Scottish egg - schotse eieren

Schotse eieren

Hoogste tijd om weer eens lekker met gehakt aan de slag te gaan.
En da’s maar goed ook, want ik liep laatst tegen een recept voor schotse eieren aan.
Dat is een gerecht waar er in een bal gehakt een gekookt ei mee gebakken wordt.

Scottish egg | simoneskitchen.nl

Ei en gehakt doen het natuurlijk heel goed samen en het is ook heel leuk om bij het opensnijden van je Schotse eieren ineens een ei als verrassing aan te treffen.
Maar ik vind zelf dat het (vaak hard gekookte) ei een beetje te droog is bij de gehakt.
Daarom ben ik aan de slag gegaan om een schots ei te maken met een kern die bij het opensnijden langzaam en lui het eigeel uit de bal laat lopen. Heerlijk!!
Goed te combineren met sperzieboontjes, bloemkool of lekkere asperges.

Scottish egg | simoneskitchen.nl

Koken

Het begint natuurlijk allemaal met het koken van de eieren. Want nee, je doet geen rauw ei in je Schotse eieren. Je kookt de eieren een minuut of 6 (gerekend vanaf het moment dat het water kookt en je de eieren in het water laat glijden). Pel ze dan voorzichtig en rol ze in een plak gehakt. Dit vouw je netjes om je eieren heen zonder al te hard te drukken want je wilt natuurlijk niet dat je ei al knapt voor het geheel gebakken is.

Vervolgens frituur je de Schotse eieren in hete olie tot ze goudbruin zijn. Laat ze voor de zekerheid nog even nagaren in een voorverwarmde oven. Dan weet je zeker dat het gehakt mooi gaar is. Dan komt natuurlijk het moment dat je de Schotse eieren opensnijdt. Als alles goed is gegaan heb je nog een mooi zacht gekookt eitje in het midden van je gehaktbal zitten.

Het ziet er mooi uit en het smaakt ook nog eens heerlijk!

Scottish egg - gehakt gevuld met ei | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Ei in gehaktbal alias: Schotse eieren

Gehaktballen met een zacht ei als verborgen verrassing.
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 15 min
Totale tijd: 25 min
Porties: 4 personen

Benodigdheden

  • Frituurpan

Ingrediënten

  • 500 gr gehakt
  • 5 eieren
  • 10 gr bieslook fijn gesneden
  • 1 teen knoflook fijn gesneden
  • 1 el mosterd
  • 2 tl tabasco
  • 1 el ketchup
  • zout
  • peper
  • 50 gr bloem
  • 100 gr panko japans broodkruim, of paneermeel
  • olie om in te frituren
  • wat ijsblokjes

Instructies

  • Breng water met wat zout aan de kook en verwarm ondertussen een oven voor op 200°
  • Zet op een apart stukje van het aanrecht in drie diepe borden het meel, 1 losgeklopt ei en de panko klaar. Zet ook een bakje met water klaar en doe hier de ijsblokjes in voor het ijswater.
  • Wanneer het water kookt laat je met een lepel 4 eieren in de pan glijden. Kook ze voor zes minuten en laat ze dan schrikken in het ijswater (een minuut of twee). Verwarm de olie in een wok of frituurpan naar 180°.
  • Tijdens het koken van de eieren meng je in een schaal het gehakt met de bieslook, knoflook, mosterd, tabasco en ketchup. Breng het gehakt verder op smaak met peper en zout.
  • Pel de eieren en haal deze even door het bord met bloem. Alleen de bloem. Pak ongeveer een kwart van de gehakt en maak dit plat op je hand (als een dunne hamburger) leg hier een ei met bloem in en vouw het gehakt helemaal om het ei heen, zodat alle gaatjes en kieren dicht zijn. Doe dit ook voor de andere drie eieren.
  • Haal de gehaktballen door de bloem, geklopt ei en de panko en frituur ze een minuut of 3 in de olie tot ze om en om goudbruin zijn. Laat ze vervolgens nog 5 minuten nagaren in de voorverwarmde oven.
  • Wanneer je de gehaktballen op het bord doorsnijdt, zul je zien dat het eigeel lekker zacht is gebleven.
Gang: Bijgerecht
Keuken: Engelse keuken
Trefwoord: ei, gehakt

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 557kcal, Koolhydraten: 31g, Eiwit: 34g, Vet: 32g, Verzadigd vet: 12g, Meervoudigd onverzadigd vet: 2g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 13g, Transvet: 2g, Cholesterol: 293mg, Natrium: 490mg, Kalium: 575mg, Vezels: 2g, Suiker: 3g, Vitamine A: 2033IU, Vitamine C: 19mg, Calcium: 126mg, Ijzer: 6mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!