Bwustevisweek

Duurzame vis

Het is deze week de Bewuste Visweek. Een week waarin alles in het teken staat van verantwoord kiezen voor vis. Als ik even naar mezelf kijk; ik vind het soms best lastig allemaal met keurmerken en wel of niet… De oceaan heeft het toch al zwaar te verduren en als ik dan filmpjes zie van hallen vol met vis in Tokyo vraag ik me wel af hoe het nou allemaal verder moet. Hoe zorgen we ervoor dat we ook morgen nog vis kunnen eten op een goede manier?

Duurzaam dus; daar zijn de keurmerken MSC en ASC voor in het leven geroepen. Om eerlijk te zijn wist ik het verschil niet precies maar MSC staat voor duurzaam gevangen vis en ASC staat voor verantwoord gekweekte vis. Handig om te weten.

Als je de logo’s die je hierboven al ziet dus tegenkomt dan weet je dat je kiest voor verantwoord gevangen vis.

Afgelopen vrijdag was ik op uitnodiging in Ijmuiden waar we eerst onder leiding van Nico Waasdorp een rondleiding kregen over de visafslag. Daarna liet Nico ons zien hoe je vakkundig een vis fileert en mochten we zelf ook nog aan de gang…

Simone 2
Foto door Hanneke van Culinea

Na dat we zelf de vis niet allemaal even vakkundig hadden gefileerd (geen nood de mislukte stukken gingen in de vissoep!) gingen we terug naar Pluijms Eetbare Wereld waar Derk de Jong de lekkerste gerechtjes voor ons tevoorschijn toverde.

Vis versus vlees

De impact van de vleesindustrie op het milieu is bij de meeste mensen wel bekend, maar wist je ook dat het energie en waterverbruik voor vis veel effectiever is dan bij vleesproductie?

20190920 W6A6428

Natuurlijk staat de oceaan ook gigantisch onder druk. Wat denk je van de plastic soep en vervuiling met zware metalen? Allemaal problemen die rechtstreeks een effect hebben op onze oceanen. Jaarlijks wordt er maar liefst 90 miljoen ton aan vis gevangen. Ondanks het feit dat we met zijn allen iets meer vis eten dan vroeger is het totale aantal visvangst al zo’n 30 jaar redelijk stabiel. Maar door externe oorzaken staat de visstand toch onder druk. Een aantal daarvan zijn natuurlijk illegale vispraktijken, overbevissing en minder duurzame vistechnieken.

20190920 W6A6430

De beiden certificaten staan voor een duurzaam beleid. Koop je vis met een MSC keurmerk dan kun je ervan op aan dat het hele visproces van vangst tot aan je bord traceerbaar is. Het MSC keurmerk heeft altijd betrekking op wild gevangen vis en wordt wereldwijd gehanteerd. Op die manier weet je overal ter wereld wanneer je voor duurzaam gevangen vis kiest. MSC houdt bovendien rekening met ál het leven in de zee en focust niet alleen op één enkel aspect. Voor meer informatie over de certificering en alle regels welke hierbij gehanteerd worden kun je hier een kijkje nemen.

Kweekvis

Het is alweer een tijdje geleden maar in 2014 mocht ik een kijkje achter de schermen nemen bij de kweekvis van Queens. Alle informatie daarover kun je teruglezen in dit artikel. Feit is dat het kweken van vis waarschijnlijk een van de beste manieren is om ervoor te zorgen dat we nog genoeg vis kunnen eten met onze groeiende bevolking. Het ASC keurmerk staat garant voor verantwoord gekweekte vis en ook hier moeten er aan diverse voorwaarden worden voldaan. In Nederland zijn niet veel kweekvisserijen, maar als alles goed gaat is de Kingfish in Zeeland straks de eerste gecertificeerde Hollandse kweekvisserij. Grappig is dat ik daar een jaar of tien geleden (denk ik, weet niet meer precies) foto’s voor heb gemaakt.

Zalmschuitjes 2

Bewust lekker visreceptje

In mijn post over de tonijnburgers van een tijdje terug vertelde ik al over het belang van verantwoorde vis uit blik, want ja, ook daar kun je een verschil maken. Dat geldt ook voor dit recept met zalm uit blik. Met MSC gecertificeerde zalm van Bart’s Fishtales. Hoe kun jij zorgen dat er meer voor bewust verantwoorde vis wordt gekozen? Vraag ernaar bij je vishandelaar en vraag ernaar als je in een restaurant uit eten gaat. Alleen op die manier kun je laten zien dat duurzaam gevangen of bewust gekweekte vis belangrijk voor je is. Wil je meer weten over de bewuste visweek en over de beide keurmerken? Check dan hier voor meer informatie

Zalmschuitjes 2

Slaschuitjes met zalm en chorizokruim

Nog geen review

Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 10 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 blikje zalm MSC of ASC certificaat
  • ½ chorizo in plakjes gesneden
  • 75 gr rode kool fijn gesneden
  • 1 el bieslook
  • 1 el verse peterselie
  • 1 limoen
  • 1 krop sla

Dressing:

  • 20 gr verse peterselie
  • 3 el mayonaise
  • 1 el limoensap
  • peper en zout

  • Neem een koekenpan en verhit deze zonder olie toe te voegen. Doe de chorizo erbij en bak dit uit. Er komt behoorlijk wat vet uit. Laat de chorizo even uitlekken op een stuk keukenpapier en hak dan in kleinere stukken.
  • Maak de dressing door de ingredienten bij elkaar in een bakje te doen en maak er met de staafmixer een geheel van. Het hoeft niet helemaal glad maar een beetje lichtgroene dressing wil je hebben. Breng op smaak met peper en zout.
  • Haal de sla uit elkaar en beleg de blaadjes met de rode kool, zalm, peterselie, bieslook en eindig met de chorizokruimels. Doe op elk slablaadje een flinke klodder dressing en serveer meteen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 148kcal | Koolhydraten: 3g | Eiwit: 13g | Vet: 9g | Verzadigd vet: 3g | Cholesterol: 38mg | Natrium: 332mg | Kalium: 366mg | Vezels: 1g | Suiker: 1g | Vitamine A: 2200IU | Vitamine C: 22mg | Calcium: 34mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

PS. Iets wat ik niet wist, maar je kunt dus MSC en ASC vis online bestellen mocht er in jouw buurt geen goede visboer zitten. Via viskoop heb je binnen 24 uur een visbox in huis! Geen reclame maar ik wilde jullie dit even niet onthouden. Ik ben er nu al enthousiast over namelijk.

Disclaimer: Ik was in Ijmuiden op uitnodiging van de Bewuste Visweek

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.