Deze glutenvrije brownies zijn alles wat je van een goede brownie verwacht; ze zijn smeuïg van binnen en krokant van buiten.

Glutenvrije brownies

Glutenvrije brownies

Ik ben dol op brownies. Maar dan wel echt lekkere brownies, want niks zo erg als gortdroge brownies. Ik maakte deze glutenvrije brownies eind maart 2020. We weten allemaal wel wat voor tijd dat was. Iedereen hamsterde bloem en dus was er een landelijk tekort aan bloem. Had ik toch mooi geen last van met deze heerlijke brownies die zijn gemaakt met een combinatie van amandelmeel en kokosmeel.

Door het amandelmeel vind ik ze misschien nog wel lekkerder dan een gewone variant met bloem. De smaak is echt geweldig. Al zijn ze wel wat kruimeliger dan een normale brownie. Eten met een schoteltje eronder is dan ook wel aan te raden.

Amandelmeel en kokosmeel

Voor dit recept voor de glutenvrije brownies gebruikte ik een combinatie van amandelmeel en kokosmeel. Het kokosmeel neemt altijd veel vocht op dus dat zorgt voor een iets steviger resultaat, maar heb je dat niet probeer het dan gewoon met alleen amandelmeel. Hetzelfde geldt voor de noten die erin gaan. Geen walnoten in de buurt? Probeer het dan eens met hazelnoten of een andere crunchy noot. De ghee kan eventueel vervangen worden door kokosolie of boter als je dat gebruikt.

Kokosbloesemsuiker

De kokosbloesemsuiker tot slot kan uiteraard ook vervangen worden door gewone suiker. Het is in deze tijd toch roeien met de riemen die we hebben dus gebruik gewoon wat je voorhanden hebt. Wil je helemaal de blits maken, dan kun je – als de glutenvrije brownies afgekoeld zijn – er nog een lekkere laag ganache overheen maken. Hiervoor gebruik je 100 gram pure chocola en ongeveer 75 ml room. Smelt de twee samen (au bain marie) of verwarm de room en giet dit over de chocola. De choco wel eerst in stukjes breken anders wordt het lastig smelten.

Maken van de glutenvrije brownies

Om de brownies te maken begin je met het kloppen van de suiker en de eieren. Laat die echt even flink kloppen tot ze verdubbeld zijn in volume. Dit duurt zo ongeveer 3-5 minuten. Ik heb gemerkt dat kokosbloememsuiker wat minder voor een fluffy resultaat zorgt dan gewone suiker, maar alsnog heel lekker.

Ben je allergisch voor amandelen, dan kun je dit vervangen voor chufa. Ik heb dit zelf niet geprobeerd maar je kunt chufa normaal gesproken een op een vervangen voor amandelmeel. Het enige nadeel is dat de smaak ook totaal veranderd. Mocht je het maken met chufa dan hoor ik graag wat je daarvan vindt!

Meer brownies:

Overheerlijke brownies

Glutenvrije brownies

4 van 10 stemmen
GangKoek en gebak
KeukenHollandse keuken

Deze brownies zijn echt de moeite waard van het proberen. Of je nu wel of niet glutenvrij eet!
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 50 minuten
totaal 50 minuten

10 porties

Materiaal

  • Bakblik van 20 x 20 cm

Ingrediënten


  • Verwarm de oven voor op 180˚C en bekleed een vierkant bakblik van 20 x 20 cm met bakpapier.
  • Combineer de suiker en de eieren en mix deze op een hoge stand van je mixer tot ze fluffy zijn geworden en ongeveer verdubbeld in volume. 3-5 minuten
  • Roer vervolgens amandelmeel, kokosmeel, cacao, sinaasappelsap en de vanille erdoor en combineer dit goed met elkaar.
  • Smelt ondertussen de chocola samen met de ghee. Ik doe dit meestal au bain-marie (ik vul een kleine pan met een laagje water en zet daarop een ijzeren kom. Hierin doe ik de chocola en ghee samen. De kom komt niet in aanraking met het water eronder!)
  • Zodra de ghee en chocola samen zijn gesmolten en een glad geheel vormen laat je het even afkoelen en roer het dan door je brownie mengsel heen.
  • Roer als laatste de gehakte walnoten erdoor.
  • Doe het beslag over in de bakvorm en bak in de voorverwarmde oven voor ongeveer 30 minuten of tot een stokje er semi droog uitkomt. Het hoeft niet helemaal droog te zijn, maar ook niet kletsnat.

Notities

Deze brownies zijn best behoorlijk kruimelig dus hou daar een beetje rekening mee met aansnijden en serveren. Zoals mijn moeder altijd zei ‘ je kunt het toch ook niet in een stuk naar binnen werken dus als het breekt… niks aan de hand’

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 340kcal | Koolhydraten: 28g | Eiwit: 5g | Vet: 26g | Verzadigd vet: 13g | Cholesterol: 96mg | Natrium: 61mg | Kalium: 128mg | Vezels: 3g | Suiker: 21g | Vitamine A: 102IU | Vitamine C: 2mg | Calcium: 27mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.