We hebben er allemaal wellicht weleens van gehoord maar hoe zit het nou eigenlijk met die bloedsuikerspiegel? Wat moet je weten en hoe hou je je bloedsuiker zo stabiel mogelijk? En waarom zou je dat eigenlijk willen? Jessie Inchauspe schreef het boek “De glucose revolutie” waarin ze je dat allemaal haarfijn uitlegt.

Waarom suikervervangers niet de opllossing zijn

De glucose revolutie

Een week of wat geleden kreeg ik van Willemijn van uitgeverij Fontaine een boek in handen gedrukt ‘Dit is wel wat voor jou’ Ik keek naar de cover van het boek van Jessie Inchauspe `glucose revolutie‘. Nu vind ik dit soort dingen per definitie al heel interessant dus ik was benieuwd wat het boek te melden had. Ik heb het nagenoeg in één adem uitgelezen en wil het dan ook hier van harte aanbevelen.

Bloedsuiker spiegel

Bloedsuiker (glucose) ontstaat door het eten van koolhydraten. Alle soorten koolhydraten worden door de lever omgezet in glucose. Die worden ofwel meteen gebruikt als energie of als glycogeen opgeslagen als energie reserve in de lever en in de spieren. Zitten de glycogeen reserves vol dan wordt de rest opgeslagen als triglyceriden (vet).

Op het moment dat je een maaltijd eet die hoog is in koolhydraten zal je bloedsuikerspiegel omhoog gaan. Insuline komt dan in actie om de bloedsuiker te verlagen want een hoog niveau van glucose in je bloed is niet wat je wilt. Insuline zorgt dat het niveau weer naar beneden gaat.

Tot zover is er niks aan de hand. Het is een normaal proces van het lichaam waarbij glucose en insuline samenwerken. Sommige voedingsmiddelen hebben echter de neiging om grote pieken te veroorzaken waardoor je lichaam vervolgens wordt overspoeld door insuline. Na die piek komt dan vaak een dal, waardoor je weer behoefte krijgt aan suiker enzovoort. Het wordt een zichzelf herhalend patroon, met uiteindelijk als mogelijk gevolg insuline resistent, pre-diabetes en uiteindelijk diabetes type 2.

Suikerdip

Je kent allemaal vast wel die beroemde dip zo na de lunch. De oorzaak is vaak als je iets hebt gegeten met (snelle) koolhydraten waarna insuline die glucosepiek weer naar beneden brengt en je een dip krijgt. De truc is om je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden. Het voordeel daarvan is dat je veel minder insuline nodig hebt, dips voorkomt, eetbuien voorkomt en door de dag heen een veel betere energie hebt.

Jessie weet het allemaal veel beter uit te leggen dan ik. Het boek is dan ook echt een grote aanrader als jij last hebt van eetbuien, overgewicht en die dips. Behalve dat ze heel helder en duidelijk uitlegt hoe het mechanisme nou precies werkt geeft ze ook hele handige hacks om te zorgen dat je glucose niveau – ook als je wat zoets eet – stabieler blijft.

Hacks

Ik ga je hier natuurlijk niet alle hacks verklappen, daarvoor moet je het boek echt zelf gaan lezen, maar eentje is bijvoorbeeld de volgorde waarin je iets eet. Als je begint met je groentes, dan je vlees/vis of andere eiwitten en daarna pas je koolhydraten blijft je bloedsuikerniveau stabieler dan wanneer je eerst koolhydraten eet bijvoorbeeld. Zo zijn er nog veel meer handige hacks voor die keren dat je toch lekker een cupcake met frosting wilt eten. (natuurlijk niet iets wat je elke dag moet doen!)

Lees ook onderstaande artikelen:

Delen is fijn!