50 jaar slagerswerk

Een paar weken geleden kwam ik in contact met Carla van Slagerij van Eijk. En ik realiseerde me eens te meer hoe belangrijk een goede slager is. De tendens is tegenwoordig om vooral geen vlees te eten maar ik ben er nog steeds van overtuigd dat vlees een goede toevoeging is aan elk voedingspatroon, mits er gekozen wordt voor goed vlees. En niet perse elke dag. Persoonlijk eet ik 2 a 3 dagen in de week vlees. Ik kies op die momenten dan voor ‘goed vlees’ en niet voor vlees uit de supermarkt. Ik schreef daar al eerder een artikel over.

Slagerij van Eijk bestaat dit jaar een halve eeuw. Een bijzonder feit welke de familie viert met het maken van een eigen kookboek ‘Meat the family‘.

Spareribs

Slagerij van Eijk werd 50 jaar geleden opgericht door Aad van Eijk. Inmiddels is de slagerij overgenomen door broer en zus Carla en Walter van Eijk. In hun kookboek staan de familie favorieten centraal. Uiteraard met vlees in de hoofdrol maar ook vergezeld van de nodige bijgerechten zoals een lekkere koolsla. Want bij goede spareribs hoort een goede koolsla. Vind ik tenminste!

Het kookboek is een aanrader voor iedereen die van een goed stuk vlees houdt. Van BBQ gerechten tot stoofgerechten, gerechten voor de kids, ovengerechten en soepgerechten en nog veel meer. Genoeg om uit te kiezen en gericht op gezonde en makkelijke maaltijden voor elke dag. Je vindt het kookboek hier terug.

Spareribs

Het recept wat ik wilde maken uit het kookboek is een recept voor spareribs. Al jaren favoriet bij mij, maar ik eet het eigenlijk niet heel vaak. Want juist bij spareribs – wat vaak wordt aangeduid als afvalvlees – is de kwaliteit belangrijk. En die vind je bij de echte slager en niet in de supermarkt. Bovendien vind ik ze het lekkerste van de BBQ en daar is het in Nederland niet altijd weer voor. Onder de receptkaart vind je de aanwijzingen voor het bereiden van de spareribs in de oven.

Het grappige is dat het bijschrift bij het recept vermeld dat de dames bij de familie van Eijk hun spareribs met mes en vork aten tot ze dit recept ontwikkelden. En dat was bij mij dus hetzelfde. Ik ben niet perse een fan van kluiven en spareribs at ik tot voor kort met mes en vork. Ja het is echt waar. Maar deze valt vanzelf al van het bot af, dus kluiven is niet eens nodig. Ook zonder mes en vork.

coleslaw

Koolsla

Om de spareribs te serveren gebruik ik een lekkere koolsla. Ik heb daar meerdere recepten voor maar het recept uit het kookboek is absoluut de moeite waard! Een lekkere combinatie van rode kool en witte kool, maar voor dat recept moet je het kookboek raadplegen… 😉

Trouwens ook leuk om te weten dat Slagerij van Eijk ook BBQ workshops verzorgd. De winkel zit in Voorschoten maar ze leveren hun mooie producten landelijk via de webshop.

Snelle barbecuesaus gerechten voor bij de bbq
Barbecuesaus
Spareribs

Spareribs met coleslaw

Nog geen review
GangVlees
KeukenAmerican

Heerlijke sappige spareribs met een rokerige smaak en vergezeld van coleslaw
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 12 uur 20 minuten
bereiding 3 uur
totaal 15 uur 20 minuten

2 personen

Materiaal

  • BBQ of oven
  • Kernthermometer voor vlees

Ingrediënten

  • 3 spareribs
  • 6 el BBQ rub zonder suiker
  • 6 el mosterd
  • 100 ml appelsap zonder suiker
  • 100 ml appelciderazijn
  • 2 blokjes hickory rookhout
  • BBQ saus zonder suiker
  • vershoudfolie

BBQ rub zonder suiker

  • 3 el gerookt paprikapoeder
  • 3 el paprikapoeder
  • 3 el gerookt zeezout
  • 2 el zwarte peper
  • 2 el knoflookpoeder
  • 2 tl chilipoeder
  • 3 tl mosterdpoeder
  • 3 tl basilicum gedroogd
  • 2 el uienpoeder
  • 3 tl gedroogde tijm
  • 3 tl gedroogde oregano

BBQ saus zonder suiker

  • 1 rode ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook gesneden
  • 1 tomaat in kleine blokjes
  • 3 tl bbq rub
  • 1 el mosterd grof
  • 70 gr tomatenpuree
  • 1 jalapeno peper fijn gesneden
  • 2 el appelciderazijn
  • 1 el gerookte paprikapoeder
  • 1 el worcestersaus
  • 1 el Italiaanse kruiden gedroogd
  • snufje zout
  • 200 ml bouillon rund of kip
  • 300 ml passata gezeefde tomaten

  • Maak eerst de BBQ rub. Dit maak je door alle ingredienten goed te mengen. Bewaar in een luchtdicht afgesloten potje voor maximaal drie maanden. Je gebruikt dus niet alles in dit recept voor de spareribs.
  • Voor de spareribs begin je de avond van tevoren. Smeer de spareribs goed in met mosterd. Rub ze aan beide zijden in met de bbq rub.
  • Verpak de spareribs stevig in vershoudfolie en bewaar in de koelkast tot gebruik. De ochtend van de BBQ haal je de spareribs een paar uur van tevoren uit de koeling.
  • Meng de appelsap en de appelciderazijn en doe dit in een kommetje.
  • De spareribs worden indirect bereid op de BBQ.
    Stook de BBQ op tot 110-125 graden. Als de kolen op temperatuur zijn voeg je het rookhout toe. Leg de spareribs nu 1,5 uur op het rooster.
  • Om het half uur kwast je de spareribs in met je appelmengsel. Doe dit ongeveer 2-3 keer. Kijk uit dat je de kolen niet dooft met het vocht. Na 1,5 uur als er een mooie bruine korst op de spareribs zit, pak je ze in aluminiumfolie. Kwast ze voor je ze inpakt nog een keer goed in met je appelsap/appelciderazijn mengsel.
  • Laat nu nog ongeveer 1,5 uur garen tot een kerntemperatuur van 80-90 graden. Wanneer dit is bereikt haal je de spareribs uit het folie. Smeer in met de BBQ saus en grill de spareribs nog 15 minuten.
  • Serveer met de rest van de BBQ saus of een saus naar keuze en de koolsla.

Notities

Ovenbereiding

Verwarm de oven voor op 100˚C. Meng appelsap en appelcider zoals hierboven. Haal de spareribs een paar uur van tevoren uit de koeling (het rubben volg je dus vanuit het recept) en bestrijk met het appelmengsel. Dek af met aluminiumfolie en doe over in een ovenschaal. Laat ongeveer 3-4 uur in de oven garen.
De spareribs zijn nu klaar om afgebakken te worden. Dit kun je alsnog doen op de BBQ of zet de oven hoog op 220˚C en bak ze in een minuut of tien mooi rondom goudbruin. Gaar zijn ze al. Het gaat nu puur om het afbakken en het maken van een mooi bruin korstje.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Disclaimer: Deze post is een samenwerking met slagerij van Eijk.

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.