Zelf bechamelsaus maken | simoneskitchen.nl

Zelf bechamelsaus maken

Bechamelsaus is die romige witte saus die we van vroeger nog kennen van over de groente en nu nog steeds in gerechten als lasagne en moussaka.

Deze saus, die inmiddels bijna niet meer weg te denken is uit de keuken, is in de zestiende eeuw bedacht door chefkoks aan het Franse hof.
Al snel werd het recept voor deze saus de basis van ontelbaar veel andere roomsauzen, waarbij er aan een bechamelsaus van allerlei extra ingrediënten worden toegevoegd.

Vandaag de dag kun je de basis voor bechamelsaus kant en klaar in zakjes kopen, maar het lekkerste is toch om de saus zelf te maken.

Boter, bloem en melk

De echte bechamelsaus wordt namelijk gemaakt van boter, bloem en melk, terwijl de kant en klaar mixen in de zakjes vaak op basis van maizena gemaakt zijn.

Het recept voor de basissaus is supersimpel (1 deel bloem, 1 deel boter, 10 delen melk, witte peper en zout), maar je moet alleen wel even het koppie erbij houden wanneer je de saus gaat maken.

Voeg toe naar smaak

Hier leggen we uit hoe je zelf je eigen bechamel kunt maken.
Doe er zelf naar smaak ingrediënten bij zoals: nootmuskaat (groentesaus), een scheutje wijn (saus bij vlees), kaas en ui (pastagerechten).

Wanneer je deze basissaus onder de knie hebt, kun je er eindeloos mee variëren en je gasten (of jezelf!) blijven verrassen.

Hoe maak je zelf bechamelsaus

Om te beginnen smelt je boter in een pannetje. Zodra de boter gesmolten is voeg je de bloem toe. Je kunt deze zeven maar dat is niet noodzakelijk. Ik doe het eigenlijk nooit en heb zelden last van klontjes.

Laat de bloem even meegaren, want anders heb je straks ‘rauwe’ bloem in je saus. Dat is niet lekker. Als het goed is ontstaat er nu een deegbal ook wel roux genaamd. Deze ga je vervolgens weer mengen met de melk. Doe dit beetje bij beetje tot je een mooie gladde roomsaus hebt.

Laat het op laag vuur nog even doorpruttelen en dan kun je er smaken naar wens aan toevoegen. Mijn favoriet is een snelle kaassaus. Doe lekker veel geraspte kaas naar keuze bij de bechamel en laat dit rustig smelten in de saus. Klaar!

20170220-_W6A7270
Zelf bechamelsaus maken | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
No ratings yet

Bechamelsaus

De klassieke witte roomsaus voor bij de groente, lasagna of moussaka. Deze saus is de basis van vele andere beroemde sauzen
Bereidingstijd: 10 min
Totale tijd: 10 min
Porties: 4 porties

Ingrediënten

  • 50 gram bloem
  • 50 gram roomboter
  • 500 milliliter volle melk
  • zout en witte peper

Instructies

  • Pak een steelpannetje en smelt daarin de boter. Wanneer de boter gesmolten is voeg je de bloem toe. Het is niet noodzakelijk, maar geeft wel een mooier resultaat wanneer je de bloem eerst door een fijne zeef haalt
  • Nu is het belangrijk dat je met een garde goed blijft roeren, zodat er geen klonten ontstaan. Als het goed is ontstaat er op gegeven moment een soort deegbal. Dit noemen ze met een duur woord een ‘roux’ (trouwens ook de basis voor kroketten en soezenbeslag). Laat op laag vuur de deegbol een beetje droog koken en wanneer hij wat doffer van kleur wordt, zet je het vuur onder de pan uit
  • Nu giet je voorzichtig wat melk bij de deegbal en roert de melk door het beslag. Als de melk helemaal door het beslag is opgenomen gooi je er weer een flinke scheut bij en roert die er ook weer doorheen. Blijf dit doen tot je alle melk in de pan hebt geschonken en je een romige, fluweelzachte saus hebt
  • Zet de pan nog even op laag vuur om de saus wat meer te laten inbinden en breng dan op smaak met zout en peper.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!