Lao gember kip | simoneskitchen.nl

Ik kan bijna niet geloven dat het inmiddels alweer meer dan een jaar geleden is dat we terug kwamen uit Laos en Cambodja… Ik heb nog niet eens alle foto’s gedaan van die reis! Hoe erg is dat?? Beetje druk geweest met andere dingen en voor je er erg in hebt ben je de foto’s glad vergeten en liggen ze ergens digitaal stof te vangen…. Maar wat ik nog wel met jullie wil delen is dit prachtige boek van de hand van Luke Nguyen. Ik ‘ken’ Luke eigenlijk alleen van zijn optredens in Masterchef Australie (krijgen we al weer een nieuw seizoen?? Ik krijg afkickverschijnselen!) en ik herinner me dat ik onder de indruk was van zijn gerechten en zijn persoonlijkheid. Dus toen ik hoorde over dit boek dat uit was gekomen met de naam ‘Greater Mekong’ van zijn hand… Toen moest ik het boek wel hebben…

lao gember kip van Luke Nguyen | simoneskitchen.nl

Om te beginnen gaat het boek over de regio waar we vorig jaar dus zijn geweest en een aantal andere landen die we in het verleden hebben bezocht. Luke reist door de regio van China, door Myanmar, Thailand, Laos en Cambodja om te eindigen in Vietnam. Toen ik het boek binnenkreeg sloeg ik het open op een willekeurige pagina en ik moest heel hard lachen toen ik zag welk recept er werd genoemd… Je moet weten dat, tijdens ons bezoek in Laos, we uitkwamen op een lokale markt (zoals altijd!) en er waren grote emmers met een soort van vreemd uitziende kleine witte eitjes. We vroegen onze gids wat het was en hij legde uit dat het mieren eieren waren.

Miereneieren te koop op de markt in Laos | simoneskitchen.nl

Miereneitjes

In Luke’s boek heeft hij een briljant recept voor rode eieren salade en ik had dat graag met jullie gedeeld natuurlijk, maar zoals je misschien al hebt geraden; ik heb geen rode mieren eieren meegenomen uit Laos en als je naar de maat van die eieren kijkt… Kun je je wellicht voorstellen dat dit soort mieren godzijdank niet door onze achtertuin marcheert! En bovendien; ik ben echt wel in om af en toe een vreemd ding te eten, maar mieren eieren…? Misschien toch maar niet..

Dus geen rode mier ei salade en een aantal van de recepten die ik in het boek tegenkwam bevatte ingredienten die ik niet meteen hier in de lokale supermarkt tegenkom dus ik koos voor een wat toegankelijker gerecht met de naam van Ms Daen’s Vietnamese/Lao Ginger chicken.. Ik had ook nog een zak met kleefrijst die ik nou wel eens wilde gebruiken dus zo gezegd zo gedaan.

Greater Mekong cover | simoneskitchen.nl

De kleefrijst is eigenlijk heel makkelijk om te maken en erg lekker. Het werkte perfect met de pittige kip en de combi is heerlijk. Ik kon geen Thaise basilicum vinden dus ik heb normale basilicum gebruikt maar denk dat Thaise hier definitief beter bij smaakt.

Luke Nguyen’s Greater Mekong is gepubliceerd door Hardie Grant, £25 hardback en verkrijgbaar bij o.a. bol.com Greater Mekong (in het engels)

Twitter: @hardiegrantuk

Luke Nguyen1

Lao gember kip

Nog geen review

Decoratief klokje bereidingstijd
totaal 15 minuten

4

Ingrediënten

  • 2 el sticky rice kleefrijst of glutonous rijst, geweekt in water voor 2 uur
  • 2 el kipbouillon
  • 2 el plantaardige olie
  • 2 knoflook tenen gesneden
  • 4 cm verse gember geschild en julienne gesneden
  • 300 gr kipfilet gesneden in kleine stukjes
  • 1 handvol Thaise of Italiaanse basilicum
  • 1 handvol citroen basilicum blaadjes
  • 2 rode chili pepers gesneden
  • 2 el oestersaus
  • snuf suiker
  • koriander om te garneren
  • sticky rijst om te serveren

  • Giet de rijst die geweekt heeft af en doe in een vijzel. Stamp het fijn en roer de kippenbouillon erdoor en zet aan de kant.
  • Voeg de olie toe in een hete wok. Voeg de gember en knoflook toe en bak het op medium hoog vuur tot het gaat ruiken. Voeg de kip toe en roerbak het geheel voor twee minuten op hoog vuur. Voeg nu de basilicum en chili toe.
  • Zeef je mengsel uit de vijzel, gooi de rijst weg. Voeg toe aan het kipmengsel en roer tot alles gecombineerd is. Voeg nu de oester saus, suiker en een beetje zout toe en roerbak weer voor een paar minuut.
  • Doe over op een serveer schaal, garneer met koriander en serveer met sticky rijst.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Disclaimer: Het boek is beschikbaar gesteld door Hardie Grant voor review maar alle meningen zijn van mijzelf. De links naar bol.com zijn affiliate links

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.