Wil je een snel brood maken? Probeer dan eens dit heerlijke recept voor een snel pittig brood uit de koekenpan met chipotle. Geen tijd nodig om te rijzen en je kunt er oneindig mee variëren.

Snel pittig brood uit de koekenpan

Brood bakken maar dan makkelijk

Ja brood bakken… het lijkt erop dat heel Nederland massaal aan het brood bakken is geslagen, getuige het gebrek aan gist in de supermarkt. Blijkbaar is het nog wel te vinden bij de lokale molens, maar als dat niet lukt? Kun je dit alsnog maken want gist heb je hier zeker niet bij nodig!

Ingredienten voor het pittige brood uit de koekenpan
Foto:Saskia Lelieveld

Even roeren en klaar

Voor dit pittige brood heb je een lepel nodig, een pan en dat is het ongeveer. Je roert alles door elkaar, giet het in een loeihete pan en je brood is er al bijna. Even rustig laten garen en je kunt het eten. Ik vind dit echt een van de lekkerste broden ever.

Ondanks dat het dus super eenvoudig is. Als rijsmiddel gebruik je bakpoeder en je bakt hem af in de oven.

Gietijzeren pan

Ik geef de voorkeur aan het bakken van dit pittige brood om het in een gietijzeren pan te doen. Dat geeft het beste resultaat. De pan die ik gebruik is 24 cm in diameter. Het brood is afgeleid van een chipotle brood dat ik ooit maakte ergens in 2014 geloof ik. Het is niet mega lang houdbaar, maar ik ben tot de ontdekking gekomen dat het de volgende dag een kick-ass tosti is.

Beslag gaat in de pan
Foto Saskia Lelieveld

Het is natuurlijk plat dus dat maakt het al meteen handig in een tosti apparaat. Of ik bedoel eigenlijk zo’n paninitoaster, want een tosti apparaat lukt natuurlijk niet. Snij het brood open, beleg met allerlei lekkers en rooster in de oven of onder het panini apparaat en smullen maar. Dat is misschien nog lekkerder dan vers uit de oven.

Wat gaat er allemaal in het pittige brood uit de koekenpan

  • bloem
  • bakpoeder
  • zwarte peper
  • zout
  • yellow curry pasta 
  • verse koriander
  • gedroogde cranberries
  • melk
  • honing
  • ei 
  • roomboter
  • plantaardige olie

Vervangingen

  • De bloem en bakpoeder kun je vervangen voor zelfrijzend bakmeel. De gele curry pasta kun je vervangen door elke andere curry pasta. Hou er wel rekening mee dat sommige pasta’s veel pittiger zijn dan andere. Dit verschilt per merk.
  • Melk kan vervangen worden voor amandelmelk of willekeurig welke andere melksoort. Kokosmelk (uit blik) kan hier ook gebruikt worden.
  • De honing kun je vervangen door ahornsiroop of vergelijkbaar.
  • Roomboter kun je vervangen voor een plantaardige boter als je dat wilt.

Heerlijk bij een curry

Dit pittige brood is bij uitstek geschikt om te eten bij een lekkere soep of bij een stevige curry om te dippen. Of eet het gewoon zo, warm uit de oven.

Waar kun je het pittige brood mee serveren?

Dit brood is heel lekker om te serveren bij een curry maaltijd, maar je kunt het ook goed serveren om mee te dippen zoals bijvoorbeeld met een lekkere hummus.

Kan ik dit brood ook bakken in een gewone koekenpan?

Het zal misschien een minder krokante korst hebben, maar ik vermoed dat het ook in een gewone koekenpan wel lukt. Ik heb dit zelf niet uitgeprobeerd maar gewoon doen zeg ik.

Waarmee kan ik het brood pittig maken?

Je kunt hier van alles voor gebruiken. Ik heb hier een eetlepel curry pasta gebruikt, maar je kunt ook 1 of 2 chipotle pepers (in adobosaus) gebruiken. Snij die dan heel fijn en voeg ze toe aan het beslag.

Kan ik de gedroogde cranberries eruit laten?

Ja dat kan prima. Ik vind het lekker omdat het ook een beetje een zoet smaakje geeft, maar je kunt ze vervangen voor rozijnen of helemaal weglaten.

Zoete variant

Het grappige van dit lekkere brood is, dat je er echt heel veel variaties mee kunt maken. Ik maakte er bijvoorbeeld al een keer een soort kerststol van uit de koekenpan. Nee het lijkt niet perse op een echte stol maar is wel een prima alternatief. Je kunt dus echt heel goed allerlei variaties maken op dit thema.

Snel brood uit de koekenpan

Pittig snel brood uit de koekenpan

4 van 4 stemmen
GangBrood
KeukenSnel

Super snel en super lekker is dit makkelijke en pittige brood uit de koekenpan.
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 30 minuten
totaal 30 minuten

8 personen

Materiaal

  • gietijzeren pan 24 cm

Ingrediënten

  • 150 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • 1/4 tl zout
  • 1 el yellow curry pasta ik gebruikte koh thai
  • 2 el verse koriander gehakt
  • 70 gr gedroogde cranberries
  • 150 ml melk
  • 2 el honing
  • 1 ei licht geklopt
  • 45 gr roomboter gesmolten
  • 1 el plantaardige olie

  • Dit brood is het makkelijkste om te bakken in een gietijzeren koekenpan van 24 cm doorsneden. Het is een relatief plat brood. Hoe kleiner de pan, hoe dikker het brood wordt.
  • Verwarm de oven voor op 200˚C. Zeef bloem en bakpoeder in een kom en voeg peper en zout toe. Roer de currypasta en verse koriander in een andere kom goed door.
  • Voeg de cranberries toe aan het bloemmengsel en roer even door met een lepel, tot alle cranberries een beetje bloem om zich heen hebben. Klop de melk, honing en ei in een aparte kom en roer de currypasta erdoor. Smelt de boter in een pannetje en voeg toe. Doe het hele mengsel bij de bloem en roer door tot het net gemengd is. Overmix het niet.
  • Laat een eetlepel olie goed heet worden in de koekenpan. Als je het deeg erin doet moet het sissen. Zet het vuur uit, schuif de koekenpan in de oven en bak 15-30 minuten, of tot het midden terugveert als je er zachtjes op duwt. Het brood moet goudbruin zijn en krokant aan de randjes. Haal het brood uit de pan en laat afkoelen op een rek.
  • Snijd het pas als het volledig is afgekoeld.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 189kcal | Koolhydraten: 28g | Eiwit: 3g | Vet: 8g | Verzadigd vet: 4g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 3g | Transvet: 1g | Cholesterol: 35mg | Natrium: 126mg | Kalium: 191mg | Vezels: 1g | Suiker: 12g | Vitamine A: 503IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 88mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook onderstaande artikelen

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.