Chipotle brood uit de koekenpan | simoneskitchen.nl

Ik gluur in de oven, een beetje bezorgd dat mijn brood er niet uit komt zoals ik bedacht heb. Hmm, nog niet gaar. Ik doe de deur weer direct en ga verder met het schoonmaken van de keuken nadat ik nogal een bende heb gemaakt door veel te veel gerechten tegelijk te maken. Doe de deur van de oven weer een stukje open. Het begint er al wat beter uit te zien!

Toen ik het recept voor een  Jalapeno cranberry skillet brood zag op  E-curry door mijn blogvriendin Soma wist ik dat ik het wel moest proberen te maken. Het zag er zo goed uit en het waren zulke mooie foto’s ! (ik heb een zwak voor mooie foto’s) Ik heb geen ‘skillet’ en van gietijzer had ik alleen mijn Creuset pan of mijn aebleskiver pan (Deense poffertjespan). En om in de laatste nou een brood te bakken dat zou wel hele speciale effecten geven denk ik! Alhoewel, terwijl ik dit schrijf krijg ik allerlei visioenen in mijn hoofd van een soort rare mini broodjes… Hmm, misschien gewoon eens uitproberen!

 

20111113-_MG_9901

Uiteindelijk ging het goed om het brood te bakken in mijn creuset maar het was moeilijk om hem erweer uit te pulken! Er bleef een stukje plakken aan de bodem dus ik moest hem in twee snijden. Maar uiteindelijk nog helemaal geen slecht resultaat voor mijn allereerste brood in een pan denk ik dan toch?

Het brood is heerlijk en lekker pittig door de chipotle pepers die ik erin verwerkt heb. Een topper is het om het brood te roosteren met wat lekkers ertussen. Ham, kaas, sla of laat je fantasie de vrije loop!

 

20111113-_MG_9920

Chipotle brood

Ingredients:

  • 1 el plantaardige olie
  • 150 gr bloem
  • 1 chipotle chili in adobo sauce
  • 2 el verse koriander
  • 1/2 cup gedroogde cranberries
  • 2 el honing
  • 2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl zwarte peper
  • 150 ml melk
  • 1 ei, licht geklopt
  • 3 el ongezouten boter, gesmolten

Directions:

  1. Ik heb een vrij kleine creuset gebruikt voor dit recept. Een pan van 20 cm maakt een relatief plat brood zoals je ziet. Hoe kleiner de pan hoe dikker het brood of verdubbel het recept als je een dikker brood wilt.
  2. Verhit de oven voor op 200 C.
  3. Zeef de bloem en het bakpoeder samen in een kom, voeg zwarte peper en zout toe.
  4. Maal de chipotle en de verse koriander samen tot je een grove pasta hebt.
  5. Voeg de cranberries toe aan de bloem en mix het even door zodat alle cranberries een laagje bloem hebben.
  6. Klopt de melk, honing en de eieren in een aparte kom en roer dit lichtjes door de bloem mix. Voeg de chipotle pasta toe. Voeg de gesmolten boter toe en roer tot alles net gemengd is.
  7. Doe een 1/2 el olie in de pan en verhit de pan op het fornuis of in de oven tot de olie goed heet is. Als je het deeg toevoegt moet het flink gaan sissen.
  8. Verwijder de pan van het fornuis of de oven en doe het deeg in de hete pan. Zet de pan in de oven en bak voor ongeveer 15-20 minuten of tot het midden terugveert als je er zachtjes in duwt. Het brood moet goudbruin en krokant zijn aan de randjes.
  9. Haal het brood eruit en laat afkoelen op een rek. Snij pas als het volledig is afgekoeld!