Mexicaanse vibes met dit heerlijke aguachile recept. Het is supermakkelijk om te maken, gezond en de perfecte manier om verse vis te eten! Het is een heel makkelijk recept en het perfecte voorgerecht.

Aguechile recept

Aguachile recept

Vorig jaar januari heb ik een rondreis gemaakt naar het prachtige schiereiland Yucatan en uiteraard veel Mexicaans gegeten. Een van onze favorieten was – zonder twijfel – aguachile. Je kunt aguachile het beste vergelijken met een soort van ceviche. Het zijn rauwe garnalen of rauwe vis die in principe worden ‘gekookt’ in vers limoensap. Je kunt een garnalen aguachile maken, die we veel aten in Mexico, of je kunt een vis aguachile maken, wat we hier hebben gedaan.

Mexicaanse ceviche

Het maken van de aguachile lijkt veel op het maken van een ceviche. Ik denk dat het belangrijkste verschil is dat aguachile pittiger is door het gebruik van habanero pepers en een pittige saus. Het is blijkbaar ook een verschil in hoe het eten wordt gepresenteerd. Ceviche met garnalen wordt in stukjes gesneden, maar een aguachile met garnalen wordt gemaakt van gevlinderde garnalen. Ook wordt de aguachile traditioneel gemaakt met chiliwater. Het is hier vrij moeilijk om echt verse garnalen te vinden en daarom hebben we dit met verse kabeljauw gemaakt.

Aguqchile recept

Makkelijkere versie

In principe is dit een eenvoudigere versie van de traditionele aguachile . Ik heb een boek met de meer traditionele recepten, maar deze is ook superlekker en we hebben een chipotle-saus toegevoegd om het meer Mexicaanse vibes mee te geven. Dit aguachile recept is perfect voor warme zomerse dagen of als je gewoon een lekker fris voorgerecht wilt serveren.

Wat heb je nodig voor de aguachile?

Voor onze versie van de aguachile gebruikten we rode ui, chipotle in adobo saus, verse avocado, verse koriander, genoeg limoen om de zeevruchten in te garen, chilipepers, komkommer en tomaten. Uiteraard heb je rauwe zeevruchten nodig om het gerecht te maken. Wij kozen voor kabeljauw, maar het is ook erg lekker met zeebaars, andere witte vis of verse garnalen.

Aguachile recept met chipotle

Snijd de vis fijn

We hebben de kabeljauw met een scherp mes in kleine reepjes gesneden en in een kommetje gedaan. Voeg nu genoeg van het limoensap toe zodat de vis gaart en zorg ervoor dat het bedekt is. Bij ceviche recepten laat je de vis langer garen, maar aguachile wordt meestal meteen geserveerd. Doe de vis in een serveerkom en voeg de uien, tomaten, avocado en komkommer toe en vergeet een snufje zout niet. Wij hebben ook chipotle-pepers en wat van de adobo-saus aan de vis toegevoegd. Eindig met een royale hoeveelheid van de verse koriander en serveer direct.

Het is heerlijk geserveerd met knapperige tostadas of tortilla chips. Je kunt de chips gebruiken om de aguachile op te scheppen.

Zorg ervoor dat je de vis in een enkele laag legt zodat hij goed gaar wordt. Wij gebruikten vier limoenen en dat was voldoende. De hoeveelheid sap wil nog wel eens verschillen dus zorg dat je er genoeg in huis hebt.

Kan ik dit aguachile recept van tevoren maken?

Je kunt zeker alle verschillende onderdelen van tevoren snijden. Maar het is het beste om alles kort voor het opdienen samen te voegen. Hoewel de vis een beetje tijd nodig heeft om te garen in het limoensap, wil je niet dat hij tƩ gaar wordt.

Is het veilig om rauwe vis te eten?

Hoewel het waarschijnlijk geen goed idee is als je zwanger bent, is het eten van rauwe vis prima als de vis echt vers is. Het gerecht valt of staat dus bij de kwaliteit van je vis. Technisch gezien kookt het limoensap de vis niet echt, maar het zorgt wel voor een soort antimicrobiƫle werking.

Aguechile recept

Aguachile

No ratings yet
GangVoorgerecht
KeukenMexicaans

clock
voorbereiding 10 minuten
bereiding 5 minuten
totaal 15 minuten

4 personen

Ingrediƫnten

  • 500 gr witvis om rauw te eten
  • 1 rood uitje fijn gesnipperd
  • 4 stuk limoen sap
  • 4 stuk kerstomaatjes fijngesneden
  • 1/2 komkommer kleine blokjes
  • 1/2 avocado in blokjes
  • 1/2 bosje verse koriander fijngesneden
  • 1 chipotle pepers in adobo saus
  • 2 el chipotle saus uit het blikje met de adobo
  • 1 el olijfolie
  • serveer met tortilla of taco's

  • Snij de vis van je keuze in reepjes of blokjes. Doe over in een serveerschaal. Knijp het sap van de limoenen over de vis en zorg dat alle vis bedekt is met het limoensap.
  • Voeg de gesneden uitjes, kerstomaatjes, komkommer blokjes, avocado en de verse koriander toe en chipotle.
  • Roer er 1-2 eetlepels chipotle saus doorheen en de olijfolie. Maak af met peper en zout.

Voedingswaarde per portie

Calorieƫn: 197kcal | Koolhydraten: 8g | Eiwit: 23g | Vet: 8g | Verzadigd vet: 1g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 5g | Cholesterol: 54mg | Natrium: 72mg | Kalium: 738mg | Vezels: 4g | Suiker: 3g | Vitamine A: 188IU | Vitamine C: 8mg | Calcium: 36mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.