Simone's Kitchen

De ultieme ‘laat de zomer maar komen’ salade

Tropische salade met mango en spelt | simoneskitchen.nl

Terug in de tijd

Is het je wel eens opgevallen hoezeer herinneringen aan bepaalde momenten in je leven zijn gelinkt met eten? Geef me een bordje met poffertjes en ik zit weer samen met mijn familie als kind in de poffertjeskraam in Laren. Bij het eten van spekkoek waan ik me weer in Indonesië en zo zijn er nog tal van voorbeelden waar het eten me direct weer terugbrengt naar dat ene speciale moment.



SPONSORED

Terug naar Curaçao

Deze salade doet me elke keer weer denken aan de goede tijden die we in Curaçao hebben gehad. Niet omdat alle ingrediënten exact hetzelfde waren als toen, maar de geur, de kleuren en de smaak doet me terug verlangen naar warme zanden, tropische nachten en cocktails op het strand.

Het gerecht zelf is eenvoudig; een salade met als basis spelt, maar aangevuld met zoete aardappel, zacht zoete mango en knapperige amandelen. Het liefst doe ik er gegrilde okra in, zoals we die op Curaçao aten bij Helmi, maar die is niet altijd goed te vinden hier dus die vervang ik door sugarsnaps. Dat gaat prima samen met de rest van de ingrediënten. De dressing maak ik met een goede olijfolie, een lekker fruitige azijn en de Mediterrane kruiden van Euroma. De knoflook, rozemarijn, tijm en laurier die hier (o.a.) in zitten gaan wonderwel samen met de tropische smaken van de salade. Laat je niet misleiden door het feit dat er ‘ovenkruiden’ op het potje staat, want het werkt perfect in een dressing. Bovendien zitten er in de kruidenmix geen onnodige toevoegingen en geen zout. Dat kun je dus naar eigen smaak aan het recept toevoegen.

Tropische salade | simoneskitchen.nl

De combinatie van ingrediënten, de kleurige salade en de dressing zorgt ervoor dat ik me weer even terug waan op Curaçao. En als het zonnetje dan ook nog een beetje mee gaat werken de komende tijd dan komt het helemaal goed! De salade doet het trouwens ook prima als onderdeel van een barbecue. Je kunt het van tevoren klaarmaken en alleen op het laatste moment de geroosterde amandelen en kokos even erover doen en je bent klaar.

Wil je meer inspiratie voor het creëren van nieuwe smaken of het herbeleven van bekende smaken? Check dan vooral de inspiratiepagina van Euroma! De kruidenmixen van Euroma vind je o.a. bij de Albert Heijn en andere goed gesorteerde supermarkten en online.

Heb jij een favoriet recept dat je meteen weer terug brengt naar een bepaald moment of een bepaalde situatie?

Zomerse salade met mango en spelt
Voorbereiding
15 mins
Kooktijd
15 mins
Totale tijd
30 mins
 
De salade is vegan (als je de ontbijtspek niet gebruikt uiteraard) en lactosevrij. Spelt is niet glutenvrij, maar wil je de salade glutenvrij maken, vervang dan de spelt door quinoa.
Servings: 4 personen
Auteur: Simone van den Berg
Ingredienten
  • 300 gr spelt
  • 200 gr mango blokjes
  • 1-2 zoete aardappels geschild en in blokjes gesneden
  • 1 klein bosje klein bosje peterselie fijngehakt
  • 2 bosuitjes in ringetjes
  • 200 gr sugarsnaps kleiner gesneden
  • 30 gr amandelschaafsel geroosterd
  • kokosschaafsel geroosterd
  • optioneel: uitgebakken spekjes verkruimeld
Dressing:
Instructies
  1. Kook de spelt volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en laat even afkoelen.
  2. Kook de sugarsnaps en de zoete aardappel allebei tot ze gaar zijn, giet af en laat afkoelen.
  3. Neem een grote kom en doe hier de spelt, de sugarsnaps, de zoete aardappel, mango, bosui en gehakte peterselie door.
  4. Maak de dressing door de ingrediënten te combineren en roer dit door je salade.
  5. Verdeel over vier kommen en bestrooi met de geroosterde amandel en het kokosschaafsel. (en het ontbijtspek als je daar voor kiest)

Zomerse salade met mango en spelt | simoneskitchen.nl

DISCLAIMER: Deze post is een samenwerking met Euroma.

2 comments

  1. Lijkt me heerlijk! Maar wat zijn sugarsnaps?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos