Alles over het hormoon insuline | simoneskitchen.nl

Wat is insuline?

Insuline is een hormoon dat geproduceerd wordt in de eilandjes (insulinae) van Langerhans. Dit zijn groepjes van cellen die onderdeel vormen van de alvleesklier (pancreas). De eilandjes van Langerhans produceren twee hormonen: insuline en glucagon.

Er is natuurlijk een reden dat ik insuline als eerste hormoon aanhaal in de serie over je hormonen. Want het is een belangrijk hormoon en bovendien eentje die vaak misbruikt wordt met als resultaat diabetes type II. Maar daarover later meer.

Functies van insuline

Insuline is een opslaghormoon en zorgt er voor dat je bloedsuikerniveau (de hoeveelheid glucose in het bloedplasma) op peil blijft. Insuline zorgt er hierbij voor dat glucose wordt omgezet in glycogeen en wordt opgenomen in de lever en spiercellen. En het bevordert de opname van glucose door de cellen.

  • Daling bloedsuiker
  • Opslag glycose als glycogeen in de cellen en lever
  • Stimuleert opname van eiwitten in de cel en bevordert groei van spieren (anabool hormoon)

Op het moment dat je bloedsuikergehalte daalt, bijvoorbeeld als je weinig hebt gegeten en/of veel glucose hebt verbruikt tijdens een sportsessie, komt glugacon in actie. Glucagon zorgt ervoor dat de opgeslagen glycogeen in de spiercellen en lever weer wordt omgezet in glucose en geeft dit af aan het bloedplasma waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt.

 

Geroosterde groente met tahini dressing 1

Glucagon is dus de tegenhanger van insuline. Met zijn tweetjes zorgen deze hormonen voor een balans in je bloedsuikerspiegel.

Drie hormonen die zorgen voor bloedsuikerstijging:

  • adrenaline
  • cortisol
  • glucagon

Eén hormoon die zorgt voor bloedsuikerdaling:

  • insuline

Ons hormonaal systeem staat in de huidige tijd onder druk door de enorme hoeveelheden suiker die in onze voeding zit. Van oudsher was dat niet het geval en ons lichaam is gebouwd op schaarste. Daardoor ontstaat insulineresistentie en uiteindelijk diabetes type II.

Overigens maakt je lichaam niet alleen insuline aan bij het eten van koolhydraten. Ook bij het eten van eiwit of vet wordt er insuline aangemaakt, maar dit zorgt niet voor een enorme stijging van de bloedsuiker zoals bij suikers het geval is.

Insuline als medicijn

Kreeg je vroeger diabetes dan was je ten dode opgeschreven. Pas in 1921 werd insuline ontdekt en sinds die tijd is de situatie sterk verbeterd. In eerste instantie werd de insuline gewonnen uit de alvleesklieren van honden, kalveren en varkens en tussen 1950-1980 werd het proces van het maken van synthetische insuline sterk verbeterd waardoor het makkelijker verkrijgbaar werd voor diabetes patiënten. Terwijl diabetes type I een autoimmuunziekte is, is diabetes type II een ziekte die altijd gerelateerd is aan levensstijl. Pas de laatste tijd is er veel meer aandacht voor het feit dat type II in veel gevallen omkeerbaar is door het veranderen van je eetgewoontes en levensstijl.

Insuline in balans

We kennen allemaal wel de beroemde dip na het eten van suikerrijke producten. Ik heb daar zelf erg snel last van en een suikerverslaving ligt bij mij ook altijd wel op de loer. Na een periode van teveel suikerrijke producten moet ik altijd weer even afkicken!

Door voornamelijk koolhydraten te eten uit onbewerkte en volwaardige voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld zoete aardappel of knollen als knolselderij en dergelijke én deze te combineren met vetten en eiwitten in een maaltijd voorkom je die suikerpieken. Ook vezels zorgen voor een veel geleidelijker stijging en daling van de bloedsuikerspiegel. Dat is de reden dat een glas sinaasappelsap (eigenlijk pure suiker) zorgt voor een flinke stijging, terwijl een sinaasappel dat niet doet. De sinaasappel in zijn hele vorm bevat veel vezels waardoor de suiker veel geleidelijker wordt afgegeven en niet zorgt voor een piek. Al moet je natuurlijk ook weer niet 5 sinaasappels achter elkaar naar binnen werken.

Hoe zorg je voor een gezonde insulinewerking?

  • Eet onbewerkte producten en varieer je voeding met de focus op veel groente, eieren, fruit, vlees en vis. Het paleo dieet is een ideale levensstijl om je bloedsuiker onder controle te krijgen.
  • Eet voldoende vezels
  • Voorkom stress (cortisol en adrenaline verhogen ook bloedsuiker niveau’s)
  • Snack niet de hele dag door. Drie maaltijden per dag is genoeg.

Moet ik dan alle koolhydraten vermijden?

Nee dat hoeft zeker niet. Maar stoppen met alle bewerkte koolhydraten is wel een goed idee. Goede bronnen van koolhydraten zijn o.a.:

  • pompoen, zoals flespompoen
  • zoete aardappel & witte aardappels
  • cassave
  • bieten
  • wortelen
  • koolraap
  • knolselderij
  • ananas, banaan, appels, grapefruits, peer, mango, druiven enzovoort.

In een volgend artikel gaan we ook kijken naar de glycemische index en de glycemische lading van producten en wat dat zegt over het effect op je bloedsuiker. Ook ga ik kijken naar het vervangen van suiker voor kunstmatige zoetstoffen en of dat nou de oplossing is.

 

Delen is fijn!