Pittige kroketburger met spaanse worst en mosterd mayonaise | simoneskitchen.nl

Sponsored. Wat een lekkere ideeën heb ik langs zien komen op mijn oproepje voor de lekkerste festivalburger… Maar ik moest een keuze maken he en de kroketburger van Sabine sprong er voor mij meteen uit. Misschien wel omdat ik er nog nooit een had gemaakt en daar moest dan maar eens verandering in komen. Maar hoe maak je in vredesnaam een kroket? Ja iets met ragout en een krokant korstje, zover was ik al natuurlijk, maar er moest meer in.

Kroketburger met mosterdmayonaise | simoneskitchen.nl

Even googlen en ik vond een basisrecept dat me aansprak bij Annemiek van Keukenliefde. Achteraf had ik even beter moeten nadenken want de hoeveelheid was nogal aan de forse kant, maar het pluspunt is dat ik nu een aantal heerlijke kroketburgers in de vriezer heb liggen. Altijd handig voor feesten en partijen zeg ik. Het basisrecept heb ik verder aangepast met lekker pittige chorizo en ham en daar nog gedroogde chipotle pepers bij. Een lekker pittige kroketburger dus.

20160710-MH2A1310

Het bakken was nog wel spannend en eigenlijk heb ik ze te dik gemaakt. Dus het moet wel even frituren en je wilt ook niet dat je een zwarte korst hebt dus volgende keer maak ik ze iets dunner. Maar man wat is het lekker! Natuurlijk maakte ik de mosterdsaus met Hellmann’s en een flinke eetlepel grove mosterd en meer heb je niet nodig.

Let wel even op dat je aardig wat voorbereiding nodig hebt. De ragout moet namelijk echt goed terugkoelen om stijf genoeg te worden om te kunnen rollen en/of vormen. Dus het is verstandig om dat een dag van tevoren klaar te maken, maar verder is het echt heel eenvoudig om te doen!

Pittige kroketburger met spaanse worst en mosterd mayonaise | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
No ratings yet

Pittige kroketburger met chorizo en ham

Hier maak je minstens tien burgers mee. Meer als je ze niet te dik maakt, dus bewaar wat ruimte in de vriezer of halveer het recept.
Porties: 10 kroketburgers

Ingrediënten

  • 250 gr boter
  • 350 gr patentbloem
  • 1 liter runderbouillon
  • 35 gr verse peterselie
  • 200 gr pittige chorizo
  • 100 gr gekookte ham
  • 1 el gedroogde chipotle pepers

Om te rollen

  • panko of paneermeel
  • 2-3 eieren
  • bloem
  • olie om ze te bakken

Voor de saus

  • 2 el Hellmann's per hamburger
  • 1 el mosterd per hamburger

Instructies

  • Begin met het smelten van de boter in een flinke pan. Als de boter gesmolten is doe je de bloem erbij en roer dit tot een egale massa. Bak dit even mee maar kijk uit dat de roux niet verkleurt.
  • Voeg vervolgens de bouillon er beetje bij beetje bij. Je moet een egale stevige massa hebben. Stel je voor dat je er straks mee moet kunnen rollen. Haal van het vuur.
  • Snij de chorizo, de peterselie en de ham zo fijn mogelijk. Doe dit met de chipotle bij de ragout en meng het goed door.
  • Neem een bakblik en beleg dit met plasticfolie. Spreid hier de ragout over uit en zet minimaal een aantal uur in de koeling. Het moet echt koud zijn.
  • Keer het bakblik daarna om en snij de ragout in stukken. Vorm hier burgers van.
  • Maak ze niet te dik!
  • Doe elke burger eerst door de bloem, dan door geklopt ei en daarna door de panko. Herhaal de ei en de panko nog een keer voor een extra krokant korstje.
  • Verhit de zonnebloemolie tot 160˚C. Bak de kroketburgers in ongeveer 5 minuten gaar en goudbruin.
  • Serveer op een broodje met sla, tomaat en de mosterdsaus

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Disclaimer: Deze post is een samenwerking met Hellmann’s maar alle meningen zijn die van mijzelf

Delen is fijn!