Bonenschotel met spelt en rosbief | simoneskitchen.nl

Ik had echt wilde plannen hoor toen ik hoorde dat ik voorlopig drie maanden niet op de benen mocht staan. Ik dacht; dat komt mooi uit, want dan kan ik lekker op mijn gemak bloggen.. 🙂 En ja dat klopt wel hoor, maar het gekke van een foodblog is dat je er ook recepten voor nodig hebt. En dat is dan net weer het gedeelte dat ietsje minder makkelijk gaat. Hahaha… Dus ik heb besloten om de post frequentie ietsje terug te schroeven, for the time being, naar vier keer per week. Ook nog prima lijkt me toch?

Spelt bonen schotel met rosbief | simoneskitchen.nl

Afgelopen zaterdag was Esmée weer een dagje bij me en dan maken we standaard toch minstens drie recepten. We waren allebei een beetje moe. Was dat het weer misschien? Hoe dan ook dit lunch gerecht is niet heel licht maar geeft je zeker genoeg brandstof om de rest van de dag met gemak door te komen. Het recept komt uit Jamie magazine maar hebben we iets aangepast naar wat voorradig was.

Spelt bonen schotel met rosbief en mung boontjes | simoneskitchen.nl

Wat dat betreft is de maand januari dé maand bij uitstek om gezonde gerechten te vinden in de diverse foodmagazines. Inspiratie genoeg en de termen Frisse start kom je overal en nergens tegen. Gebruik van maken zeg ik…

Jamie gebruikte voor dit gerecht zwarte bonen uit blik, maar ik koos voor mungboontjes. Ik heb sowieso nog een overdosis aan bonen in huis dus probeer zoveel mogelijk de voorraad aan te spreken. Een van de grootste nadelen van bonen vind ik dat het moet weken. Mungboontjes hebben dat nadeel niet, dus dat is een grote plus als je last minute bedenkt dat je iets met bonen wilt maken.

Ze moeten wel een minuutje of 25-30 koken dus hou daar wel rekening mee. Of je kunt natuurlijk altijd bonen uit blik gebruiken als je dat geduld niet hebt. We vervingen de biefstuk uit het recept voor rosbief, maar wil je vega dan mis je die rosbief eigenlijk ook niet.

Bonenschotel met spelt en rosbief | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
No ratings yet

Salade met spelt en mungboontjes

Laat de rosbief weg en vervang de kippenbouillon door groentebouillon en je gerecht is vegetarisch en zelfs veganistisch! Let op dat de boontjes en de spelt eerst gekookt moeten worden. Er is hier uitgegaan van gekookte spullen
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 1 rode ui in dunne reepjes
  • bosje koriander steeltjes gehakt en de blaadjes geplukt
  • 1/2 tl komijn
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 3 tenen knoflook geperst of in plakjes
  • 2 rode chili pepers zaadjes verwijderd in ringetjes
  • 1 rode paprika in reepjes
  • 1 wortel geraspt
  • 100 gr mais
  • 200 gr spelt gekookt
  • 400 gr mungboontjes gekookt
  • 100 gr rosbief plakjes vleeswaren
  • 4 lente uitjes
  • 1 avocado
  • 6 cherry tomaatjes
  • sap van 1 limoen
  • 250 ml kippenbouillon

Instructies

  • Bak eerst de ui, voeg dan de koriander steeltjes toe, de specerijen, knoflook en 1 gesneden chili peper en bak voor ongeveer 3-5 minuten.
  • Doe de paprika, mais en wortel erbij en meng goed. Roer de gekookte spelt erdoor en breng op smaak met zout en peper. Laat afkoelen.
  • Doe de boontjes in een koekenpan en bak ze krokant. Voeg nog wat olijfolie toe voor extra krokante boontjes en breng op smaak met zout en peper.
  • De 'dressing' is in weze een soort guacamole, dus je prakt de avocado met de gesneden lente-ui, de cherry tomaatjes (in vieren) en de limoensap.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!