Gevulde appels uit de slowcooker
Dit heerlijke recept voor gevulde appels maak je uit de slowcooker. Je vult de appels met gedroogde abrikozen, amandelspijs en lekker veel specerijen. Perfect als dessert voor de feestdagen!
Heerlijk zoet geroosterde gevulde appels met abrikozen en amandelspijs
Voor het vullen van een appel heb je een appelboor nodig. Dat weet iedereen en ik was er echt heilig van overtuigd dat wij zo’n ding hadden liggen. Ergens. In een van de lades. Ergens.. Je moet weten dat we nogal veel keuken”spul” hebben. Van dingen die je elke dag gebruikt (mes, garde, tang en dergelijke) tot dingen die je zo heel af en toe eens gebruikt (bottenschaar, suikerthermometer en dat soort dingen) Een appelboor, zo leek mij, was er eentje in de categorie ‘die hebben we nog wel ergens liggen’.
Appelboor foetsie
Dus na het doen van de boodschappen boog ik mij over het recept voor deze gevulde appels en zette alles klaar. Maar hoe ik alle lades op zijn kop zette, die rottige appelboor bleef spoorloos. Ik was vast van plan om mijn goede humeur niet te laten bederven dus ik sprong weer in de auto en reed naar de dichtsbijzijnde supermarkt, want een appelboor kun je tenslotte overal kopen. Dus…. dat dacht ik. Maar in de rij met keukenattributen hing van alles, behalve… je voelt hem aankomen… die appelboor.
Ik had natuurlijk geen zin om heel Almere rond te rijden op zoek naar een rottige appelboor dus besloot om huiswaarts te keren en de appel te lijf te gaan met een meloenballetjes-maker (je weet wel… 🙂 ) En ik kan je vertellen: dat werkt eigenlijk prima. Misschien nog wel beter want het gat wordt een stuk groter en dus heb je meer vulling. En meer vulling is lekker! Dus mocht je net als ik geen appelboor hebben, ga dan gerust je appel te lijf met een meloenboor. Moet je die wel hebben natuurlijk.
Ik maakte deze gevulde appels in de slowcooker. In mijn voornemen om vaker de slowcooker te gaan gebruiken leek me dit een leuke voor de feestdagen. Als bonus gaat je huis er ook nog eens heerlijk van ruiken.
Geen slowcooker
Heb je geen slowcooker dan kun je dit gerecht maken in een pan met een dikke bodem. Gebruik de oven op 120˚C en laat ze ongeveer een uur staan. Check dan hoever ze zijn en verleng waar nodig. In de slowcooker hebben de appels drie uur nodig om zacht te worden.
Gevulde appels uit de slowcooker met amandelspijs en abrikozen
Benodigdheden
Ingrediënten
- 6 appels stevige
- 50 gr panko
- 8 gedroogde abrikozen in stukjes gehakt
- 75 gr suiker
- 1 tl kaneel gemalen
- 20 gram pecannoten gehakt
- 75 gr amandelspijs in kleine blokjes
- 75 gr boter
- rasp en sap van 1 sinaasappel
Instructies
- Zet je slowcooker alvast neer. Daar kun je straks meteen de appels in plaatsen.
- Maak een mengsel van de panko, abrikozen, suiker, kaneel, amandelspijs, pecannoten en sinaasappelrasp. Snij de boter er in klontjes in en meng dit even goed met de hand. Je wilt dat de boter zich mixt met de rest. Het hoeft niet egaal te worden maar een grove crumble.
- Haal het klokhuis uit de appel met een appelboor of een meloenbolletjes maker en snij overdwars de schil even in. Dit schijnt te helpen tegen het uit elkaar vallen van de appel.
- Doe de vulling in je appels en druk het vooral even goed aan. Zet de gevulde appels naast elkaar in je slowcooker.
- Pers de sinaasappel uit en meng met 100 ml water. Giet dit voorzichting om de appels heen in je slowcooker en laat het geheel op de lage stand een uurtje of 3 staan. Check dan hoever ze zijn en laat eventueel nog even doorgaren.
- Serveer zo of met ijs of custard
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Haha ik moest wel even lachen om je verhaal over de ‘rottige appelboor’. Gelukkig heb je een goed alternatief gevonden en ziet dit recept er werkelijk weer prachtig uit. Perfect voor de komende feestdagen! Dankjewel voor het delen 😉
Liefs, Merel
Ja gelukkig had ik die meloendingen nog, anders was het toch een hoop gepruts geworden denk ik.. 🙂