Broodstengels met ontbijtspek
Deze broodstengels omwikkel je met ontbijtspek en je bakt ze eenvoudig in de oven. Heerlijk om te serveren met bijvoorbeeld gebakken camembert.
Zout krokante broodstengels
Soms heb je van die gerechten daar wil je iets bij om mee te dippen. In dit geval hadden Esmee en ik gebakken camembert gemaakt uit de oven en we wilden daar natuurlijk iets lekkers bij om mee te dippen. Dat werden deze eenvoudige broodstengels. Je moet het deeg wel even de tijd geven om te rijzen dus dat is het grootste gedeelte van de benodigde bereidingstijd. Wil je nou niet wachten op het rijzen van dat deeg dan kun je ook in plaats daarvan deze lekkere soepstengels van bladerdeeg maken.
Ook lekker om zo te eten
Overigens heb je eigenlijk niks extra nodig als je deze broodstengels wilt eten. Je kunt ze gewoon zo eten. Zonder de camembert. Of gebruik ze voor de soep. Je kunt ze natuurlijk ook maken zonder het ontbijtspek als je dat wilt. Het voegt wel echt iets toe qua smaak. Alternatief zou je het ook kunnen maken met kaas. Maak je er kaasbroodstengels van. In dat geval verwerk je wat geraspte kaas door het deeg en bij het bakken strooi je er nog wat geraspte kaas overheen.
Maar eerlijk; het lekkerste blijft het wel voor bij de kaasfondue of voor bij de gesmolten camembert. Zoals met elk brooddeeg is het lang genoeg kneden wel cruciaal. Dat maakt dat de broodstengels echt lekker worden en krokant in plaats van hard en onaantrekkelijk.
Het enige nadeel is dat je ze niet heel erg lang kunt bewaren. Er zitten geen conserveringsmiddelen in dus het beste is het om ze meteen op te eten. Of vries ze in en bak ze weer op als je ze wilt gaan eten. Dat is ook nog een optie.
Broodstengels met ontbijtspek
Ingrediënten
Voor de broodstengels:
- 500 gr bloem
- 300 gr water
- 7 gr gist
- 8 gr zout
- ei
- peper
- 100 gr ontbijtspek de lange stukken, niet de ronde
Instructies
- Begin met het voorbereiden van het deeg. Doe de ingredienten bij elkaar en kneed tot een soepel deeg. Laat bij kamertemperatuur een half uurtje rijzen. Sla het deeg dan terug. Beetje duwen en plat drukken. Niet meer kneden. Verdeel het vervolgens in porties en rol uit tot stengels.
- Draai het ontbijtspek eromheen, bestrooi met peper en leg op een bakplaat met bakpapier.
- Laat 10 minuutjes rijzen nog. Verwarm ondertussen de oven voor op 220˚C.
- Bak de broodstengels ongeveer een minuut of 20 of tot goudbruin.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Ik wens je een hele smakelijke kerst en een gezond nieuwjaar met nog meer herstel en vol goede voornemens 🙂
Geen leven zonder kaas natuurlijk. Dit is ook weer een heerlijke combi. Voor jou en Tom ook hele Prettige ?dagen en alvast een mooi, smakelijk culinair 2017.
Wat ziet gesmolten kaas er toch altijd sowieso vreselijk verleidelijk uit he..
Heel fijne dagen Simone!
Dankjewel Elize! Jij ook!