Szechuan peper

Szechuan peper is een echte fraudeur

Ook de specerijen onderling frauderen. Een voorbeeld hiervan is de szechuan peper, want dit is eigenlijk helemaal geen peper. Echte peperkorrels zijn namelijk de gedroogde besjes van de peperplant, waarbij szechuan de roze schilletjes van een citrusachtige plant zijn. Dit komt dan ook duidelijk in de smaak naar voren, want waar echte peper pittig en scherp is, zul je merken dat szechuan scherp tintelend op je tong is..

Hoe dan ook, deze “peper” is genoemd naar de Chinese provincie Sichuan of Szechuan, waar hij in de bergen aan struiken en heesters groeit. Nadat de Sechuanpeper is geoogst, worden de vruchtjes in de zon gedroogd totdat ze openbarsten. De kleine zwarte zaadjes worden dan uit de vruchtjes gevist en  de schillen worden in de keuken gebruikt.

Szechuan peper

Five spice mix

Szechuanpeper is één van de specerijpilaren van de Chinese keuken en dus ook vertegenwoordigd in de beroemde Chinese vijfkruidenmix (fivespice).

De beste smaak krijg je door de szechuanpeper voordat je hem maalt, even droog te roosteren in de koekenpan.

Maar probeer ook zeker eens de olie voor je volgende marinade te ‘infusen’ met szechuan (duur woord voor: theelepeltje szechuan even 5 minuten langzaam laten meeverwarmen in de olie waarmee je gaat marineren).

Szechuan peper

Check hier de recepten met szechuan peper of probeer eens het Valentijns gehaktbrood waarin vijfkruidenpoeder is gebruikt.

Delen is fijn!