Zelf bechamelsaus maken

Zelf bechamelsaus maken | simoneskitchen.nl

Bechamelsaus is die romige witte saus die we van vroeger nog kennen van over de groente en nu nog steeds in gerechten als lasagne en moussaka.
Deze saus, die inmiddels bijna niet meer weg te denken is uit de keuken, is in de zestiende eeuw bedacht door chefkoks aan het Franse hof.
Al snel werd het recept voor deze saus de basis van ontelbaar veel andere roomsauzen, waarbij er aan een bechamelsaus van allerlei extra ingrediënten worden toegevoegd.

Vandaag de dag kun je de basis voor bechamelsaus kant en klaar in zakjes kopen, maar het lekkerste is toch om de saus zelf te maken.

De echte bechamelsaus wordt namelijk gemaakt van boter, bloem en melk, terwijl de kant en klaar mixen in de zakjes vaak op basis van maizena gemaakt zijn.
Het recept voor deze basissaus is supersimpel (1 deel bloem, 1 deel boter, 10 delen melk, witte peper en zout), maar je moet alleen el even het koppie erbij houden wanneer je de saus gaat maken.
Hier leggen we uit hoe je zelf je eigen bechamel kunt maken.
Doe er zelf naar smaak ingrediënten bij zoals: nootmuskaat (groentesaus), een scheutje wijn (saus bij vlees), kaas en ui (pastagerechten).
Wanneer je deze basissaus onder de knie hebt, kun je er eindeloos mee variëren en je gasten (of jezelf!) blijven verrassen.

20170220-_W6A7270

Bechamelsaus

De klassieke witte roomsaus voor bij de groente, lasagna of moussaka. Deze saus is de basis van vele andere beroemde sauzen

Ingredienten:

  • 50 gram bloem
  • 50 gram roomboter
  • 500 milliliter volle melk
  • zout en witte peper

Bereiding:

  1. Pak een steelpannetje en smelt daarin de boter. Wanneer de boter gesmolten is voeg je de bloem toe. Het is niet noodzakelijk, maar geeft wel een mooier resultaat wanneer je de bloem eerst door een fijne zeef haalt
  2. Nu is het belangrijk dat je met een garde goed blijft roeren, zodat er geen klonten ontstaan. Als het goed is ontstaat er op gegeven moment een soort deegbal. Dit noemen ze met een duur woord een ‘roux’ (trouwens ook de basis voor kroketten en soezenbeslag). Laat op laag vuur de deegbol een beetje droog koken en wanneer hij wat doffer van kleur wordt, zet je het vuur onder de pan uit
  3. Nu giet je voorzichtig wat melk bij de deegbal en roert de melk door het beslag. Als de melk helemaal door het beslag is opgenomen gooi je er weer een flinke scheut bij en roert die er ook weer doorheen. Blijf dit doen tot je alle melk in de pan hebt geschonken en je een romige, fluweelzachte saus hebt
  4. Zet de pan nog even op laag vuur om de saus wat meer te laten inbinden en breng dan op smaak met zout en peper.

Wil jij graag gezond koken zonder onnodige toevoegingen?

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *