het zo snel is kun je het prima ter plekke maken en meteen opeten. Een dag bewaren in de koeling kan wel, maar – zoals gezegd – ik vind dat minder lekker.

Invriezen

Hetzelfde verhaal vind ik met invriezen. Het kán wel maar het komt de smaken niet ten goede. Als jij daar anders over denkt dan hoor ik dat ook graag. Wat je natuurlijk wel zou kunnen doen is extra pasta koken en dat apart invriezen. Dan heb je na het ontdooien alleen nog de andere ingrediënten erdoor te roeren. Aangezien er verder niks gekookt hoeft te worden is dat een fluitje van een cent.

Variaties pastasalade met tonijn

Als er iets is wat lekker flexibel is, dan is het wel pasta. En deze pastasalade is natuurlijk geen uitzondering. Ik vind het heerlijk met tonijn, maar je kunt dit ook prima maken met uitgebakken stukjes kip, gerookte kip, kleine gehaktballetjes of makreel.

De dressing kun je vervangen voor eenvoudig olijfolie en een beetje balsamico of doe er eens een beetje pittige chilipoeder door.

Welke pasta gebruik ik het beste voor de pastasalade?

Het is handig om voor de pastasalade geen verse pasta te gebruiken. Die blijft wat minder lang goed. Gedroogde pasta is handiger. Ook is het belangrijk om korte pasta te gebruiken. Orzo, penne, fussili, farfalle, orechiete dat soort pasta’s. Lange pasta zoals spaghetti of linguine zijn minder handig om te gebruiken.

Hoe breng ik de pastasalade met tonijn op smaak?

Een paar dingen om rekening mee te houden. Doordat de pasta koud is worden de smaak ook wat vlakker. Zorg dus dat je de pastasalade echt goed op smaak brengt. Daar begin je al mee tijdens het koken van de pasta. Voeg dus ruim zout toe aan het kookwater, maar ook daarna goed proeven en op smaak brengen.

koude pastasalade met tonijn

Koude pastasalade met tonijn

4.50 van 2 stemmen
GangMaaltijdsalade
KeukenGezonde keuken

Een heerlijke koude pastasalade die ideaal is voor warme dagen
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 5 minuten
totaal 15 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 150 gr orzo pasta
  • 160 gr tonijn uit blik
  • 100 gr groene olijven in stukjes
  • 1/2 komkommer in stukjes
  • 1/2 bosje basilicum
  • 100 gr edamame boontjes of doperwten
  • peper en zout

Dressing


  • Kook de orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking in ruim gezouten water, giet af en laat uitlekken en afkoelen.
  • Snij ondertussen de groentes klein, laat de tonijn uitlekken en meng alles in een grote kom.
  • Voeg de orzo eraan toe en mix de ingredienten voor de dressing. Meng die door de salade en zet tot gebruik in de koelkast om koud te worden. Breng op smaak met peper en zout.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 587kcal | Koolhydraten: 65g | Eiwit: 32g | Vet: 23g | Verzadigd vet: 3g | Meervoudigd onverzadigd vet: 9g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 9g | Transvet: 0.03g | Cholesterol: 35mg | Natrium: 1115mg | Kalium: 656mg | Vezels: 7g | Suiker: 5g | Vitamine A: 322IU | Vitamine C: 7mg | Calcium: 100mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Meer pastasalades

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.