Simone's Kitchen

Het ultieme gado gado recept inclusief killer saté saus

De ultieme gado gado met homemade satesaus | simoneskitchen.nl

Nutteloze tijdsbesteding

Wisten jullie al dat ik kampioen ben in het bezig zijn met nutteloze activiteiten? Nou bij deze dan. Ik heb net de halve middag naar nieuwe templates zitten kijken voor mijn site. Simone’s Kitchen is een custom ontwerp en op zich ben ik er wel blij mee maar het probleem met custom is dat je niet ‘even snel’ iets zelf kunt wijzigen. Dan gaat alles meteen fout. En dus heb ik zo nu en dan de onbedwingbare neiging om een nieuw template uit te zoeken. Eentje die ik wel zelf kan instellen en verprutsen waar nodig. Om vervolgens tot de conclusie te komen dat het toch allemaal net niet is wat ik zoek en net niet doet wat ik zoek of dat ik net niet genoeg programmeer kennis heb om er wat moois van te maken. Einde verhaal.

En dan ben ik zo een halve dag – of een hele dag is ook geen uitzondering – verder en heb je eigenlijk dus niks gedaan. Vijf templates erop gezet en er weer afgehaald. En nee, dat doe ik niet hier hoor. Stel je voor; dat zou een uitstekende manier zijn om de hele site compleet om zeep te helpen. Dus daar begin ik maar niet aan. De eindconclusie is vervolgens dat ik het beter zo kan laten.

De allerlekkerste gado gado met satesaus | simoneskitchen.nl

Nou goed, weer wat geleerd zullen we maar denken. Maar nu over tot de orde van de dag; deze waanzinnig lekkere gado gado. Met dank aan Esmée overigens want ik zat al een hele tijd te azen op hét ultieme satésaus recept. Je denkt misschien dat dat niet zo ingewikkeld kan zijn, maar nee, ik heb het niet over satésaus uit een potje of zakje. Homemade satésaus waarna je vervolgens echt nooit meer die uit die bruine emmers wilt hebben. Trust me. Het is wel even wat meer werk, maar je moet er natuurlijk wel wat voor over hebben.

Gado gado zelf is een simpel gerecht; het zijn kort gekookte groentes die je vervolgens koud eet met een lekker gekookt eitje. Het is echt die satésaus die het maakt of breekt. Maakt in dit geval.

Ik heb jaren lang gedacht dat gado gado en atjar tjampoer hetzelfde waren. Don’t ask me why…. En ik kwam dus voor een verrassing te staan toen ik het voor de eerste keer voorgeschoteld kreeg. Niet de beste versie in die tijd, maar nadat we in Indonesië een geweldig lekkere variant te eten kregen moest ik het natuurlijk zelf een keer proberen. En bij deze dus!

Het recept is van de tante van Esmée dus een echt Indonesisch recept en dat proef je!

Gado gado met een kick ass satesaus

Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 30 min
Totale tijd: 45 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Groente

  • 1 Broccoli in roosjes gebroken
  • 1 Bloemkool in roosjes gebroken
  • 1 Komkommer in plakjes
  • 300 gr Sperciebonen schoongemaakt, door midden gebroken
  • 150 gr Wortel in stukken of geraspt
  • 100 gr tauge
  • 1 blikje bamboescheuten uitgelekt
  • 4 eieren gekookt

Voor de pindasaus

  • 3 aziatische rode sjalotjes gewone rode ui kan natuurlijk ook
  • 3 teentjes knoflook
  • 1/2 tl trassi of shrimp paste verkrijgbaar in de toko
  • 1 stukje sereh of citroengras, in smalle ringetjes
  • 2 grote rode pepers inclusief de zaadjes
  • zonnebloemolie om in te bakken
  • 1/2 tl komijn
  • 1 tl koriander
  • 400 ml water ongeveer
  • 5 el pindakaas met stukjes flinke eetlepels
  • 1/2 el palmsuiker of gula djawa
  • 1 el ketjap manis
  • 2 tl gedroogde chili vlokken
  • 2 tl sambal badjak
  • beetje limoensap

Instructies

  • Kook alle groentes apart en niet te gaar. Ze mogen nog best wat beet hebben. Rasp de wortel en giet hier het kookwater overheen. Laat uitlekken. Ook de tauge maar even heel kort blancheren en de sperciebonen juist weer wat langer. Zet apart om af te koelen.
  • Snipper de ui en de knoflook en doe samen met de sereh, trassi en de rode pepers in een vijzel. Maal tot je een grove pasta hebt. Verhit de zonnebloemolie in een flinke steelpan. Bak alles tot het goed begint te ruiken maar zorg dat het niet verbrand.
  • Doe de komijn en de koriander erbij en bak deze even kort mee.
  • Giet het water erbij en pureer met een staafmixer tot een gladde puree. Voeg vervolgens de pindakaas, palmsuiker, ketjap manis, gedroogde chilivlokken, sambal en de limoen toe en roer alles goed door tot het de gewenste dikte heeft. Is het te dun doe er dan wat meer pindakaas bij.
  • Je pindasaus is klaar als de olie er een beetje los van komt. Dit kun je goed zien op de foto's.
  • Serveer de gado gado door op een groot bord alle groentes te rangschikken. Doe de satesaus in het midden en doe hier de gekookte eitjes op.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch
Trefwoord: bloemkool, broccoli, komkommer, satesaus

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

12 comments

  1. Avatar

    +1 voor het urenlang zoeken naar templates en dan geen leuke vinden en dus niks gedaan hebben :p

  2. Avatar

    Stiekem ben ik in en in verwend door de pindasaus die altijd uit mijn vader’s keuken verschijnt, maar deze wil ik toch zeker een keertje proberen! 😀 Ziet er heerlijk uit! Maar jij zou een kom Brinta er nog lekker uit doen zien ?

  3. Avatar

    Lijkt mij een heerlijk recept. 
    Voor mij is het ultieme aan de pindasaus als er kentjoer in gaat. Maar dan heb je het eigenlijk over petjil i.p.v. Gado gado. 
    Dit is een van mijn favoriete gerechten, lekkere knapperige groenten. 

  4. Avatar

    Ik heb gado gado, inclusief satesaus, leren maken tijdens een kookcursus in Indonesie. Zo lekker!

  5. Avatar

    Lijkt me heerlijk dit!!

  6. Pingback: Lekker lokaal weekmenu 35: regenboog tortilla, coleslaw & gado-gado -

  7. Avatar

    Bij de gado gadosaus hoort wel santen. Anders is het gewoon sateh saus.

  8. Pingback: Hete Indische eieren oftewel Telor petis | Simone's Kitchen

  9. Avatar

    Hij was heerlijk Simone! Denk dat ik morgen bij het opwarmen beetje kokosmelk erbij doe maar het is een heerlijk recept! Dankjewel!! Astrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!