Is szechuan peper een echte peper of hebben we hier te maken met een look-a-like? Wat is szechuan peper?

Szechuan peper

Szechuan peper is een echte fraudeur

Ook de specerijen onderling frauderen. Een voorbeeld hiervan is de szechuan peper, want dit is eigenlijk helemaal geen peper. Echte peperkorrels zijn namelijk de gedroogde besjes van de peperplant, waarbij szechuan de roze schilletjes van een citrusachtige plant zijn. Dit komt dan ook duidelijk in de smaak naar voren, want waar echte peper pittig en scherp is, zul je merken dat szechuan scherp tintelend op je tong is..

Hoe dan ook, deze “peper” is genoemd naar de Chinese provincie Sichuan of Szechuan, waar hij in de bergen aan struiken en heesters groeit. Nadat de Sechuanpeper is geoogst, worden de vruchtjes in de zon gedroogd totdat ze openbarsten. De kleine zwarte zaadjes worden dan uit de vruchtjes gevist en  de schillen worden in de keuken gebruikt.

Szechuan peper

Five spice mix

Szechuanpeper is één van de specerijpilaren van de Chinese keuken en dus ook vertegenwoordigd in de beroemde Chinese vijfkruidenmix (fivespice).

De beste smaak krijg je door de szechuanpeper voordat je hem maalt, even droog te roosteren in de koekenpan.

Maar probeer ook zeker eens de olie voor je volgende marinade te ‘infusen’ met szechuan (duur woord voor: theelepeltje szechuan even 5 minuten langzaam laten meeverwarmen in de olie waarmee je gaat marineren).

Szechuan peper

Waar smaakt szechuan peper naar?

In plaats van de karakteristieke smaak van echte peper lijkt de smaak van de szechuan peper meer op een citrusachtige smaak. Het schilletje zelf geeft een tintelend gevoel in de mond. De schilletjes bevatten namelijk een stofje genaamd Hydroxy-alpha-shanshool. Dit stofje zorgt ervoor dat je een apart gevoel in de mond krijgt. Een fenomeen wat ook wel wordt aangeduid met de wetenschappelijke naam paresthesia. Het gevoel veroorzaakt door de pepers is tijdelijk.

Volgens Harold McGee heeft het nuttigen van dit speciale pepertje een bijna neurologisch effect. Niet te vergelijken met wat voor andere plant dan ook. Klinkt misschien een beetje apart maar het wordt over het algemeen als prettig ervaren.

Is de szechua peper pittig?

Ze zijn niet pittig in de traditionele manier zoals een ‘echte peper’ maar door het effect wat hierboven is beschreven hebben ze wel een pittig gevoel in de mond en worden gezien als pittig.

Is szechuan peper gezond?

Even aangenomen dat je natuurlijk geen 100 gram van dit pepertje naar binnen gaat zitten werken. Je zult het over het algemeen in kleine hoeveelheden gebruiken in een gerecht. Maar op zichzelf heeft het gezonde eigenschappen. Er zit een ruime hoeveelheid kalium in en er wordt gezegd dat het helpt om de bloedvaten te relaxen. En op die manier helpt het hart- en vaatziekten te voorkomen.

Maar zoals altijd met dit soort claims; hoeveel moet je dan eten van het betreffende voedingsmiddel? Ik zou het sowieso met een korrel zout nemen, maar goed te weten dat het gezonde eigenschappen bevat.

Van welke struik of boom komt de szechuan peper?

De szechuan komt van een struik die luistert naar de naam Zanthoxylum simulans en je kunt het ook in Nederland in je eigen tuin verbouwen. Dus kun je er geen genoeg van krijgen dan is dat wellicht een goed idee.

Check hier de recepten met szechuan peper of probeer eens het Valentijns gehaktbrood waarin vijfkruidenpoeder is gebruikt.

Delen is fijn!