Franse keukentermen

Duizelt jouw hoofd af en toe ook van al die Franse termen die je in recepten ziet staan? Blancheren, pocheren, gratineren, ga zo maar door! Voor iedereen die niet klassiek geschoold is in de keuken. We leggen je de moeilijkste uit. 

Voordat je gaat koken. 

Glaceren. 

Glaceren is het voorzien van je product van een mooi glanzend laagje. Bijvoorbeeld een lak of marinade op vlees, of boter op deeg. 

Fonceren. 

Dit is het aanbrengen van een laagje deeg in een bakvorm om een bodem te maken. Hiervoor wordt vaak speciaal ‘fonceerdeeg’ gebruikt. 

Monderen. 

Het ontdoen van het velletje van een product. Denk bijvoorbeeld aan kippenhuid. 

Degorgeren. 

Het onttrekken van vocht aan bijvoorbeeld komkommer of courgette. 

Koken. 

Blancheren. 

Blancheren is het kort koken in water. Hierbij wordt het product niet door en door gegaard, maar kort ondergedompeld om het beetgaar te maken, of de kleur op te halen. 

Blussen. 

Het toevoegen van een scheut water of wijn aan de pan zodat deze iets afkoelt. Dit kan ook worden gebruikt om smaken van de bodem van de pan los te weken voor bijvoorbeeld een saus. 

Flamberen. 

Door het product te overgieten met een alcoholhoudende drank vat deze vlam. Hierbij verbrandt de alcohol maar blijft de smaak van de drank over. Deze techniek wordt ook vaak vanwege het show element gebruikt. 

Pocheren. 

Bij het pocheren van een product, bijvoorbeeld een ei, gaar je deze in water dat nèt niet kookt. De temperatuur van het water is rond de 80 graden. Hierdoor gaart het langzaam en zacht. 

ricotta toast met gepocheerd ei en avocado | simoneskitchen.nl

Bakken. 

Braden. 

Waar vlees of vis bij bakken op een hoge temperatuur wordt gegaard, is braden juist lang en op een lagere temperatuur. Hierdoor komen andere smaken en malsheid los. 

Barderen. 

Een stuk vlees of vis omwikkelen met spek en daarin bakken. Bijvoorbeeld een slavink of een kabeljauw met spek. Je bakt het kort en hoog, waardoor het spek krokant wordt en de smaak in het product trekt. 

Gratineren. 

Het bedekken van je gerecht onder een laagje kaas en deze vervolgens in de oven laten smelten om zo een korstje te maken. 

Gevulde pastaschelpen

Smoren. 

Hierbij gaar je je product langzaam in een pan met weinig vocht met de deksel erop. 

De volgende keer dus als je een recept leest en je je afvraagt wat deze termen nou betekenen.. Tadaa! Een handig lijstje. Kook ze! 

Check hier alle kooktips!

Delen is fijn!