Deze tequila granita is heerlijk verfrissend en makkelijk om te maken. Al moet je er wel elk uur even aan denken om het om te roeren in de vriezer. Maar dan heb je ook wel wat.

tequila granita

Tequila granita

Heerlijk verfrissend als tussendoortje tijdens een zware maaltijd. Of gewoon omdat het lekker is. of gewoon omdat er tequila in zit of…. omdat je eigenlijk geen echte reden nodig hebt om dit lekkers eens te proberen. Niet vergeten om regelmatig te roeren in de bak of je blijft zitten met één grote klomp met ijs, waar je met de beste wil ter wereld geen granita meer van kan maken…

Om granita te maken heb je geen ijsmachine nodig. Het vergt alleen wat gekras met een vork in een ijzeren bak waar je de tequila granita in bewaard.

Wat is granita?

Granita is niet meer dan een bevroren substantie waarbij je de kenmerkende ijskristallen krijgt. Het lijkt een beetje op de slush puppy die je op sommige plekken kunt kopen. Doordat dat continue beweegt in de containers krijg je een heel ander effect. Juist door het bevriezen in de vriezer krijg je wat grovere kristallen en heb je een echte granita.

Granita wordt traditioneel meestal gemaakt met vruchten en vruchtensap. Dat kan natuurlijk ook. Ik gebruikte hier komkommer, tequila en limoensap waardoor je een extra lekker verfrissende tequila granita krijgt.

De tequila granita is vervolgens leuk om te serveren tijdens de feestdagen, maar ook absoluut heel geschikt tijdens warme zomermaanden.

De tequila granita is overigens niet heel zoet vanwege het gebruik van de komkommer en relatief weinig suiker. Dat maakt het ideaal om tussen diverse gangen te serveren. Wil je het zoeter dan is het eenvoudig weg toevoegen van extra suiker of honing.

Tequila granita

Wat is het verschil tussen een granita en een sorbet?

Beide ijssoorten worden meestal gemaakt met een fruit puree, suiker en water. Maar waar een granita grove kristallen heeft, heeft een sorbet die juist niet. Een sorbet is glad en wordt dit door het draaien in een ijsmachine. Je zou deze tequila granita dus ook in een tequila sorbet kunnen omtoveren als je een ijsmachine hebt.

Wat is de oorsprong van granita?

Granita komt oorspronkelijk van Sicilië.

tequila granita

Tequila granita

Nog geen review
GangDrank
KeukenHollandse keuken

Lekker fris om als spoom te serveren tijdens een lang diner of als verfrissend toetje in de zomermaanden
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 15 minuten
totaal 15 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 3/4 komkommer geschild en zaadjes verwijderd
  • 25 ml tequila
  • 100 ml limoensap
  • 10 gr gember fijn geraspt
  • 1 eetlepel suiker
  • 40 ml mirin =Japanse rijstwijn
  • gehakte munt blaadjes

  • Om de granita te maken, doe je de komkommer, tequila, gember, suiker en de mirin in een blender en draai tot het glad is geworden. Giet in een ondiepe ijzeren schaal (die in de vriezer past) en bevries het voor 1 uur. Met een vork, schraap je vervolgens over de bovenkant van de granita heen en zet het weer terug in de vriezer voor nog een uur. Herhaal dit elk uur voor 3-4 uur in totaal of tot de granita bevroren is.
  • Voeg de munt toe en roer dit even door om te combineren. Verdeel over een 4 tal kleine glazen. Serveer meteen

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 56kcal | Koolhydraten: 11g | Eiwit: 0.5g | Vet: 0.1g | Verzadigd vet: 0.01g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.01g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.01g | Natrium: 78mg | Kalium: 117mg | Vezels: 1g | Suiker: 7g | Vitamine A: 53IU | Vitamine C: 10mg | Calcium: 12mg | Ijzer: 0.2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.