Scottish egg - schotse eieren

Schotse eieren

Hoogste tijd om weer eens lekker met gehakt aan de slag te gaan.
En da’s maar goed ook, want ik liep laatst tegen een recept voor schotse eieren aan.
Dat is een gerecht waar er in een bal gehakt een gekookt ei mee gebakken wordt.

Scottish egg | simoneskitchen.nl

Ei en gehakt doen het natuurlijk heel goed samen en het is ook heel leuk om bij het opensnijden van je Schotse eieren ineens een ei als verrassing aan te treffen.
Maar ik vind zelf dat het (vaak hard gekookte) ei een beetje te droog is bij de gehakt.
Daarom ben ik aan de slag gegaan om een schots ei te maken met een kern die bij het opensnijden langzaam en lui het eigeel uit de bal laat lopen. Heerlijk!!
Goed te combineren met sperzieboontjes, bloemkool of lekkere asperges.

Scottish egg | simoneskitchen.nl

Koken

Het begint natuurlijk allemaal met het koken van de eieren. Want nee, je doet geen rauw ei in je Schotse eieren. Je kookt de eieren een minuut of 6 (gerekend vanaf het moment dat het water kookt en je de eieren in het water laat glijden). Pel ze dan voorzichtig en rol ze in een plak gehakt. Dit vouw je netjes om je eieren heen zonder al te hard te drukken want je wilt natuurlijk niet dat je ei al knapt voor het geheel gebakken is.

Vervolgens frituur je de Schotse eieren in hete olie tot ze goudbruin zijn. Laat ze voor de zekerheid nog even nagaren in een voorverwarmde oven. Dan weet je zeker dat het gehakt mooi gaar is. Dan komt natuurlijk het moment dat je de Schotse eieren opensnijdt. Als alles goed is gegaan heb je nog een mooi zacht gekookt eitje in het midden van je gehaktbal zitten.

Het ziet er mooi uit en het smaakt ook nog eens heerlijk!

Scottish egg - gehakt gevuld met ei | simoneskitchen.nl

Ei in gehaktbal alias: Schotse eieren

5 van 1 stem
GangBijgerecht
KeukenEngelse keuken

Gehaktballen met een zacht ei als verborgen verrassing.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 15 minuten
totaal 25 minuten

4 personen

Materiaal

Ingrediënten

  • 500 gr gehakt
  • 5 eieren
  • 10 gr bieslook fijn gesneden
  • 1 teen knoflook fijn gesneden
  • 1 el mosterd
  • 2 tl tabasco
  • 1 el ketchup
  • zout
  • peper
  • 50 gr bloem
  • 100 gr panko japans broodkruim, of paneermeel
  • olie om in te frituren
  • wat ijsblokjes

  • Breng water met wat zout aan de kook en verwarm ondertussen een oven voor op 200°
  • Zet op een apart stukje van het aanrecht in drie diepe borden het meel, 1 losgeklopt ei en de panko klaar. Zet ook een bakje met water klaar en doe hier de ijsblokjes in voor het ijswater.
  • Wanneer het water kookt laat je met een lepel 4 eieren in de pan glijden. Kook ze voor zes minuten en laat ze dan schrikken in het ijswater (een minuut of twee). Verwarm de olie in een wok of frituurpan naar 180°.
  • Tijdens het koken van de eieren meng je in een schaal het gehakt met de bieslook, knoflook, mosterd, tabasco en ketchup. Breng het gehakt verder op smaak met peper en zout.
  • Pel de eieren en haal deze even door het bord met bloem. Alleen de bloem. Pak ongeveer een kwart van de gehakt en maak dit plat op je hand (als een dunne hamburger) leg hier een ei met bloem in en vouw het gehakt helemaal om het ei heen, zodat alle gaatjes en kieren dicht zijn. Doe dit ook voor de andere drie eieren.
  • Haal de gehaktballen door de bloem, geklopt ei en de panko en frituur ze een minuut of 3 in de olie tot ze om en om goudbruin zijn. Laat ze vervolgens nog 5 minuten nagaren in de voorverwarmde oven.
  • Wanneer je de gehaktballen op het bord doorsnijdt, zul je zien dat het eigeel lekker zacht is gebleven.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 557kcal | Koolhydraten: 31g | Eiwit: 34g | Vet: 32g | Verzadigd vet: 12g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 13g | Transvet: 2g | Cholesterol: 293mg | Natrium: 490mg | Kalium: 575mg | Vezels: 2g | Suiker: 3g | Vitamine A: 2033IU | Vitamine C: 19mg | Calcium: 126mg | Ijzer: 6mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.