Maaltijdsalade met tonijn
Makkelijk lunch idee. Deze maaltijdsalade met tonijn is snel, lekker en vult goed. Ik maak dit vaak voor de lunch maar het kan ook prima als avondmaaltijd.
Maaltijdsalade met tonijn
Vaak sla ik het ontbijt over en is de lunch mijn eerste maaltijd van de dag. Ik vind het dan belangrijk dat daar al flink wat groente in verwerkt is, zodat ik – ideaal gezien – mijn groente quota voor die dag ga halen. Volgens de standaard richtlijnen is dat 250 gr per dag, maar beter is het om 500 gram aan te houden.
Met deze maaltijdsalade met tonijn ben je al een heel eind op de goede weg. Het is makkelijk om te maken en zoals altijd; goed aan te passen aan jouw wensen of variaties. Ik heb het hier gemaakt met tonijn, maar ik maak het ook vaak met gegrilde kip.
Variaties
Ik verwerkte dit keer romaine sla (die vind ik zo lekker!) in de salade, rauwe paprika, wortel, biet en bosui in de salade. Vervolgens voegde ik daar gruyere aan toe en wat pompoenpitjes en zonnebloempitjes. Wat nootjes zouden hier ook niet misstaan. Pecannoten of walnoten passen er heel goed bij. Maar die had ik even niet op voorraad.
Zoals gezegd kun je de tonijn vervangen voor gebakken kip, of je kunt het vegetarisch maken door er een eitje bij te koken. Ook lekker met wat feta.
Uiteraard kun je ook de slasoort die je gebruikt aanpassen voor de maaltijdsalade met tonijn. Je kunt romaine gebruiken, zoals ik deed, of je kunt veldsla, rucola, of een mix van slasoorten gebruiken. Ouderwetse krop sla is ook heel lekker! Ik gebruik dat tegenwoordig eigenlijk steeds vaker weer. Ik ben geen fan van ijsbergsla. Ik vind dat echt de stomste sla ever. Zit smaak noch kraak aan, alhoewel het voor sommige doeleinden dan weer wél geschikt is. Maar vind je het lekker, laat je dan door mij niet tegenhouden.
Als extra kun je hier ook wat uitgebakken spek overheen kruimelen. Dat is ook heerlijk!
Dressing
De dressing had ik nog over van een caesar salade en die past hier ook heel goed bij. Het is niet een lichte dressing, dus wil je wat minder calorieën in de salade stoppen dan kun je ook een eenvoudige dressing maken met olijfolie en azijn. Balsamico is ook erg lekker. Je kunt in dat geval ook de gruyere weglaten.
Maar het maakt het wel extra lekker. De kaas soort kun je ook nog variëren of maak het eens met blauwe kaas in plaats van de gruyere.
Maaltijdsalade met tonijn
Ingrediënten
Dressing
- 1 teentje knoflook
- 60 ml extra virgin olijfolie
- 1/2 citroen sap
- 1 tl dijon mosterd
- 30 gr parmezaanse kaas geraspt
Instructies
- Snij alle groentes en verdeel die over twee kommen.
- Maak de dressing door alle ingredienten bij elkaar te doen in een kleine blender of bakje van een staafmixer.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.