Quesedilla met chocolade molesaus, kip en kaas
Enchilada!
Die eigenlijk geen enchilada is… Tenzij je hem oprolt… O de verwarring met al die Mexicaanse termen altijd. Ik noem een platte dus een enchilada maar dat is niet correct leer ik net. Dus dit is geen Mexicaanse enchilada (zoals het dus in mijn boek heet) maar eigenlijk een quesedilla en ik gok dat er weinig echt Mexicaans aan is. Maar lekker is ie wel!
Las Cronicas del Taco
Ben jij trouwens taco fan dan is het de moeite waard om even op zoek te gaan naar de nieuwe Netflix documentaire Las Cronicas del Taco. Daar leer je wat een taco el pastor is en een taco carnitas en nog veel meer! Ik vond het in ieder geval een super leuke serie en zeker de moeite waard om te kijken als je de tortilla graag gebruikt.
Dus nog even voor de volledigheid:
Een taco is een tortilla die gevuld is zoals we hier deden met zoete aardappel. Overigens is een taco meestal niet de harde variant zoals wij die in dat recept hebben gebruikt maar de zachte taco. Ook erg lekker!
Een burrito is een tortilla die gevuld is met van alles (meestal veel bonen) en die vervolgens opgevouwen is. Een burrito is gesloten. Je kunt dus niet zien wat erin zit zonder hem open te snijden
Een quesedilla is een tortilla die belegd wordt met allerlei lekkers zoals hier en dan een tortilla erop krijgt. Eigenlijk een soort Mexicaanse tosti dus.
Een enchilada is een tortilla die gevuld wordt en dan opgerold wordt waarbij je nog wel aan de zijkanten naar binnen kunt kijken. Eigenlijk wat wij een wrap noemen. Want dat is tenslotte ook gewoon een tortilla maar dan meestal koud. Althans dat is ook geen echte regel maar bij ons is een wrap meestal koud en een enchilada warm.
En last but not least: de fajita… Misschien wel mijn favoriet omdat het altijd gezellig is.. 🙂 De fajita is namelijk simpelweg een tafel vol met lekkers, die je dan vervolgens zelf in elkaar zet op je eigen fajita. Die je dan weer als een taco op eet.
Zo zijn we weer helemaal op de hoogte en kan ik het ook zelf niet meer vergeten want dat gaat nog wel eens fout.
Quesedilla met chocola en kip
Ingrediënten
- 250 g kipfilet
- 4-6 tortilla's
- 200 g cheddar pittig
Saus
- 2 el olijfolie
- 1 ui gehakt
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- 2 el chilipoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1/2 tl kaneel
- 1 blik tomatenblokjes 400 gr
- 1 rode paprika in stukjes
- 2 chilipepers groen, zaadlijsten verwijderd en grofgehakt
- 250 ml kippenbouillon
- 2 el pindakaas
- 50 g pure chocola 70% cacao
- peper en zout
- verse koriander om te serveren
Instructies
- Verhit 1 el olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de ui glazig. Voeg de knoflook en specerijen toe en bak tot ze gaan geuren. Voeg de tomatenblokjes, paprika, chilipepers, bouillon, pindakaas en chocola toe. Laat 10 minuten pruttelen.
- Bestrooi de kip met peper en zout, bak in een aparte pan met 1 el olie gaar en bruin. Snijd in stukjes.
- Verwarm de oven voor op 180˚C. Schep wat van de saus op de bodem van een bij voorkeur grote ronde ovenschaal en leg de eerste tortilla erop. Wanneer je een ovale ovenschaal gebruikt en je hebt ruimte over, leg dan twee tortilla's naast elkaar. Overlappen is niet erg. Doe er nog wat meer van de saus over. Leg de helft van de stukjes kip erop en wat geraspte kaas. Daarna leg je er weer 1 of 2 tortilla's op, met daarop de rest van de kip en wat kaas. Leg weer 1 of 2 tortilla's daarop en eindig met de rest van de saus en de overgebleven kaas.
- Bak circa 20 minuten totdat de kaas gesmolten is en alles goed warm is. Haal uit de oven en laat even rusten. Serveer met verse koriander.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.