Lijnzaadcrackers zijn een prima glutenvrij alternatief voor een ‘gewone’ crackers en zijn bovendien heel makkelijk zelf thuis te maken met dit recept.

Supersnelle lijnzaadcrackers | simoneskitchen.nl

Lijnzaadcrackers

De lijnzaadcrackers at ik voor de eerste keer tijdens de fotoshoot voor het boek (en het tv programma) hoe word ik 100. De lijnzaadcrackers vond ik zo lekker dat ik ze inmiddels thuis al tig keer heb gemaakt. ze zijn ontzettend makkelijk om te maken en de hoeveelheden kun je ook makkelijk aanpassen aan wat je thuis hebt liggen. Wat gaat er in de lijnzaadcrackers?

  • 125 gr gebroken lijnzaad (heel lijnzaad kan ook)
  • 25 gr sesamzaad
  • 50 gr pompoenpitten
  • 50 gr zonnebloempitten
  • 1 tl zout
  • Italiaanse of Provencaalse kruiden
  • 180 ml water

Wil je bijvoorbeeld geen pompoenpitten in je crackers dan kun je bijvoorbeeld ook 100 gr zonnebloempitten gebruiken. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat lijnzaad enorm veel vocht opneemt. En vervolgens fungeert als een soort plaksel. Daardoor is het niet handig om de lijnzaad hoeveelheid te veranderen. Dat kan wel maar dan moet je waarschijnlijk de hoeveelheid water ook aanpassen.

Zelfgemaakte lijnzaadcrackers | simoneskitchen.nl

Hoe maak je de crackers?

Als er iets simpel is dan is het wel het maken van de lijnzaadcrackers. Je doet namelijk alle ingredienten bij elkaar in een kom en je laat het vervolgens een half uurtje staan. Het vocht wordt dan geheel opgenomen en je houdt een dikke brij over.

Die kun je het beste uitrollen door twee stukken bakpapier te gebruiken en een deegroller of een fles. Je schept het lijnzaadmengsel op het eerste vel bakpapier en je legt het tweede vel er bovenop. Nu rol je met een deegroller op het bovenste vel het lijnzaaddeeg zo dun mogelijk uit.

Schuif het geheel op een bakplaat en verwijder het bovenste vel. Bak ze vervolgens voor ongeveer 25 minuten of tot gaar. Zodra ze uit de oven zijn gebruik je een pizzasnijder of een scherp mes om er crackers van te snijden. Laat ze daarna goed afkoelen voor je ze in een luchtdichte doos bewaard.

Lijnzaadcrackers maken

Waarom worden mijn lijnzaadcrackers niet knapperig?

De eerste keer dat ik de crackers maakte had ik ze niet dun genoeg uitgerold. Daardoor waren ze vrij dik en werden aan de onderkant dus niet lekker knapperig. Ik heb dat toen opgelost door ze uit de oven te halen, om te draaien en de andere kant ook nog te bakken tot ze mooi droog zijn aan beide kanten.

Dat is even wat meer werk maar zorgt wel voor bruikbare lijnzaadcrackers. Uiteraard is het beter om ze meteen dun genoeg te maken maar oefening baart kunst.

Waar kan ik de lijnzaadcrackers mee beleggen?

Je kunt de lijnzaadcrackers met alles beleggen wat je normaal ook op een boterham zou smeren. Denk eens aan een lekkere eiersalade, gerookte zalm met avocado, een gebakken eitje, romige brie, makreelsalade, tomaat met scrambled eggs en de lijst gaat door. Ook hummus met een tomaatje is heerlijk op de crackers.

Passen de crackers in een koolhydraatarm dieet?

Ja de crackers kun je prima gebruiken in een koolhydraatarm dieet. Als je aanneemt dat je uit dit recept 10 crackers haalt (ligt natuurlijk ook aan hoe groot of hoe klein je de crackers snijdt) dan heb je per cracker 6 gram koolhydraat.

Kan ik zowel gebroken als heel lijnzaad gebruiken?

Ja dat kan maar waar je wel rekening mee moet houden is dat gebroken lijnzaad meer vocht opneemt. Dus voor de stevigste crackers gebruik je gebroken lijnzaad.

Probeer ook eens deze heerlijke tahinicrackers!

Supersnelle lijnzaadcrackers | simoneskitchen.nl

Lijnzaadcrackers

4.80 van 5 stemmen
GangOntbijt
KeukenHollandse keuken

Makkelijke lijnzaadcrackers die je snel zelf thuis maakt
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 30 minuten
bereiding 25 minuten
totaal 55 minuten

10 crackers

Ingrediënten

  • 125 gr lijnzaad gebroken
  • 25 gr sesamzaad
  • 50 gr zonnebloempitten
  • 50 gr pompoenpitten
  • 1 tl zout
  • 180 ml water
  • 3 el gedroogde kruiden naar keuze provencaalse kruiden, italiaanse,oregano

verder nodig:

  • bakpapier
  • deegroller of fles

  • Meng de zaden en de pitten met elkaar in een kom en meng met het zout. Voeg het water toe en laat dit 30 minuten staan.
  • Verwarm de oven voor op 180˚C. Bekleed een bakplaat met bakpapier
  • Na 30 minuten hebben de zaden en pitten het vocht opgenomen en is het mengsel een samenhangend geheel geworden. Meng de gedroogde kruiden erdoor.
  • Verdeel het mengsel over de bakplaat. Leg er nog een vel bakpapier op en druk het uit met een fles of deegroller.
  • Verwijder het bovenste vel bakpapier en bak de crackerplak circa 25 minuten in de oven tot ze knapperig zijn.
  • Snij na het bakken in gelijke stukken en laat ze afkoelen. Zijn ze niet helemaal goed droog, keer ze dan na het snijden nog even om en laat ze nog even in de oven verwarmen. Hierdoor wordt de onderkant ook mooi droog en knapperig.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 138kcal | Koolhydraten: 6g | Eiwit: 5g | Vet: 12g | Verzadigd vet: 1g | Natrium: 238mg | Kalium: 186mg | Vezels: 4g | Suiker: 1g | Vitamine C: 1mg | Calcium: 62mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Bewaren

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.