Schotse eieren – scottish eggs
Schotse eieren
Hoogste tijd om weer eens lekker met gehakt aan de slag te gaan.
En da’s maar goed ook, want ik liep laatst tegen een recept voor schotse eieren aan.
Dat is een gerecht waar er in een bal gehakt een gekookt ei mee gebakken wordt.
Ei en gehakt doen het natuurlijk heel goed samen en het is ook heel leuk om bij het opensnijden van je Schotse eieren ineens een ei als verrassing aan te treffen.
Maar ik vind zelf dat het (vaak hard gekookte) ei een beetje te droog is bij de gehakt.
Daarom ben ik aan de slag gegaan om een schots ei te maken met een kern die bij het opensnijden langzaam en lui het eigeel uit de bal laat lopen. Heerlijk!!
Goed te combineren met sperzieboontjes, bloemkool of lekkere asperges.
Koken
Het begint natuurlijk allemaal met het koken van de eieren. Want nee, je doet geen rauw ei in je Schotse eieren. Je kookt de eieren een minuut of 6 (gerekend vanaf het moment dat het water kookt en je de eieren in het water laat glijden). Pel ze dan voorzichtig en rol ze in een plak gehakt. Dit vouw je netjes om je eieren heen zonder al te hard te drukken want je wilt natuurlijk niet dat je ei al knapt voor het geheel gebakken is.
Vervolgens frituur je de Schotse eieren in hete olie tot ze goudbruin zijn. Laat ze voor de zekerheid nog even nagaren in een voorverwarmde oven. Dan weet je zeker dat het gehakt mooi gaar is. Dan komt natuurlijk het moment dat je de Schotse eieren opensnijdt. Als alles goed is gegaan heb je nog een mooi zacht gekookt eitje in het midden van je gehaktbal zitten.
Het ziet er mooi uit en het smaakt ook nog eens heerlijk!
Ei in gehaktbal alias: Schotse eieren
Benodigdheden
- Frituurpan
Ingrediënten
- 500 gr gehakt
- 5 eieren
- 10 gr bieslook fijn gesneden
- 1 teen knoflook fijn gesneden
- 1 el mosterd
- 2 tl tabasco
- 1 el ketchup
- zout
- peper
- 50 gr bloem
- 100 gr panko japans broodkruim, of paneermeel
- olie om in te frituren
- wat ijsblokjes
Instructies
- Breng water met wat zout aan de kook en verwarm ondertussen een oven voor op 200°
- Zet op een apart stukje van het aanrecht in drie diepe borden het meel, 1 losgeklopt ei en de panko klaar. Zet ook een bakje met water klaar en doe hier de ijsblokjes in voor het ijswater.
- Wanneer het water kookt laat je met een lepel 4 eieren in de pan glijden. Kook ze voor zes minuten en laat ze dan schrikken in het ijswater (een minuut of twee). Verwarm de olie in een wok of frituurpan naar 180°.
- Tijdens het koken van de eieren meng je in een schaal het gehakt met de bieslook, knoflook, mosterd, tabasco en ketchup. Breng het gehakt verder op smaak met peper en zout.
- Pel de eieren en haal deze even door het bord met bloem. Alleen de bloem. Pak ongeveer een kwart van de gehakt en maak dit plat op je hand (als een dunne hamburger) leg hier een ei met bloem in en vouw het gehakt helemaal om het ei heen, zodat alle gaatjes en kieren dicht zijn. Doe dit ook voor de andere drie eieren.
- Haal de gehaktballen door de bloem, geklopt ei en de panko en frituur ze een minuut of 3 in de olie tot ze om en om goudbruin zijn. Laat ze vervolgens nog 5 minuten nagaren in de voorverwarmde oven.
- Wanneer je de gehaktballen op het bord doorsnijdt, zul je zien dat het eigeel lekker zacht is gebleven.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Ik heb geen frituurpan, bak alles in een airfryer.
Kunnen die vogelnesten ook in de AIRFRYER of beter meteen in de oven.
Zo ja welke t° en hoelang?
Waarom moet de oven voorverwarmd worden?
Ik zie het niet meer terug komen in de voorbereiding of zie ik het verkeerd?
He Jenny, De gehaktballen worden nagegaard in de oven voor een minuutje of 5… Staat bij stap 6 vermeld! 🙂
Voor het nagaren. Daarom gebruikt U de oven.
Dit recept kunt U ook gebruiken voor garnalengehakt. Ons moeder verving dan het ei door een bal van Hollandse garnalen. Daarbij maakt ze dan zelf een Ravignotte saus en natuurlijk zelfgemaakte frieten.
Dit is wat wij hier in Groningen als eierbal kennen en bij o.a. patatzaken kunnen kopen
O echt? Dat is wel grappig. Ik had geen idee dat ze dat in Groningen gewoon in de snackbar verkochten!
Groninger aaierbal is met ragout ipv gehakt en veel kerrie. Dus t is niet helemaal dit recept. Maar lijkt me een lekkere variant deze..! Ga hem zeker eens maken..
Heerlijk, doet me denken aan mijn oma. Ik at ze daar altijd met een tomatensaus op brood, vogelnestjes noemden we die. Pascale
Dan kwam jouw oma zeker en vast uit Vlaanderen (zie de opmerking hierboven) 😉
Mijn oma kwam uit Venlo, heerlijke dingen maakte ze! Ragout, boterbabbelaars, hachee, alles even lekker. Pascale
Ze zijn werkelijk heerlijk, heb vandaag het recept uitgeprobeerd. Het viel hier thuis goed in de smaak!
Dank
😉 Lekker genieten!
In België kennen we dit ook. Daar heet het vogelnestjes en mijn moeder maakt het altijd met tomatensaus en puree.
Toch altijd weer onze Zuiderburen, he? Die zo logisch denken dat ze dit vogelnestjes noemen, want eigenlijk is dat ook zo. Geweldig!
Ohh, lekker zeg! Ziet er ook prachtig uit met dat eitje in het midden!
En het smaakt ook nog eens heel lekker, hoor.
Echt het proberen waard.