Het ketogeen dieet is in de afgelopen jaren ongelooflijk populair geworden. Toch is de basis van dit dieet erg opvallend ten opzichte van andere diëten. Zo werden vetten langere tijd als boosdoener beschouwd. Bij het ketogeen dieet mogen vetten juist wel. Deze kunnen helpen bij het afvallen. Mits deze worden gegeten in combinatie met een extreme vermindering van het aantal koolhydraten dat je per dag eet. Wanneer je 80 procent minder koolhydraten eet en je vetinname verhoogt, kan dit tot een snelle gewichtsafname leiden. Dit is de basis van een ketogeen dieet. Maar waar moet je allemaal aan denken? En welke voordelen levert het op? 

In ketose komen 

Belangrijk onderdeel van een ketogeen dieet is in ketose komen. Ketose wordt bereikt als het lichaam vetten aan gaat spreken om het lichaam van brandstof te voorzien. Het lichaam heeft altijd brandstof nodig om te functioneren. Als er onvoldoende brandstof in het lichaam aanwezig is, spreekt het reserves aan om de vitale functies goed te laten functioneren. Dit proces kan worden aangetoond door het meten van de hoeveelheid ketonen in het bloed of de urine. 

Gevarieerd eten 


Het nadeel van een ketogeen dieet is dat het soms lastig is om gevarieerd te eten. Zeker als je niet precies weet welke voedingsstoffen je wel of juist niet mag eten. Het is hierdoor met name in het begin erg lastig om goede recepten te bedenken. Een keto dieet schema met Green Chef kan hierbij helpen. Zo ontvang je wekelijks nieuwe recepten en de nodige inspiratie om het dieet vol te houden. Doordat je meer gevarieerd eet, zal dit dieet ook prettiger zijn om te volgen. Zo doe je inspiratie op om ook later zelf recepten te bedenken. 

De voordelen van een ketogeen dieet 


In onze huidige dieetcultuur zien we dat er heel veel mogelijk is. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Er is eigenlijk geen goed of slecht dieet. Een dieet is vooral heel persoonlijk. Wat voor jou werkt, hoeft niet voor mij te werken en omgekeerd. Hoe beter een dieet bij jou past, hoe makkelijker het is om vol te houden. Elk dieet heeft voor- en nadelen. Zo ook het ketogeen dieet. 

Het grootste voordeel is toch wel dat je een minder groot hongergevoel ervaart. De meeste mensen houden een dieet niet lang vol, omdat ze ongelooflijk veel honger ervaren. Dat knagende hongergevoel zorgt er al snel voor dat ze de handdoek in de ring gooien. Omdat je tijdens het ketogeen dieet veel meer eiwitten en vetten eet, voel je je meer verzadigd. Hierdoor is ook intermittent fasting gemakkelijker te volgen. Bovendien eet je minder koolhydraten en dat zorgt ervoor dat je bloedsuikers stabieler blijven. Hierdoor vraagt je lichaam minder snel om suikers. Dit maakt dat een ketogeen dieet voor veel mensen gemakkelijker vol te houden is. 

Gebakken avocado met ei

Daarnaast blijkt het ook gewoon heel succesvol te zijn. Er zijn genoeg verhalen te vinden van mensen die hier tientallen kilo’s mee zijn kwijtgeraakt. En dat zonder hongergevoel. 

Momenteel ben ik zelf aan het experimenteren met een keto dieet. Je kunt hier de komende tijd dus meer keto recepten verwachten. De eerste – de gebakken avocado met ei – komt komende week online.

Delen is fijn!