Simone's Kitchen

Woensdag gehaktdag: balletje ei (schotse eieren)

Scottish egg - gehakt gevuld met ei | simoneskitchen.nl

Hoogste tijd om weer eens lekker met gehakt aan de slag te gaan.
En da’s maar goed ook, want ik liep laatst tegen een recept voor schotse eieren aan.
Dat is een gerecht waar er in een bal gehakt een gekookt ei mee gebakken wordt.

Scottish egg | simoneskitchen.nl

Ei en gehakt doen het natuurlijk heel goed samen en het is ook heel leuk om bij het opensnijden van je balletje ineens een ei als verrassing aan te treffen.
Maar ik vind zelf dat het (vaak hard gekookte) ei een beetje te droog is bij de gehakt.
Daarom ben ik aan de slag gegaan om een schots ei te maken met een kern die bij het opensnijden langzaam en lui het eigeel uit de bal laat lopen. Heerlijk!!
Goed te combineren met sperzieboontjes, bloemkool of lekkere asperges.

Scottish egg | simoneskitchen.nl

Scottish egg - gehakt gevuld met ei | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Ei in gehaktbal alias: Schotse eieren

Gehaktballen met een zacht ei als verborgen verrassing.
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 15 min
Totale tijd: 25 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 kilo gehakt
  • 5 eieren
  • 10 gr bieslook fijn gesneden
  • 1 teen knoflook fijn gesneden
  • 1 el mosterd
  • 2 tl tabasco
  • 1 el ketchup
  • zout
  • peper
  • 50 gr bloem
  • 100 gr panko japans broodkruim, of paneermeel
  • olie om in te frituren
  • wat ijsblokjes

Instructies

  • Breng water met wat zout aan de kook en verwarm ondertussen een oven voor op 200°
  • Zet op een apart stukje van het aanrecht in drie diepe borden het meel, 1 losgeklopt ei en de panko klaar. Zet ook een bakje met water klaar en doe hier de ijsblokjes in voor het ijswater.
  • Wanneer het water kookt laat je met een lepel 4 eieren in de pan glijden. Kook ze voor zes minuten en laat ze dan schrikken in het ijswater (een minuut of twee). Verwarm de olie in een wok of frituurpan naar 180°.
  • Tijdens het koken van de eieren meng je in een schaal het gehakt met de bieslook, knoflook, mosterd, tabasco en ketchup. Breng het gehakt verder op smaak met peper en zout.
  • Pel de eieren en haal deze even door het bord met bloem. Alleen de bloem. Pak ongeveer een kwart van de gehakt en maak dit plat op je hand (als een dunne hamburger) leg hier een ei met bloem in en vouw het gehakt helemaal om het ei heen, zodat alle gaatjes en kieren dicht zijn. Doe dit ook voor de andere drie eieren.
  • Haal de gehaktballen door de bloem, geklopt ei en de panko en frituur ze een minuut of 3 in de olie tot ze om en om goudbruin zijn. Laat ze vervolgens nog 5 minuten nagaren in de voorverwarmde oven.
  • Wanneer je de gehaktballen op het bord doorsnijdt, zul je zien dat het eigeel lekker zacht is gebleven.

Delen is fijn!

Avatar

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.

17 comments

  1. Avatar

    Ohh, lekker zeg! Ziet er ook prachtig uit met dat eitje in het midden! 

  2. Avatar

    In België kennen we dit ook. Daar heet het vogelnestjes en mijn moeder maakt het altijd met tomatensaus en puree.

  3. Avatar

    Ze zijn werkelijk heerlijk, heb vandaag het recept uitgeprobeerd. Het viel hier thuis goed in de smaak!
    Dank

  4. Avatar

    Heerlijk, doet me denken aan mijn oma. Ik at ze daar altijd met een tomatensaus op brood, vogelnestjes noemden we die. Pascale 

  5. Avatar

    Dit is wat wij hier in Groningen als eierbal kennen en bij o.a. patatzaken kunnen kopen

  6. Avatar

    Waarom moet de oven voorverwarmd worden?
    Ik zie het niet meer terug komen in de voorbereiding of zie ik het verkeerd?

  7. Avatar

    Ik heb geen frituurpan, bak alles in een airfryer. 
    Kunnen die vogelnesten ook in de AIRFRYER of beter meteen in de oven. 
    Zo ja welke t° en hoelang?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!