Noedels zijn wereldwijd een van de meest populaire gerechten en met recht. Het is makkelijk, snel en je hebt in no time een lekkere maaltijd op tafel getoverd. Maar zijn noedels ook echt gezond? Het is vraag die ik met grote regelmaat gesteld krijg, daarom vandaag een wat uitgebreider antwoord.

Soba noedels

Waar zijn de noedels van gemaakt?

Om te bepalen of de noedels gezond zijn, is de eerste – belangrijke – vraag natuurlijk: waar zijn de noedels van gemaakt. Je hebt diverse soorten. Zo heb je noedels gemaakt van tarwe, rijst, boekweit, mungbonen of zoete aardappel. En wat dacht je van shirataki noedels die de laatste tijd in opkomst zijn. Deze noedels zijn van nature glutenvrij en daarbij geschikt voor een koolhydraatarm dieet. Kijk maar eens naar de gemiddelde toko en je ziet een enorme verscheidenheid aan noedels.

Met of zonder koolhydraten

Zowel voor mensen die kiezen voor een koolhydraatarm dieet, een glutenvrij dieet of een ‘gewoon’ dieet zijn er dus noedels te vinden die in jouw voorkeur vallen. Eet je koolhydraten dan kun je prima af en toe noedels bij de avondmaaltijd eten. Bijvoorbeeld dit heerlijke gerecht met pittige noedels en kip is een topper! Ik kies zelf bij voorkeur voor noedels die gemaakt zijn van boekweit. Sobanoedels zijn mijn favoriet, maar ook de shirataki (ook wel konjac noedels genaamd) vind ik zelf lekker.

Volkoren of niet volkoren

Behalve het soort noedels kun je kiezen voor de volkoren varianten of de witte varianten. Volkoren noedels bevatten meer vezels dan de witte, maar wil je meer vezels eten dan is het handiger om meer groentes door die noedels heen te roeren. Dan weet je zeker dat je vezels binnenkrijgt.

Instant noedels kunnen ook lekker zijn maar zijn nu niet direct de meest gezonde keuze. Over het algemeen zit daar veel zout en toegevoegde smaakstoffen in. En dan hebben we het nog niet gehad over de conserveringsmiddelen. Maar wil je noodles kopen dan kun je met de instant noodles helemaal los gaan. Dat maakt het ook wel weer leuk om mee te gaan experimenteren.

Zijn noedels gezond

Wil je dus gezonde noedels eten, dan is de beste keus om er zelf een lekker gerecht mee te maken. Voeg hier lekker veel groente toe, wat kip of tempeh/tofu en je hebt een prima keus voor je avondmaaltijd.

Voedingsstoffen in noedels

Natuurlijk kun je in een uitgebalanceerd dieet met gemak noedels gebruiken. Door de grote keuze aan soorten kun je makkelijk de noedel uitkiezen die voor jou goed is. Maar uiteindelijk moet je het hebben van de rest van je bereiding om het gezond te maken. Voeg dus plenty groente toe en dan zijn noedels zeker gezond.

Welke groentes kun je goed gebruiken bij noedels?

Persoonlijk vind ik het lekker om noedels te maken met veel groentes. Denk daarbij aan prei, paksoi, broccoli, aubergine, paddenstoelen, courgette, sugarsnaps en de lijst is nog veel langer. Over het algemeen kies ik voor groentes die niet al te lang duren. Juist het feit dat noedels zo lekker snel zijn om te bereiden maakt dit de ideale doordeweekse maaltijd.

Gezond bereiden van noedels

Geen instant noedels dus (al is af en toe echt niet verkeerd) en lekker veel groentes toevoegen. Dan nog iets van eiwitten. Denk daarbij aan kip, garnalen of vis en je hebt in no time een gezonde maaltijd op tafel gezet.

Delen is fijn!