Vegetarisch en dan toch barbecuen?

SPONSORED
Heel lang geleden, ik denk een jaar of 30 terug, was ik vegetarier. Ik wist absoluut niks van voeding, ik kon totaal niet koken, maar ik had besloten dat vlees in mijn leven geen plek had. Uiteindelijk heb ik het een paar jaar volgehouden en om eerlijk te zijn kan ik me niet precies herinneren waarom ik toen weer ben begonnen met het eten van vlees. Ik vermoed omdat ik een vriend kreeg die het niet zo op had met “sla” eten, want dat was in die tijd toch wel het imago van iemand die geen vlees en vis at. Gelukkig zijn die tijden inmiddels allang veranderd en de mogelijkheden en producten die je kunt vinden zijn een stuk beter dan toen.

Op mijn oproepje op Twitter van de week voor ideetjes voor een vegetarische gril kwamen er allerlei goede tips. Uiteraard is het grillen van groentes altijd lekker! Ik koos dit keer voor een Tivall hamburger en maakte die eenvoudig op met sla, wortel, tomaatjes, gegrilde paprika en een chipotle saus voor een beetje pittigheid. Maar je kunt er nog zoveel meer mee doen. Lekker plakje kaas erop laten smelten (wel even opletten dat niet de hele gril onder de kaas komt te zitten) een homemade guacamole erop of tomatensalsa.

En die camembert tip was te goed om niet te gebruiken dus ik maakte het met rozemarijn en gemberhoning…. Lekker dippen met grof brood!
Het leuke is dat Tivall deze maand een grill campagne heeft. Als je naar de website gaat kun je een – liefst vegetarische natuurlijk – grill tip achter laten. Aan het eind van de actie maak je kans op geweldige prijzen dus ik zou zeggen zeker meedoen als jij een fijne vegetarische grill tip hebt!
LET OP: De actie loopt tot het einde van de maand dus wil je meedoen vergeet dan niet om voor 31 juli te reageren!
En ben je op zoek naar inspiratie voor je eigen barbecue of gewoon voor een lekker vegetarisch recept, check dan de Veggy365 website voor allerlei heerlijks. Hier wordt elke dag een nieuw vegetarisch recept geplaatst.
Check de site voor de te winnen prijzen en hoe je jouw tips in kunt dienen.
Vegetarische burger met pittige tomaten chutney
Ingrediënten
- 4 tivall hamburgers
- 1 geroosterde paprika in stukken
- geraspte wortel
- sla naar keuze
- paar tomaatjes
- 4 hamburger broodjes
Voor de tomaten chutney
- 1 blik tomatenblokjes 400 gr
- 200 gr rode ui fijn gesneden
- 125 gr lichte en donkerbruine basterdsuiker ik had niet genoeg van de een dus heb het gemengd, maar maakt verder niet uit wat je gebruikt
- 2 kardemom peulen alleen zaadjes gebruiken
- 125 ml rode wijn azijn
- 50 gr gembersiroop
- 1 appel
- 1 tl gemalen kaneel
- 2 el chipotle pepers in adobo saus
- 1 rode chili peper fijn gesneden
- 1 el tomatenpuree
- snufje gerookte paprika
Instructies
Chutney
- Doe de tomatenblokjes met de rode wijn azijn en de suiker in een grote pan en breng dit aan de kook. Voeg vervolgens de rest van de ingredienten toe.
- Laat dit nog eens 45 minuten tot een uur rustig doorkoken tot het mengsel de gewenste dikte heeft.
- Doe je het over in een gesteriliseerde pot dan kun je het minstens een jaar bewaren. In de koelkast – zonder sterilisatie – ongeveer een week.
- Zet je hamburger in elkaar door je broodje open te snijden en besmeer de onderkant met de chutney. Leg hier wat sla op. Zodra je burger van de gril komt leg je deze op de sla. Dek vervolgens af met geraspte wortel, gerookte paprika, tomaatjes en een flinke schep van de tomaten-chipotle chutney.
- Eet meteen op!
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Mooie foto’s! Wauw! Ik ben ook wat jaartjes vegetarisch geweest. Nu niet meer, maar nog steeds geen grote vleeseter. Ik kan de tivall burgers erg waarderen en gebruik deze regelmatig als vleesvervanger. En bbq zonder vlees, ik mis het vaak wel. Stukje kip of vis, maar het kan inderdaad ook erg goed zonder.
Ja dat is best goed te doen! Het vergt even wat aanpassing maar de tivall burgers zijn inderdaad lekker… 😉