Zelf fudge maken
Ik ben zelf niet zo van het maken van zoetigheid en baksels in de keuken, omdat er altijd zo precies gewerkt moet worden met hoeveelheden en temperaturen. Wanneer ik kook doe ik dit veel liever op gevoel. Beetje proeven en nog een handje kruiden erbij, of wanneer iets nog niet helemaal gaar is, gewoon het vuur onder de pan wat hoger zetten.
Fudge is ook zo’n heerlijk snoepje, maar vreselijk complex en een gedoe om te maken.
Boter, suiker en room precies afwegen en dan mag de suiker bij verhitten weer niet kristalliseren en moet precies een temperatuur van 116° hebben, voordat je als een malle in die pan mag staan kloppen.
Dus fudge was voor mij altijd zo’n recept dat ik graag eens wilde maken, maar waar ik het geduld niet voor had…
Totdat ik een tijdje geleden op de website Lekker & Simpel een super eenvoudig recept tegen kwam om zelf fudge te maken. Hier gebruiken ze chocola in plaats van suiker en heb je dus veel minder met exacte temperaturen te maken.
Dit recept moest ik natuurlijk proberen en ik ben er helemaal enthousiast over!
Lekker makkelijk te maken, leuk om te doen en ook nog eens superlekker!
Ik heb wat eigen initiatief genomen en andere smaakmakers (in dit geval kersen en pistachenoten) toegevoegd.
Ik heb met verse kersen gewerkt en merkte dat dit eigenlijk te vochtig was, waardoor de fudge rondom de plakjes kers niet helemaal hard werd.
Volgens mij werd er in het originele recept ook met gedroogd fruit gewerkt.
Overbodig om te zeggen dat je natuurlijk met ontelbare ingrediënten kunt variëren.
Hier het recept voor wanneer je een keer zelf fudge wilt maken en ook geen fan bent van al die scheikundige handelingen in je keuken.
Zelf fudge maken
Ingrediënten
- 200 gr witte chocola
- 200 gr melkchocola
- 30 gr boter
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 2 el pistache nootjes grof gehakt
- 1 el gemalen kokos
- 50 gr zoete kersen ontpit en in plakjes gesneden
Instructies
- Je gaat twee verschillende lagen fudge op elkaar maken, dus begin met het smelten van 15 gr boter in een schaaltje. Doe dit bij voorkeur au bain Marie of ander in een steelpannetje, maar dan moet je goed opletten dat het pannetje niet te heet wordt
- Wanneer de boter gesmolten is, brokkel je de melkchocola erin en laat deze meesmelten.
- Als de chocola bijna gesmolten is, voeg je de helft van het blikje gecondenseerde melk toe. Blijf roeren tot de chocola helemaal gesmolten is en daarna roer je de gehakte pistachenootjes erdoorheen. Zet een laag bakblik klaar en bedek de binnenkant met bakpapier. Laat de randen van het papier uitsteken, zodat je de fudge straks makkelijk uit het blik kunt tillen.
- Giet het pannetje uit in het bakblik en spreid de fudge gelijkmatig uit over de bodem. Dan zet je het bakblik voor een klein uurtje in de koeling zodat de fudge kan opstijven.
- Smelt op dezelfde manier weer een keer 15 gr boter in een schaaltje of pannetje en doe hier de witte chocola bij. Wanneer de chocola bijna gesmolten is, giet je de rest van de gecondenseerde melk erbij en tenslotte roer je de kersen en gemalen kokos er doorheen.
- Haal het bakblik uit de koelkast en giet de fudge met kersen op de eerste laag fudge die nu al wat harder is.
- Weer gelijkmatig verspreiden en dan het blik voor een uur of vier in de koelkast. En zo maak je in een handomdraai zelf fudge.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
waarom eerst de chocolade en boter en niet andersom. Heb net zelf voor eerst gemaakt en ben met gecondenseerde melk opgewarmd begonnen. Dan is het super simpel om de chocolade te smelten, heb er ook wat boter bij gedaan. en nog wat andere handel 😉 Ik ben benieuwd hoe het morgen is als het afgekoeld is!
Ben ook erg benieuwd met de vergelijking met de fudge versie waarbij je verwarmt tot de 116’C softball stage, zou dat veel verschillen?
Hoi Vinnie,
Ik doe altijd eerst de chocola smelten puur uit gewoonte. Chocola is om te smelten voor veel recepten nog best een lastig klusje (dan worden er exacte temperaturen gevraagd) en dat heb je dan het beste in de hand wanneer je alleen de chocola moet smelten. Voor dit recept luistert alles wat minder nauw en kun je denk ik ook de chocola aan de verwarmde melk toevoegen. Er zit met dit recept ten opzichte van het originele recept (softball) toch wel wat verschil in de smaak. Maar aan de andere kant, heb je nog nooit zo snel fudge gemaakt 😉
En hoe smaakte jouw zelf gemaakte fudge?
Kan het ook zonder boter? Wat is de functie om het te gebruiken?
Ik heb de boter voornamelijk gebruikt om te voorkomen dat de chocola niet direct aan de bodem van de hete pan koekt. Hoewel ik deze ‘fudge’ eigenlijk altijd met een beetje boter maak, denk ik dat je hem zonder ook wel zou kunnen maken. Let alleen wel goed op dat de chocola en melk niet schiften als je ze bij elkaar doet. Maar waarom zou je de boter weglaten? Je doet er ook al gecondenseerde melk bij, dus vanuit een zuivelvrije overweging zou het weinig zin hebben.
Wanneer je deze fudge eenmaal gemaakt hebt, komt ie nooit meer van je favoriete receptenlijstje af. Geloof me…
Wat een goddelijk recept, in Amerika heb ik toch wel de lekkerste fudge ooit gegeten! Dit recept komt zeker op mijn wishlist.