Granita met bier en vanille ijs | simoneskitchen.nl

Welkom dudes bij weer een heerlijk samenzijn in de keuken van DudeFood Dinsdag.
Dat moment waar alle dudes ter wereld inmiddels al verlangend naar uitkijken. Die dag waarop mannen ongestoord over mannenzaken kunnen praten zonder dat de dames meeluisteren.

Over dames gesproken: de meeste dudes die hier regelmatig een kijkje in de DudeFood keuken komen nemen kunnen er, net als ik, niet omheen. Vroeg of laat krijg je ermee te maken, die wezens van die andere planeet, de planeet Venus. Ok, de naam van de planeet klinkt als penis, maar daar houdt dan ook wel iedere vergelijking met de Dude op.

Bier granita met vanille ijs | simoneskitchen.nl
Want die wezens van Venus begrijpen niet dat een Dude Food keuken NIET opgeruimd moet zijn; begrijpen niet dat calorierijk eten bedacht is om energie te verschaffen voor de jager die de dude nu eenmaal is. En, misschien wel het ergste: ze begrijpen niet dat ze NIET voor de televisie moeten staan wanneer er een wedstrijd aan de gang is!
En toch kunnen we niet zonder de dame. Zij kunnen dingen die wij niet kunnen. Althans dat denk ik. En daar moet je respect voor hebben, dus daarom noemen we vanaf nu het wezen van Venus waar jij mee samenwoont, of waarmee jij wilt gaan samenwonen, ‘de Misses’. Het zit namelijk zo: Een dude vangt vlees (in de supermarkt), gooit dit in een pan, met wat groenten en kruiden, laat het koken, tot het goed is en dan heb je een heerlijk maal.

De Misses gaat heel anders te werk. Zij bedenkt van tevoren wat zij wil gaan koken, maakt hiervoor een boodschappenlijstje, loopt vijf winkels af (lees: vijf kwartier onderweg) omdat geen enkele winkel alle ingrediënten heeft en ‘je hebt ze toch echt nodig’, gaat vervolgens de ingrediënten tot op de milligram afwegen, zet ze klaar in aparte bakjes en dekt de bakjes tot gebruik af met plastic folie, waarna ze de groenten eerst licht blancheert en daarna terugkoelt op ijs…. Nou ja, jullie dudes begrijpen wel wat ik bedoel.

Bier granita met vanille ijs | simoneskitchen.nl

Toch willen we regelmatig indruk blijven maken op de Misses. En juist voor die momenten waarop de Misses denkt dat wij dudes maar eenzijdig zijn en alleen maar dingen in een pan kunnen smijten. Juist op dat moment dat het bij de Misses begint te broeien en zij denkt: ‘Waarom moet hij volgende week nu weer met zijn vrienden naar de wedstrijd kijken? Ik heb toch ook recht op een keer een avondje met onverdeelde aandacht?’
Precies voor dat moment heb ik hier de ultieme oplossing, waarmee je de Misses op het verkeerde been kunt zetten én weer tevreden kunt houden… voor zolang dit duurt, natuurlijk.

Ik heb namelijk voor jullie het perfecte gerecht voor en door mannen waarmee je iedere Misses tevreden stelt: de DudeToet.
En als je vertelt dat je een DudeToet hebt gemaakt en de Misses kijkt een beetje glazig van: ‘Huh?”, dan kun je het ook vertalen in Dessert, of nagerecht.
Waarom het dessert moet heten weet ik ook niet, want je geeft het toe na een hoofdgerecht dus lijkt het me een toetje, een DudeToet(je), dus.
Dit is een Toet die geen afbreuk doet aan jouw Dude ness want het hoofdingrediënt is: BIER!

Maak je op voor vanille ijs met een siroop en granita van vruchtenbier.

Granita met bier en vanille ijs | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
No ratings yet

Vanille ijs met siroop en granita van vruchtenbier

Bereidingstijd: 1 uur 10 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Voor de granita

 • 250 ml vruchtenbier bijvoorbeeld Kriek of LaChouffe, ik heb hier Wieckse Rosé (25 cl gebruikt)
 • 250 ml water
 • 150 gr kristalsuiker
 • 1 eetlepel citroensap wanneer je granita te zoet wordt

Voor de siroop

 • 250 ml vruchtenbier dezelfde als die je voor de granita hebt gebruikt
 • 25 gram kristalsuiker
 • Een bak vanille ijs

Instructies

Granita

 • Doe de suiker en het water in een pannetje en breng dit aan de kook.
 • Als het kookt zet dan het vuur lager en laat een minuut of 5 zachtjes doorpruttelen.
 • Vuur onder de pan uitzetten en het flesje bier erdoorheen roeren
 • Dit ijsmengsel is erg zoet; zeker wanneer je het samen met de siroop serveert. Waarschijnlijk vindt de Misses dit niet erg, maar wanneer je de zoetigheid toch iets wilt compenseren schep je samen met het bier een eetlepel citroensap door het suikerwater
 • Een platte ovenschaal pakken (niet de allermooiste die de Misses heeft, want je moet er ook met een vork doorheen krassen)
 • Giet het pannetje leeg in de ovenschaal en zet deze in de vriezer
 • Ieder half uur even de ovenschaal uit de vriezer halen en met een vork het mengsel losroeren/schrapen, totdat je een soort van slushpuppie ijs krijgt.
 • De granita is goed wanneer je mooie, goed bevroren brokjes ijs hebt

Siroop

 • Kook het bier en de suiker in een steelpan en laat het inkoken tot het tot een kwart is gereduceerd (minimaal 10 minuten).
 • Giet de siroop in een flesje of iets anders waarmee je straks makkelijk kunt schenken en zet het in de koelkast om lekker af te koelen.

Dudetoet afmaken

 • Schep een paar mooie bollen vanille ijs in een mooi glas of een kom. Even een advies van dude tot dude: vanille ijs in de winkel kopen of het ijs uit de vriezer pakken dat de Misses heeft gemaakt. Zelf vanille ijs maken is NIET dude like.. Voor de duidelijkheid: vanuit een Dude perspectief is granita geen ijs. Granita is bevroren water met bier en technisch gesproken dus drank, ergo WEL dude like.
 • Schenk over het ijs de afgekoelde siroop en maak af met een paar flinke lepels van die heerlijke granita.
 • Zeker weten dat de Misses na het proeven van jouw DudeToet je ook volgende week weer ruim baan geeft in de DudeFood keuken.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!