Sinaasappel ijs met tijm
Dit lekkere sinaasappel ijs maak je met tijm, waardoor het een extra smaak beleving mee krijgt. Eenvoudig om te maken en perfect voor de warme zomerdagen! Heb jij wel eens ijs met sinaasappel gemaakt?
Sinaasappel ijs met tijm
Als je mij vraagt wat mijn favoriete ijssmaak is, dan is sinaasappel ijs denk ik het antwoord. Ik zeg denk ik, want ik vind wel meer smaken ijs lekker. Haha. Maar sinaasappel roomijs? Daar kun je mij wel blij mee maken. En dan liefst natuurlijk met een flinke klodder slagroom. Heerlijk!
Dit ijs maak je liefst wel met een ijsmachine, dan wordt het het lekkerste, maar heb je die niet dan kun je het ook maken door het in een bak in de vriezer te zetten. Je moet het dan wel met regelmaat omscheppen zodat je ook hier een romig sinaasappel ijs krijgt. Maar het risico van het gewoon laten bevriezen is dat je eerder ijskristallen krijgt.
Met tijm
Dit lekkere sinaasappel ijsje heeft als extra (optioneel) ingredient fijngehakte tijm. Dat geeft het een onverwachte extra smaak, maar het is volledig optioneel. Ben jij niet zo van de tijm, dan kun je het ook makkelijk weglaten. Het ijs zal er niet minder lekker om smaken.
Na het laten trekken van de tijm heb ik het roommengsel niet gezeefd. Dat kan wel. Wil je geen stukjes tijm in je sinaasappel ijsje hebben dan kun je het even door een zeef halen voor de volgende stap. Ik vond de stukjes wel wat toevoegen, maar wil je dat niet vergeet het dan niet te zeven.
Het is ook lekker om in plaats van gewone tijm citroentijm te gebruiken. Dat geeft net weer een andere smaak. Of wissel het eens af met rozemarijn in plaats van tijm. Ook lekker!
Ijsmachine
Ik heb zelf helaas geen ijsmachine, maar ik heb inmiddels wel gezien dat er goedkopere exemplaren zijn. Ik had – ten tijde van het maken van dit sinaasappel ijs – een ijsmachine te leen. Aan de ene kant denk ik ‘ja dat wil ik!’ maar aan de andere kant is het best een uitgave en hoe vaak maak je tenslotte ijs? Nou ja, het is er eentje voor mijn verlanglijstje!
Wil je nou wel ijs maken maar heb je ook geen machine? Probeer dan eens een van onderstaande ijsjes:
Sinaasappel ijs
Ingrediënten
- 3 dl melk
- 4 dl room
- 3 eidooiers
- 100 gr fijne suiker
- 2 sinaasappels rasp
- 1 sinaasappel sap
- 5 takjes tijm gehakt
Instructies
- Doe de 3 dl melk samen met 2 dl van de room in een pannetje en zet dit op een laag vuur op. Doe de gehakte tijm en de sinaasappel rasp erbij en laat het tegen de kook aankomen. Zet het vuur uit en laat dit voor minimaal 30 minuten trekken.
- Zodra het half uur voorbij is kun je de eidooiers opkloppen met de suiker tot je een romige en dikke subtantie hebt. Voeg hier je kruidenmelk/roommengsel en het sinaasappel sap aan toe en klopt het geheel luchtig op. Klop de overige 2 dl slagroom lobbig en schep dit door je kruidenmengsel.
- Laat je ijsmengsel nu eerst volledig koelen voor je het in de vriezer of de ijsmachine doet. Voor de ijsmachine is het belangrijker dat het echt goed koud is (afhankelijk van je ijsmachine). Een nachtje in de koeling is dan een goed idee.
- Bereid het ijs vervolgens in een ijsmachine of doe het in een diepvries bakje. Zet dit in de vriezer en roer het iedere 30 minuten goed los totdat het ijs stevig is.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Wat een heerlijk idee! Tijm is één van mijn favoriete kruiden uit de tuin en smaakt heerlijk in bijna elke quiche. In zoete gerechten doe ik er eigenlijk nog niet zoveel mee. Misschien ook maar eens uitproberen!
Probeer het zeker een keer, Hazel.
Sowieso is tijm met bijna alle citrusvruchten een goede combi, dus experimenteer er gerust ns lekker op los. Succes!