Simone's Kitchen

Wat is intermittent fasting?

wat is intermittent fasting | simoneskitchen.nl

Als je net als ik bent, dan kom je uit het tijdperk van ‘ontbijten moet’, ‘ontbijten is goed’. En tot voor kort heb ik nooit aan die wijsheid getwijfeld. Maar recent kwam de term Intermittent fasting voorbij via The Paleo Way website. Ik had geen idee wat het precies inhield maar kwam er al snel achter dat intermittent fasting niet meer of niet minder is dan een tijdje niet eten. Klinkt simpel nietwaar? En dat is het eigenlijk ook. Ik ben er eens verder ingedoken.

Wat houdt het precies in?

Om te beginnen is intermittent fasting (kan iemand daar nog even een goed Nederlands woord voor verzinnen?Tussentijds vasten?) geen dieet. Het is meer een levensstijl of iets wat je tijdelijk kunt doen. Je veranderd dus niks in je eetpatroon maar veranderd wel wannéer je dat eet. Over het algemeen zijn er een paar manieren om intermittent fasting toe te passen.

 1. Je kiest één of twee vastdagen per week uit en op die dagen eet je niet meer dan 500 kcal. De rest van de week eet je gewoon.
 2. Je eet gedurende 16 uur per dag niks en eet vervolgens in de twee eetmomenten normaal. Dat klinkt misschien ingewikkeld maar is het niet. Stel je eet diner rond een uur of zes/zeven. Dat is je laatste eetmoment van de dag. De volgende ochtend sla je ontbijt over, maar drinkt wel goed (koffie, thee, water) en pas bij de lunch neem je je volgende maaltijd. Je hebt dan 16 uur niks gegeten.
 3. Je eet 24 uur niks.

Wat is intermittent fasting | simoneskitchen.nl

Wat zijn de voordelen?

 • Een heel groot voordeel is dat het erg simpel is. Ik ben er net mee begonnen dus ik kan nog niet zeggen wat er verder voor voordeel aan zit maar ik vind het ontbijt heerlijk maar soms ook lastig als je weinig koolhydraten wilt eten en geen zuivel. Dus het is vooral lekker eenvoudig. Ik hoef niet na te denken over het ontbijt en kan hop door naar de lunch.
 • Volgens onderzoek dat is gedaan zorgt IF ervoor dat je langer leeft
 • Je insuline niveau daalt waardoor je meer vet gaat verbranden en het gunstig werkt op je bloedsuikerspiegel.
 • Je lichaam heeft meer tijd om zichzelf te repareren aangezien het geen voeding hoeft te verbranden
 • Je verliest waarschijnlijk gewicht en dan voornamelijk buikvet. Bovendien schijnt je metabolisme iets te verhogen door intermittent fasting
 • Je krijgt meer energie
 • Het schijnt ook nog eens goed voor je hersenen te zijn en ziektes als Parkinson en Alzheimers te helpen voorkomen.
 • Het remt de ontwikkeling van hart- en vaatziektes

Mijn ervaring

Er zijn vele artikelen geschreven over de voordelen van intermittent fasting en voor zover ik heb kunnen zien zijn er geen grote nadelen, behalve dat het wellicht niet voor iedereen is. Ik ben nu zelf begonnen aan Intermittent Fasting en de eerste paar dagen is het even wennen.

Je ontkomt er niet aan dat je op gegeven moment een honger gevoel hebt. Daar moet je even doorheen. En dat duurt niet lang ook want na dag 5 ben ik dat hongergevoel kwijt en voel ik me verder prima. Ik doe het nu nog niet elke dag maar vanaf vandaag ga ik daarmee aan de slag. Ik laat jullie in een latere post weten wat het resultaat is en hoe ik me voel!

Bronnen:

 • https://www.healthline.com/nutrition/10-health-benefits-of-intermittent-fasting#section4
 • http://fitgirlcode.nl/roos-ervaring-intermittent-fasting/
 • http://fitgirlcode.nl/wat-is-intermittent-fasting/
 • https://www.prevention.com/weight-loss/reasons-try-intermittent-fasting

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

8 comments

 1. Ik probeerde het zelf een tijdje terug ook, maar vond het heel moeilijk om maar 500 kcal per dag te eten (ik volgde de eerste manier). Moeilijk om daar een lunch én avondeten uit te krijgen die een voldaan gevoel geven. Ik heb het dan uiteindelijk ook opgegeven, ik eet te graag, vrees ik. Al probeer ik het af en toe terug, maar ik blijf met dat hongergevoel zitten…

 2. Ik eet al lange tijd geen koolhydraatrijke producten meer en heb hiermee een stabiele bloedsuikerspiegel. Ikzelf red het vaak tot aan de lunch om niet te eten, en dan nog begin ik vaak te eten omdat het lunchpauze of een gezamenlijk eetmoment is, niet omdat ik een hongergevoel heb. Er is meer tijd en aandacht voor de 2 maaltijden die overblijven en meer rust in m’n lijf. Wanneer ik wel eet, dan zijn het veel groenten, vis, vlees, eieren, wat noten en goede vetten. Dit verzadigt voor lange tijd waardoor IF geen enkel probleem is.

 3. Pingback: Intermittent fasting en de overgang | Simone's Kitchen

 4. Ik ben heel benieuwd naar hoe ik me erbij zou voelen.. op een werkdag mijn ontbijt skippen is niet iets wat ik normaal zou bedenken. Heb zoveel activiteit al voor lunch tijd, fysiek ook, dat ik denk dat ik dips krijg in mijn bloedsuiker (nu is die van nature al laag, en zal dat zich wellicht ook wel uitbalanceren). Maar goed, met zwangerschap nu misschien sowieso niet het moment om zoiets uit te gaan proberen…

  Benieuwd hoe het jou op langere termijn bevalt!

  • O je bent zwanger! Wat leuk! Gefeliciteerd! Nee niet echt het juiste moment om te beginnen aan intermittent fasting, maar ik heb ook een drukke werkdag en dat gaat eigenlijk heel erg goed. Verrassend goed kan ik wel zeggen. Ik had normaal altijd last van bloedsuikerdips, maar dat is dus weg. Het is wel even wennen in het begin maar bevalt verder erg goed

 5. Pingback: Intermittent fasting en de beste manier om het te proberen | Simone's Kitchen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.