Hot Cross Buns met kaas
Ik zat te twijfelen of ik deze post nou de hete kruisjes broodjes moest nemen, maar laten we eerlijk zijn dat klinkt toch op zijn zachts gezegd enigszins dubieus of niet? Dus vandaar toch maar gekozen voor de Engelse benaming van Hot Cross Buns.. 😉 Deze broodjes zijn normaal gesproken meestal zoet en ik had ze uberhaupt nog nooit gemaakt of zelfs maar geproefd en het was puur toeval dat ik een recept voor wortelsoep aan het volgen was in de Good Food en daar als suggestie voor bij de soep een recept stond voor hot cross buns.
Dus daar hoefde ik dan niet lang over na te denken! Ik maakte natuurlijk weer een foutje dus de broodjes hebben wat meer kaas als eigenlijk hoort volgens het recept maar dat maakt ze niet minder lekker. Misschien maakt dat het wel gewoon nog lekkerder! Ze zijn wel behoorlijk zwaar dus als je ze bij een soep eet zoals wij deden is één broodje eigenlijk echt meer dan genoeg. De volgende dag even onder de gril liggen en besmeren met roomboter is misschien nog wel lekkerder.
Hot cross buns met kaas
Ingrediënten
- 700 gr bloem type 00 plus 5 el extra voor het maken van de kruisjes en nog wat voor kneden
- 3 zakjes droge gist van 7 gr per zakje
- 500 ml warme volle melk
- 140 gr cheddar geraspt
- 5 el parmezaanse kaas geraspt
- 2 tl zout
Instructies
- Meng de bloem, de gist en 2 tl zout in een grote kom. Maak een gat in het midden n giet hier de melk in. Meng met een houten lepel, daarna met je handen, tot een zacht deeg. Kneed voor ongeveer tien minuten, doe dan terug in de kom. Dek lichtjes af met een – met olie ingesmeert – stuk folie en zet ergens warm weg tot het verdubbeld is in maat. Ongeveer 30 minuten.
- Stort het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht en kneed het meeste van de cheddar door het deeg. Bestrooi een bakplaat met wat bloem en vorm het deeg in 12 gelijke ronde broodjes en leg ze op de bakplaat met 2-3 cm tussenruimte. Dek weer lichtjes af met olie ingesmeerde plastic folie en laat het rijzen tot het verdubbeld is in maat.
- Verwarm de oven voor op 200 C.
- meng de 5 el bloem voor de kruisjes met de parmezaanse kaas en 5 el water. Meng dit goed en doe dan in een spuitzak (geen mondje nodig) Knip het puntje van de zak af en spuit kruisjes op alle broodjes.
- Strooi de overgebleven cheddar erover heen en bak dit voor 20-25 minuten tot goudbruin.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Pingback: Inspiratie voor de paasbrunch - MiCook
Hahahaha Hete kruisjes broodjes….. Te grappig! Lekker hoor. Nu heb ik spijt dat ik er niet een gegeten heb.
Jij zou wel een lekker hete kruis broodje hebben willen hebben.. Hahahaha…. Ja echt lekker zijn ze wel maar nu nog een goede Nederlandse naam!
Ik kom net via via toevallig op je website terecht, en wat een mooie foto’s maak je! 🙂 Deze broodjes zien er heerlijk uit.
Dank je wel Laura! En ze zijn ook heerlijk hoor!
Oeeeeh hot cross buns (en haha ben blij dat je voor Engels bent gegaan)! Ik was in Australië rond Pasen en daar zijn deze buns echt hot. Ze hebben echt allerlei smaken, maar hartig heb ik toen niet geprobeerd. Zelf heb ik een zoete variant met kaneel erop staan, ook zo lekker. Leuk idee om eens een hartige te proberen!
Ja echt wel he… Had anders toch wel een hele foute naam geworden in het Nederlands.. 😉 Ik ga binnenkort ook een keer zoete maken want ben nu wel heel benieuwd!
That is a great idea! These rolls must taste really good.
Cheers,
Rosa
Thanks so much Rosa! Can I ask one question though? I notice that you comment on the Dutch article which is totally fine ofcourse but than it got me wondering if you see or know that the site is also in English? 😉
You are welcome! Mmmhhh, feedly directed me here, but I do know that you also post in English (I just thought that you posted a lot in Dutch lately, LOL)… I’ll have a look and will try to change that.
I checked it and indeed Feedly picks up the wrong feed. I do have an english feed and that is this one http://feeds.feedburner.com/simoneskitchen/RzYd
If you change it in feedly to the above it will pick it up correctly. I’ll have a look and see why that doesn’t work the way it is supposed to!
Yes, that’s what I’ve seen. Thanks for the RSS feed. I’ll change it ASAP. 🙂