Woensdag gehaktdag: balletje ei (schotse eieren)
Hoogste tijd om weer eens lekker met gehakt aan de slag te gaan.
En da’s maar goed ook, want ik liep laatst tegen een recept voor schotse eieren aan.
Dat is een gerecht waar er in een bal gehakt een gekookt ei mee gebakken wordt.
Ei en gehakt doen het natuurlijk heel goed samen en het is ook heel leuk om bij het opensnijden van je balletje ineens een ei als verrassing aan te treffen.
Maar ik vind zelf dat het (vaak hard gekookte) ei een beetje te droog is bij de gehakt.
Daarom ben ik aan de slag gegaan om een schots ei te maken met een kern die bij het opensnijden langzaam en lui het eigeel uit de bal laat lopen. Heerlijk!!
Goed te combineren met sperzieboontjes, bloemkool of lekkere asperges.
Ei in gehaktbal alias: Schotse eieren
Ingrediënten
- 1 kilo gehakt
- 5 eieren
- 10 gr bieslook fijn gesneden
- 1 teen knoflook fijn gesneden
- 1 el mosterd
- 2 tl tabasco
- 1 el ketchup
- zout
- peper
- 50 gr bloem
- 100 gr panko japans broodkruim, of paneermeel
- olie om in te frituren
- wat ijsblokjes
Instructies
- Breng water met wat zout aan de kook en verwarm ondertussen een oven voor op 200°
- Zet op een apart stukje van het aanrecht in drie diepe borden het meel, 1 losgeklopt ei en de panko klaar. Zet ook een bakje met water klaar en doe hier de ijsblokjes in voor het ijswater.
- Wanneer het water kookt laat je met een lepel 4 eieren in de pan glijden. Kook ze voor zes minuten en laat ze dan schrikken in het ijswater (een minuut of twee). Verwarm de olie in een wok of frituurpan naar 180°.
- Tijdens het koken van de eieren meng je in een schaal het gehakt met de bieslook, knoflook, mosterd, tabasco en ketchup. Breng het gehakt verder op smaak met peper en zout.
- Pel de eieren en haal deze even door het bord met bloem. Alleen de bloem. Pak ongeveer een kwart van de gehakt en maak dit plat op je hand (als een dunne hamburger) leg hier een ei met bloem in en vouw het gehakt helemaal om het ei heen, zodat alle gaatjes en kieren dicht zijn. Doe dit ook voor de andere drie eieren.
- Haal de gehaktballen door de bloem, geklopt ei en de panko en frituur ze een minuut of 3 in de olie tot ze om en om goudbruin zijn. Laat ze vervolgens nog 5 minuten nagaren in de voorverwarmde oven.
- Wanneer je de gehaktballen op het bord doorsnijdt, zul je zien dat het eigeel lekker zacht is gebleven.