Wij als Nederlanders eten veel te weinig groente. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt volgens de richtlijnen op 200 gram maar liever eet je nog meer groente.

Zo eet je meer groente

We worden allemaal steeds drukker en koken is dan soms iets wat even snel tussendoor moet. Het plannen van je maaltijden kan soms best een uitdaging zijn. En dan hebben we het nog niet eens over variatie gehad. Want elke dag courgette is dan weliswaar wel groente, maar ook behoorlijk eenzijdig.

Ik geef je een aantal tips om binnen een mum van tijd aan je aanbevolen hoeveelheid groenten te zitten, meer te variëren en om je planning wat makkelijker te maken. Probeer zeker om bij elke maaltijd iets van groente naar binnen te krijgen. Als je al bij het ontbijt begint met meer groente dan zit je de rest van de dag al op een voorsprong.

Maaltijdboxen

Ja echt. Een lekkere maaltijdbox kan absoluut een uitkomst zijn als je geen zin hebt om elke dag weer na te moeten denken over wat je moet gaan eten. Je besteld een box voor jezelf, voor je gezin of voor twee personen en je hoeft in ieder geval over je avondeten al niet meer na te denken.

Je bespaart tijd, want het denkwerk is al voor je gedaan. Je krijgt in de maaltijdbox alles voor je diner aangeleverd. Inclusief recept. Doordat de hoeveelheden op maat zijn, is het vaak ook voordeliger dan wanneer je zelf zaken als losse specerijen voor een bepaald recept moet kopen. Plus je verspild minder doordat de hoeveelheden al zijn aangepast op jouw behoefte.

Bovendien zorg je al meteen voor meer variatie in de groente die je gebruikt en dus meer verschillende voedingstoffen.

Drink je groenten. 

Een favoriete manier om al tijdens het ontbijt groente naar binnen te krijgen is om het te verwerken in een smoothie. Dat is makkelijk en lekker en je kunt zo aardig wat groente naar binnen krijgen. Denk aan het toevoegen van een handje spinazie, komkommer, een courgette, wortel of bietjes.

Inspiratie nodig? Wat dacht je van deze smoothiebowl met spinazie en courgette, of deze smoothie met avocado en nectarine. Heerlijk voor de zomer! 

Groene powersmoothie

50/50.

Verwerk groenten in gerechten die je al regelmatig eet. Vervang bijvoorbeeld de helft van je spaghetti eens door courgette-spaghetti. Of je rijst door bloemkoolrijst. En wat dacht je van een gehaktmengsel van 50% gehakt en 50% paddenstoelen, wortel of andere groenten? Op deze manier behoud je de originele smaak van je gerecht, maar dan met veel meer groenten! 

Frietjes. 

Welk kind (of volwassene!) houdt er nou niet van frietjes? Precies. Dus maak eens frietjes van verschillende groenten. Denk aan wortel, pastinaak, pompoen of zoete aardappel. Bak ze lekker in de oven of in de airfryer en dat maakt deze friet een stuk gezonder dan het origineel. Check bijvoorbeeld dit recept voor tempura zoete aardappel.

Zoete aardappel tempura | simoneskitchen.nl

Groenten als snack. 

Eet een handje snackgroenten ipv een handje chips of noten. Wat voor mij altijd helpt, is gewoon een bakje tomaatjes, komkommer of worteltjes op het aanrecht te hebben staan. Elke keer als ik trek krijg en richting de keuken ga (op zoek naar iets te snacken), hap ik even wat groenten. Lekker, en zo kom je snel aan je aanbevolen hoeveelheid groenten! 

Dit zijn maar een paar voorbeelden van manieren om meer groente en meer verschillende groentes in je dieet te verwerken. Wat is jouw favoriete manier om variatie aan te brengen en te zorgen voor voldoende groente?

Bron: Hello Fresh

Delen is fijn!