Slowcooker: Geroosterde gevulde appels

Geroosterde gevulde appel | simoneskitchen.nl

Heerlijk zoet geroosterde gevulde appels met abrikozen en amandelspijs

Voor het vullen van een appel heb je een appelboor nodig. Dat weet iedereen en ik was er echt heilig van overtuigd dat wij zo’n ding hadden liggen. Ergens. In een van de lades. Ergens.. Je moet weten dat we nogal veel keuken”spul” hebben. Van dingen die je elke dag gebruikt (mes, garde, tang en dergelijke) tot dingen die je zo heel af en toe eens gebruikt (bottenschaar, suikerthermometer en dat soort dingen) Een appelboor, zo leek mij, was er eentje in de categorie ‘die hebben we nog wel ergens liggen’.

Appelboor foetsie

Dus na het doen van de  boodschappen boog ik mij over het recept en zette alles klaar. Maar hoe ik alle lades op zijn kop zette, die rottige appelboor bleef spoorloos. Ik was vast van plan om mijn goede humeur niet te laten bederven dus ik sprong weer in de auto en reed naar de dichtsbijzijnde supermarkt, want een appelboor kun je tenslotte overal kopen. Dus…. dat dacht ik. Maar in de rij met keukenattributen hing van alles, behalve… je voelt hem aankomen… die appelboor.

Gevulde appels met marsepein en abrikozen | simoneskitchen.nl

Ik had natuurlijk geen zin om heel Almere rond te rijden op zoek naar een rottige appelboor dus besloot om huiswaarts te keren en de appel te lijf te gaan met een meloenballetjes-maker (je weet wel… 🙂 ) En ik kan je vertellen: dat werkt eigenlijk prima. Misschien nog wel beter want het gat wordt een stuk groter en dus heb je meer vulling. En meer vulling is lekker! Dus mocht je net als ik geen appelboor hebben, ga dan gerust je appel te lijf met een meloenboor. Moet je die wel hebben natuurlijk.

Ik maakte deze appels in de slowcooker. In mijn voornemen om vaker de slowcooker te gaan gebruiken leek me dit een leuke voor de feestdagen. Als bonus gaat je huis er ook nog eens heerlijk van ruiken.

Gevulde appels uit de slowcooker met amandelspijs en abrikozen

Geweldig lekker als makkelijk dessert of als traktatie tijdens  bijvoorbeeld de pakjesavond

Het recept is voor 6 appels maar kijk even hoeveel er in je slowcooker passen. In die van mij gaan er niet meer dan  vier. Heb je geen slowcooker probeer het dan te maken in een oven. Zet de appels in een pan met dikke bodem en deksel en laat een uur of 120˚C staan. Check dan hoever ze zijn en verleng het of haal ze eruit.

Ingredienten:

  • 6 stevige appels
  • 50 gr panko
  • 8 gedroogde abrikozen, in stukjes gehakt
  • 75 gr suiker
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 20 gram pecannoten, gehakt
  • 75 gr amandelspijs, in kleine blokjes
  • 75 gr boter
  • rasp en sap van 1 sinaasappel

Bereiding:

  1. Zet je slowcooker alvast neer. Daar kun je straks meteen de appels in plaatsen.
  2. Maak een mengsel van de panko, abrikozen, suiker, kaneel, amandelspijs, pecannoten en sinaasappelrasp. Snij de boter er in klontjes in en meng dit even goed met de hand. Je wilt dat de boter zich mixt met de rest. Het hoeft niet egaal te worden maar een grove crumble.
  3. Haal het klokhuis uit de appel met een appelboor of een meloenbolletjes maker en snij overdwars de schil even in. Dit schijnt te helpen tegen het uit elkaar vallen van de appel.
  4. Doe de vulling in je appels en druk het vooral even goed aan. Zet de gevulde appels naast elkaar in je slowcooker.
  5. Pers de sinaasappel uit en meng met 100 ml water. Giet dit voorzichting om de appels heen in je slowcooker en laat het geheel op de lage stand een uurtje of 3 staan. Check dan hoever ze zijn en laat eventueel nog even doorgaren.
  6. Serveer zo of met ijs of custard

 

Bewaren

Wil jij graag gezond koken zonder onnodige toevoegingen?

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Kattengek | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur Houdt van gezond eten en probeert dat consequent vol te houden. Dat lukt soms wel, soms niet. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

2 comments

  1. Haha ik moest wel even lachen om je verhaal over de ‘rottige appelboor’. Gelukkig heb je een goed alternatief gevonden en ziet dit recept er werkelijk weer prachtig uit. Perfect voor de komende feestdagen! Dankjewel voor het delen 😉

    Liefs, Merel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.