Simone's Kitchen

Dudefood dinsdag: Over de Misses, testosteron en taco’s

Kipquesedilla met mango salsa | simoneskitchen.nl

Vandaag, beste Dudes, wil ik het even hebben over een bijzonder fenomeen dat we regelmatig zien optreden in de Natuur.
Het bijzondere waar ik het over wil hebben, betreft een specifiek iets in het gedrag van vrouwen.
Dus, we gaan het niet over orkanen of zo hebben (hoewel: orkanen krijgen ook altijd vrouwennamen, hmm…).

Nee, waar ik recent weer mee te maken heb gehad is een apart karaktertrekje dat veel dames in de wereld en zo ook mijn eigen Misses, bezitten .
Wellicht heeft het te maken met de stand van de maan of het langzaam verschuiven van aardplaten, maar eens in de zoveel tijd neemt het testosteron gehalte van de Misses enorm toe en gaat ze zich als een Dude gedragen.
En dan weer niet op een manier dat ze loopt te boeren door het huis, haar baard laat staan, of keiharde scheten laat voor de televisie. Dat is niet erger of minder dan anders.
Nee, dat de testos bij de Misses overuren maken, blijkt uit het feit dat zij de Dude Food Keuken overneemt en probeert Dude Food te maken. En ik denk dat vorige week het vonkje is ontstaan. Volgens mij is de Dude-o-meter bij de Misses gaan draaien toen ik haar vorige week van mijn tacos op Dudese wijze liet proeven.

Kipquesadillas met mango salso | simoneskitchen.nl

De tacos werden ook door de Misses zeer gewaardeerd (en ik zeg hier achteraan, in alle bescheidenheid: uiteraard, dat ze die lekker vond! Nogal wiedes!) en terwijl zij bij de laatste hap haar vingers aflikte, mompelde ze: ‘We kunnen best wat vaker Mexicaans eten.’
Vervolgens zag ik gedurende de week dat mijn vrouw zich in het huis steeds mannelijker ging gedragen, met als hoogtepunt dat ik vanmorgen de Dude Food Keuken in wilde stappen en de Misses daar al doodleuk stond te kokkerellen.
Ik vroeg verbaasd en tegelijk een beetje boos (het was immers dinsdag en dan is de keuken van de Dudes): wat dit te betekenen had.
En terwijl ze in een pan met water en kip roerde, zei ze dat ze een leuk Mexicaans recept had gevonden in de Delicious en deze ‘even’ wilde uitproberen.
Vervolgens ging ze onverstoorbaar verder, alsof het de gewoonste zaak van de wereld was.
En dit terwijl iedereen, dus ook de Misses, toch weet dat het heilig is, dat er op dinsdag Dudes in de keuken staan!
Ik stamelde en stotterde nog, dat er niet voor niets regels waren en dat ‘dinsdag, mannen in de keukendag’ de regel was, maar de testosteron zat er goed in, want ik kreeg gewoon te horen dat ik ‘effe’ op moest krassen.
Vervolgens kon ik de hele dag niet in de buurt van de keuken komen, of de pitbull in de keuken sloeg weer grommend aan.
Daarom deze week een recept van de hand van De Misses en geïnspireerd op een quesadilla recept uit Delicious Magazine

En natuurlijk ziet iedereen met een greintje inzicht dat, hoewel ze echt haar best heeft gedaan, dit zeker geen Dude gerecht is.
Want welke Dude maakt er namelijk een mango salsa bij een prachtige geroosterde quesadilla? pff..
Toegegeven dat ze wel heel lekker zijn!

Kipquesadillas met mango salso | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
No ratings yet

Kipquesadillas met chipotle saus

Dit recept is ideaal om restanten kip op te maken of - als je die niet hebt - kun je een of twee kipfilets pocheren in water met een bouillonblokje, even laten afkoelen en de kip uit elkaar trekken
Voorbereidingstijd: 50 min
Bereidingstijd: 10 min
Totale tijd: 1 uur
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1,5 el olijfolie of kokosolie
  • 200 gr ui fijngesneden
  • 4 tenen knoflook fijngesneden
  • 2 el fijngehakte chipotle pepers in adobosaus
  • 400 gr tomaten blokjes
  • 70 gr tomatenpuree
  • 250 ml appel cider azijn
  • 250 ml water
  • 120 gr suiker
  • 2 tl zout

Voor de vulling:

  • 2 mango's vruchtvlees in blokjes
  • 1 avocado in blokjes
  • 1 rode peper zaadlijsten verwijderd en fijn gesneden
  • sap van 1/2 limoen
  • verse koriander
  • 8 bloemtortilla's
  • 2 kipfilets of restanten van een gegrilde kip. zonder vel en botjes
  • 250 gr geraspte mozzarella

Instructies

  • Neem een flinke steelpan en doe er de olie of het kokosvet in. Voeg de ui en de knoflook toe en bak dit zachtjes tot het zacht is, ongeveer 5 minuten. Voeg de chipotlepepers, tomaatblokjes, tomatenpuree, azijn, suiker, 250 ml water en 2 tl zout toe. Breng zachtjes aan de kook, zet het vuur laag en laat het ongeveer 45 minuten rustig doorpruttelen tot het ingedikt is. Laat in een afgesloten pan afkoelen. Je kunt de saus in de koelkast een week goed houden.
  • Meng de mango, de avocado, de chili peper met het limoensap en de koriander. Zet apart.
  • Gebruik een tafelgril of een grilpan om de quesadillas te bereiden. Besmeer een kant van een tortilla met de saus, leg hier vervolgens ruim kip op en scheur de mozzarella in stukjes en leg er ook op. Doe de tweede tortilla erbovenop en leg onder de gril. Gebruik je een grilpan zet dan een andere pan boven op de tortilla om wat druk uit te oefenen. Ze zijn heel snel klaar!
  • serveer met de mango salsa en snipper er wat koriander overheen
  • Afgedekt in de koelkast blijft de saus nog een week goed.
  • En ik kan je aanraden om ook eens een ham kaas tosti te maken en dan een dikke laag van deze saus op het brood te smeren, voordat je de tosti roostert. Lekker!

Delen is fijn!

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.