Simone's Kitchen

Boekreview ‘In mijn Franse Keuken’ – Pinxtos

Ham en courgette linten met meloen | simoneskitchen.nl

Ham en courgette linten met meloen

Na het eerste boek van Rachel Khoo, Chez Rachel was ik al fan van haar. Dus toen ik hoorde dat er een tweede boek uit was kon ik niet lang wachten om het in mijn handen te krijgen. En wat een leuk boek is het ook weer geworden! Je hebt soms van die boeken waar zoveel lekkers in staat dat je niet kunt kiezen wat je als eerste wilt gaan maken. Het boek van Rachel is er een voorbeeld van. Want moest ik nou die heerlijke Poule au pot avec riz d’ail croustillant maken of misschien  de Tartare de crabe et kiwi? De Nederlandse namen staan er ook bij hoor, maar zeg nou zelf; in het Frans klinkt het toch een stuk beter of niet? 😉

Omdat we niet konden kiezen en omdat het zaterdagavond was besloten we om meerdere kleine gerechtjes te maken. Het boek is onderverdeeld in de diverse regio’s in Frankrijk en bij elke regio vertelt Rachel ons wat bijzonderheden. In dit geval komen de Pinxtos uit Baskenland en het pinxtos uurtje is daar beroemd. Ik doe even een aanname als ik zeg dat het waarschijnlijk wel wat weg heeft van de Spaanse tapas.

Romige tonijn hapjes | simoneskitchen.nl

Romige tonijn bites

Je kunt het natuurlijk zo uitgebreid maken als jezelf wilt en afhankelijk van het aantal personen waar je mee aan tafel gaat of waarmee je een borrel hebt, maak je er meer of minder. Ik geef je hier twee hartige varianten en twee zoete, maar in het boek staan er nog veel meer!

Dadels gevuld met marsepein | simoneskitchen.nl

Dadels gevuld met marsepein

Het boek staat vol met leuke Franse weetjes en natuurlijk met heerlijke recepten dus ik zeg gewoon kopen!

Mijn Franse keuken van Rachel Khoo is uitgegeven door Kosmos Uitgevers en is o.a. verkrijgbaar bij bol.com voor 19,99

mijnfransekeuken

Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Pinxtos

Ingrediënten

  • Ham- en courgette linten met meloen
  • 1 courgette
  • 1/4 kanteloep pitjes verwijderd
  • 4 plakjes bayonneham of prosciutto
  • Romige tonijnbites
  • 4 el creme fraiche
  • 5 el fijngehakte augurken plus wat voor de garnering
  • 1 tl dijonmosterd
  • zeezout
  • 8 dunne sneetje stokbrood
  • 1 blikje tonijn van goede kwaliteit op water afgegoten
  • Dadel marsepein rolletjes
  • 8 stevige droge dadels ik heb medjool dadels gebruikt
  • 120 gr marsepein
  • optioneel: gesuikerde rozenblaadjes
  • Geroosterde ananas pistache en munt
  • 1 kleine ananas
  • 4 tl rietsuiker
  • 3 el fijngehakte pistache
  • 16 kleine muntblaadjes

Instructies

  • Ham- en courgettelinten
  • Verwijder de kapjes van de courgette en snijd met een dunschiller 8 dunne verticale linten van deze vruchtgroente. Schep met een bolletjeslepel 8 bolletjes of met een mes blokjes van 3 x 3 cm
  • Halveer de plakjes ham in de lengte. Steek een cocktailprikker in de meloen, rijg de ham er in een lint aan en eindig met het courgettelint. Herhaal met de resterende ingredienten.
  • Romige tonijnbites
  • Meng de creme fraiche met de gehakte augurken, de mosterd en het zout. Bestrijk hiermee de sneedjes stokbrood grof en leg er een flink stukje tonijn op. Voeg een schijfje augurk toe en zet het geheel vast met een cocktailprikker.
  • Dadel marsepein rolletjes
  • Snij de dadels doormidden en verwijder de pit. Leg de dadelhelften in de lengte op een rij op een stuk bakpapier, leg ze iets over het uiteinde heen. Vouw het bakpapier terug en rol met een deegroller over de dadels tot ze zo'n 4 mm dik en 8 cm lang zijn. Snijd de marsepein in 8 stukken en geef elk stuk met de deegroller de vorm van de dadels. Leg een stukje op een dadel en rol dit op. Gebruik je rozenblaadjes, leg die dan bovenop en zet alles vast met een cocktailprikker. Herhaal voor de overige dadels.
  • Geroosterde ananas
  • Verwarm de oven voor op 200 C. Bekleed een braadslee met bakpapier. Schil de ananas en halveer in de breedte. Snijd de helften in de lengte in kwarten. Verwijder de harde kern. Leg de stukken in de braadslee en wentel ze door de suiker. Bak de ananas 8-10 minuten of tot hij licht gekaramelliseerd is. Neem de stukken uit de braadslee en snijd elk stuk in vieren. Wentel de helft van de ananas door de pistache noten. Rijg een met nootjes bedekt stuk aan een cocktailprikker, voeg een stuk ananas toe zonder nootjes en eindig met een muntblaadje.

Geroosterde ananas met pistachenootjes | simoneskitchen.nl

Geroosterde ananas met pistachenootjes

Disclaimer: Ik ontving het boek van Kosmos Uitgevers ter review maar alle meningen zijn die van mijzelf

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

6 comments

  1. Avatar

    Hallo Simone,

    De boeken van Virginie Besançon vind ik ook geweldig. Mijn keuken van de zon is volledig vegetarisch (ik ben vegetariër en woon in Zuid Frankrijk) en in het Nederlands en haar andere boek La Nouvelle Cuisine Méditerranéenne is in het Frans en bevat wel gerechten met vis en vlees.

    Kookboeken blijven toch wel een verslaving van mij…. 🙂

    Fijne Pasen,
    Mariska

  2. Avatar

    Ik vind het ook een fantastisch boek. Zo veel lekkere recepten en mooie foto’s! Natuurlijk vooral de recepten uit de Provence en Cote d’Azur, omdat ik 100 km verder op ben opgegroeid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!