Deze courgette ovenschotel is perfect als bijgerecht tijdens de feestdagen. Door het rollen van de courgette ben je wel iets langer bezig maar het ziet er dan ook wel heel erg tof uit!

Courgette ovenschotel met kastanje

Courgette ovenschotel met kastanjes

Kastanje is typisch zo’n ingrediënt wat je vooral met kerst of rond de feestdagen tegenkomt in de winkel. Jammer dat het niet wat beter verkrijgbaar is, maar wil je dit gerecht met de kerstdagen maken als bijgerecht dan zit je in ieder geval goed qua verkrijgbaarheid.

Over het algemeen vind je de kastanjes vacuum verpakt en al voorgekookt. Je kunt natuurlijk ook verse tamme kastanjes kopen en die dan zelf verder bereiden, maar nadat ik ooit een enorme hoeveelheid kastanjes zelf heb staan pellen… heb ik besloten om me te beperken tot voorgekookte. Stukken makkelijker en het voorkomt kapotte vingers. Deze courgette ovenschotel zal er in ieder geval niet minder om smaken.

Kastanjepuree

Je maakt van deze kastanjes van een gedeelte een soort grove puree. Je mengt de kastanjes met wat water en dit draai je tot een romig geheel. Dat geeft straks die heerlijke kastanjesmaak aan je gerecht. Voor het visuele effect hebben we dit keer de courgette gedeeltelijk in rolletjes in de ovenschaal gezet. Dat is natuurlijk wel even werk. Eerlijk gezegd maakt het voor de smaak van de courgette ovenschotel niet perse heel veel uit.

Heb je dus geen zin in gepriegel met courgette rolletjes dan snij je de courgette gewoon in zijn geheel in stukjes en bak je de schotel in zijn geheel in de oven.

het fijne is dat je de courgette ovenschotel al van tevoren kunt bereiden. Tijdens het kerstdiner schuif je het dan op tijd in de oven en dan is het alleen nog even wachten tot het goed heet is en gaar.

Het gerecht is bovendien vegan. De coconut aminos in het recept kun je desgewenst vervangen voor gewone sojasaus.

Courgette ovenschotel met kastanje

Courgetterolletjes met paddenstoelen en kastanje

5 van 1 stem
GangBijgerecht, Hoofdgerecht
KeukenKerst

Heerlijk bijgerecht tijdens de feestdagen of hoofdgerecht
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 40 minuten
totaal 40 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 30 gr gedroogde porcini
  • 240 gr kastanjes
  • 6 el olijfolie
  • 3 sjalotjes gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook geraspt
  • 3 takjes rozemarijn
  • 1 el verse tijm gesneden
  • 500 gr gemengde paddenstoelen
  • 2 el coconut aminos
  • 350 gr plakken courgette

  • Week de gedroogde porcini in 350 ml heet water en zet apart.
  • Doe 150 gr van de kastanjes in de keukenmachine met 150 ml water en draai dit tot een romig geheel. Hak de overige kastanjes grof.
  • Verwarm 2 el van de olijfolie in een grote anti aanbakpan. Bak de sjalotjes met een beetje zout tot ze zacht zijn. Voeg dan de knoflook toe, de gehakte kastanjes, tijm en de rozemarijn en bak nog 2 minuten langer.
  • Maak de gemengde paddenstoelen schoon en snij ze in kleinere stukjes. Voeg dit toe aan de pan met nog 2 el extra olijfolie en wat peper en zout. Voeg de takken rozemarijn ook toe (deze verwijder je straks weer)
  • Bak tot ze zachter beginnen te worden. Giet eventueel overtollig vocht af.
  • Giet nu de gedroogde paddenstoelen af en bewaar het weekwater. Voeg de gewelde paddenstoelen ook toe aan de pan samen met de kokosnoot aminos en bak nog eens twee minuten mee.
  • Maak met een dunschiller mooie lange linten van twee courgettes en leg die even apart. Snij de rest van de courgette in kleine stukjes. Bak de courgettestukjes even goed op en voeg deze bij je kastanje-paddenstoel mengsel.
  • Voeg de kastanjesaus toe en roer dit even goed om. Voeg een beetje van het weekwater toe tot je een romige saus krijgt. Breng op smaak met peper en zout. Haal van het vuur en verwijder de rozemarijn.
  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Neem een mooie ovenschaal en doe hier een laagje van de saus onder in de schaal.
  • Maak rolletjes van de courgette en verdeel die over de schaal. Duw wat van het sausmengsel in de rolletjes en verdeel de rest over de bovenkant.
  • Zet in de oven voor ongeveer 20 minuten en serveer heet.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 394kcal | Koolhydraten: 45g | Eiwit: 7g | Vet: 23g | Verzadigd vet: 3g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 16g | Natrium: 188mg | Kalium: 1114mg | Vezels: 4g | Suiker: 6g | Vitamine A: 277IU | Vitamine C: 48mg | Calcium: 49mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!
Courgette ovenschotel

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.